Nou-născuții ne vorbesc și cu degețelele

Cristina Călin, redactor
nou-născuții

Primul cuvânt al unui copil este un moment pe care toți părinții și-l amintesc cu drag, iar vârsta la care se întâmplă acest lucru este asociat de cele mai multe ori cu nivelul de inteligență al viitorului adult. Numai că există și alți indicatori de care părinții trebuie să țină cont pentru că nou-născuții vorbesc cu noi încă de la naștere, potrivit publicației express.co.uk.

Gesturile pe care un bebeluș le face cu mânuțele sunt un indicator al rapidității cu care acesta va acumula informații pe parcursul vieții. Experți în dezvoltarea limbajului de la Centrul Internațional de Dezvoltare a Limbajului și Comunicării de la Universitățile din Manchester, Liverpool și Lancaster (Marea Britanie) au scos la iveală faptul că trebuie să fim atenți la comportamente simple, de exemplu la modul în care bebelușul ține în mână obiecte sau cum le împarte cu alții.

Studierea primelor gesturi ale nou-născuților poate aduce indicii cu privire la abilitățile pe care copilul le va dezvolta și la maniera în care va evolua limbajul acestuia.

Grafic de creștere la copii, de la 0 la 8 ani

Atenție la gesturile bebelușilor

Bebelușii comunică cu noi mai mult decât noi ne imaginăm și nu este nevoie să așteptăm să ne spună primele cuvinte pentru a-i înțelege. Trebuie doar să fim atenți la gesturile lor încă de la naștere, chiar și la felul în care urmăresc o persoană cu privirea sau cum ne arată ceva. Sunt detalii la care de obicei nu sunt atenți cuprinși de entuziasm sau doborâți de oboseală. Experții spun că atunci când nou-născuții ne arată un obiect, noi trebuie să le vorbim despre el, chiar dacă credem că nu înțeleg prea multe.

Informația va fi înmagazinată și le va folosi când vor începe să vorbească. Faptul că ”ne întreabă” este un semn că limbajul se dezvoltă sănătos, de cele mai multe ori lipsa acestei curiozități este asociată cu tulburări din spectrul autist.

Şapte domenii de dezvoltare a copilului mic

Rezultatele studiului au fost făcute cunoscute creșelor din Marea Britanie, astfel încât eventualele probleme de dezvoltare a limbajului să fie depistate în stare incipientă, iar părinții să poată lua măsurile necesare în timp util.

Totodată, este un semnal că sunt necesare mult mai multe studii cu privire la comportamentul bebelușilor de dinainte de a vorbi. Astfel pot fi preîntâmpinate probleme care pot afecta dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa