Nu îmi vine să cred câtă nesimțire!

Marius Constantinescu
Nesimțire

Nesimțire este cuvântul pe care îl folosim cel mai des atunci când copiii fac ceva ce nouă ne-a fost interzis când eram mici. Iar un astfel de comportament pedepsit sau ironizat a fost poate modul în care noi ne exprimam sinceritate când eram copii. Și nu orice fel de sinceritate. Ci nesimțirea copilului care cere ce crede că i se cuvine fără să te menajeze. Obișnuiți să trăim în lumea lui fii cuminte, am observat că unii dintre noi reacționează foarte vehement când copilul spune Eu…De ce nesimțire?

Ești nesimțit când ceri ceva

Noi, la ItsyBitsy, avem un concurs pentru copii. Rețeta e simplă. De obicei dăm un indiciu, copilul îl aude la radio și apoi sună dimineața. Pentru că sunt foarte mulți copii care vor sa intre în direct, softul se blochează des. Așa că trebuie să facem rapid selecția, alegând la întâmplare un telefon. Probabil tristă că nu a reușit sa vorbească cu Itsy si Bitsy, o fetiță de doar 10 ani ne-a scris pe Whats up. Vreau să câștig premiul. Numărul meu de telefon este cutare, vă rog să mă sunați. Eu, când am văzut anunțul, am avut o reacție similară cu cea pe care au avut-o alți prieteni după ce le-am povestit. Ce tupeu! Ce nesimțire!.

Am învățat, însă, că atunci când am o reacție, să o pun la îndoială. Este un exercițiu pe care l-am învățat de la o măicuță. Este un semn că al meu creier a învățat asta de undeva din trecut și execută fără să mai stea pe gânduri. Așa că merită să ne îndoim de reacții. Poate nu ne mai folosesc în prezent. Iar a judeca un comportament independent drept nesimțire este ceva ce s-a repetat deseori în copilăria mea. Nu știu cum reacționezi tu, ca părinte, dar ai mei când auzeau ”Eu vreau”, ”Eu cer, Eu…” li se făcea frică. Și e de înțeles. Pentru că ei eu trăit în frică. Iar a vorbi despre tine, ca persoană, într-o perioadă în care nu existai decât ca turmă, era un pericol. Așadar, în capul meu a spune ”Eu cer” sau ”Eu vreau” este legat cu frica și teama. Anunță un pericol pe care e mai bine să-l evit catalogând ușor cerința fetiței ca nesimțire.

În loc să-l faci nesimțit, ascultă-l

Și recunosc că îmi pare rău că am gândit asta. Însă mă bucur că mi-a dat ocazia să reflectez la ce s-a întâmplat. Fata a cerut atât de viu și de sincer să câștige pentru că, da, considera că i se cuvine. Și, ce e greșit în asta? Ce e greșit în a spune că vreau acest lucru și vreau să-l obțin? Și dacă insită, în loc să-I ignorăm cerința sau să-I pedepsim comportamentul prin cuvinte grele, mai bine îi oferim o informație și sa îi susținem curajul de a spune ce își dorește. Asta nu înseamnă că o sun și îi dau premiul pentru că îl vrea, dar pot să o sun și să-I spun că e ok că își dorește premiul și mă bucur că ne ascultă și că are curajul de a spune vreau dar există niște reguli pe care fiecare copil trebuie să le respecte și că nu o putem suna pe ea pentru că i-am pune în dezavantaj pe ceilalți copii. E simplu, nu? Oare este asta nesimțire?

Ai curaj să spui Eu

Chiar așa? Tu ai curajul să spui ce îți dorești în familie? Indiferent dacă ești bărbat sau femeie. Poate da, poate nu. Dacă e nu, probabil că te vei simți foarte vinovat(ă) atunci când spui Eu…aș vrea să mă ajuți pentru că îmi este greu, de pildă. Este o rușine foarte răspândită printre noi, părinții generației 70-80. Ne este foarte greu să spunem Eu. Dar dacă nu poți spune Eu, cum putem spune Noi? Într-un fel sau altul ne-a intrat foarte adânc acest cuvânt în inimile noastre: ești un nesimțit. Este un mesaj pe care foarte des îl auzim în familie, școala sau pe stradă. Însă este doar o reacție. Acum copiii sunt în siguranță să spună Eu. Să fim alături de ei oricât de greu ne-ar fi să acceptăm asta. Să-I încurajăm să vorbească despre ei și despre dorințele lor. Și să spună un Eu deschis lumii și celuilalt. Nu e un egoit și pe nicidecum un nesimțit. E o persoană care are nevoie de identitate. Vrea să știe cine este și ce își dorește de la lume. Eu vreau să câștigăm împreună acest drept pentru copiii nostri. Dreptul de a fi Eu. Curaj!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa