Noi doi în clasa 0. Episodul 4. Agresivitatea la școală– ”Dă-i și tu un pumn data viitoare!”

Alexandra Irimiea
agresivitatea la școală

Agresivitatea la școală e o temere căreia nu știu în acest moment cum să îi fac față. Ce faci când afli că al tău copil a primit un pumn în față de la colegul lui? Ce-i spui tu, ca părinte?

8 din 10 copii sunt agresați sau umiliți în public, la școală, de către ceilalți copii. Așa spune un studiu despre fenomenul de bullying în școlile din România, realizat anul acesta de organizația Salvați Copiii. Și asta îmi spune și băiețelul meu când îl întreb cum e la el în școală.

Cifrele acestea mă sperie și mă blochează. Cum pot eu să-l ajut pe copilul meu?

La ultima ședință cu părinții s-a discutat tocmai acest aspect: violența între copii. O mămică a spus că fetița ei vine acasă frecvent cu vânătăi și chiar a primit o palmă serioasă peste față de la un alt copil. Iar situația nu este singulară. Și alți părinți au povestit întâmplări similare care au loc la școală, în clasă sau pe holuri.

Amenințarea cu violența fizică și / sau umilirea

  • 19% dintre copii afirmă că au umilit în mod repetat un alt copil la școală.
  • 22% dintre copii afirmă că au ameninţat cu lovirea un alt copil.
  • 29% dintre copii au fost amenințați cu lovirea sau cu bătaia.
  • 24% dintre copii au fost umiliți sau făcuți de rușine în grupul de egali.
  • Despre 37% dintre copii au fost răspândite zvonuri.
  • 84% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situaţii în care un copil ameninţă un altul.
  • 80% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situaţii în care un copil este umilit de alt copil
    Sursa: raportul Organizației Salvați Copiii

Și pentru că problema se repetă și nu pare să aibă rezolvare, mămica a spus că o să-și dea fetița la karate. „M-am săturat s-o aud plângând și să văd că nu face nimic. Stă și primește bătaie ca o bleagă!”. Apoi a declarat de față cu toți părinții că a învățat-o să lovească și ea data viitoare, poate se așa se vor potoli agresorii.

Aici, noi, ceilalți, ne-am împărțit în două tabere, sau mai bine zis în trei: cei care erau de acord, cei care spuneau că nu e OK să-ți înveți copilul să dea în alt copil și cei fără reacție, ca mine. Până la urmă, are dreptate și mămica, nici mie nu mi-ar conveni să-l văd mereu pe Iusti că este victima altor copii. Pe de altă parte, nici nu mă simt confortabil să-l învăț să-mpartă pumni în stânga și-n dreapta. Și-atunci, ce-i de făcut?! Of, Doamne! Pe mine una, situația asta mă sperie foarte tare. Mă blochează!

Violența fizică și / sau distrugerea bunurilor

  • 13% dintre copii au afirmat că s-a întâmplat să distrugă lucrurile unui alt copil.
  • 16% dintre copii au afirmat că au bătut în mod repetat un alt copil, iar 30% dintre copii că au lovit uşor în mod repetat un coleg.
  • 32% dintre copii spun că au fost împinși sau îmbrânciți de alți copii, în mod repetat.
  • 39% dintre copii spun că au fost răniți ușor iar 16% că au fost bătuți în mod repetat la școală.
  • În grupul de egali, 78% dintre copii afirmă că au fost martorii unei agresiuni uşoare (îmbrâncire sau lovire uşoară) dar repetate; 69% dintre copii afirmă că au fost martorii unei bătăi între doi copii.
  • În mediul şcolar, 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situaţii de bullying.
    Sursa: raportul Organizației Salvați Copiii

Imediat cum s-a terminat ședința, l-am luat pe băiețelul meu la interviu. „Mami, ți-a vorbit cineva urât? Te-a lovit vreun coleg?”. Cu greu, după multe întrebări și după ce i-am spus că s-a discutat despre asta la ședință și că mai mulți copii au povestit acasă părinților despre cum sunt agresați, am putut afla și eu de la el că este într-adevăr un coleg de clasă care-i cară mereu pumni în spate, iar odată i-a scăpat unul și în ochi.

La auzul unor astfel de cuvinte, tatăl lui a reacționat imediat. „Și cum, măi Iusti, tu ai stat degeaba? Nu așa se face! Dă-i și tu un pumn data viitoare când te mai lovește!”, iar apoi a început câteva lecții de box cu el prin clasă. Eu am stat așa minute bune, ca un martor pasiv, iar apoi am început să discut cu soțul meu și să-i spun că eu nu cred că asta e rezolvarea. Violența naște și mai multă violență. Cum pot eu să-mi învăț copilul să dea în alt copil?

„Și-atunci vrei să fie el lovit? Să vină acasă și să-ți spună că a luat bătaie?”, m-a întrebat el.

Simt că problema mă depășește cu mult, dar trebuie să găsesc o soluție. Am băiat și știu că băieții ajung mult mai ușor în situații violente.

„Cea mai frecventă reacție a copiilor martori ai bullying-ului este de a rămâne spectator pasiv, nu de a interveni. Agresiunea este tratată ca un spectacol care ”poate fi uneori chiar distractiv”. Atunci când intervin, copiii o fac pentru a susține în cea mai mare măsură agresorul.” (fragment din raportul Organizației Salvați Copiii)

Caracteristici ale fenomenului de bullying din perspectiva părinților

  • 40% dintre părinți admit că este posibil ca al lor copil să ceară excluderea unui alt copil din grup sau să țină un alt copil departe de locul de joacă sau de întâlnire a grupului.
  • Până la 25% dintre părinți admit că este posibil ca fiul / fiica lor să agreseze fizic un alt copil.
  • 53% dintre părinți afirmă că se poate întâmpla ca, copilul lor să fie împins sau îmbrâncit de colegi.
  • 66% dintre părinți afirmă că se poate întâmpla ca, copilul lor să fie lovit ușor sau bătut de colegi.
    Sursa: raportul Organizației Salvați Copiii

Cum poți tu, ca părinte, să stai liniștit când știi că permanent copilul tău este în pericolul de a fi umilit în public, jicnit, chiar lovit, poate repetat? Cum poate copilul tău să se dezvolte emoțional așa cum trebuie, să aibă încredere în el când la școală este exclus din grup și se simte respins?

„Nivelul ridicat de conștientizare a copiilor cu privire la impactul bullying-ului asupra victimelor: reduce sentimentele de valoare personală, izolează copilul, ar putea duce la depresie și chiar suicid.” (fragment din raportul Organizației Salvați Copiii)

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa