Neglijarea copilului. Simptome și efecte pe termen lung

Ramona Dinescu

Neglijarea copilului poate însemna privarea lui de lucrurile de bază precum hrană, apă, igienă fundamentală, adăpost, îngrijire medicală, educație, supervizare sau suport emoțional.

Într-o societate pe repede înainte, așa cum este cea în care trăim, este extrem de ușor să ajungem să ne neglijăm copiii. Și nu vorbesc despre a-i priva de lucrurile esențiale precum hrană, adăpost sau haine, ci de susținerea emoțională care are la fel de mare însemnătate.

Neglijarea este o maltratare brutală a unui copil. Este o formă de abuz asupra copilului. asemenea tuturor formelor de abuz, poate dezvolta ramificații serioase pentru victimă. Neglijarea poate afecta copilul atât fizic, cât și emoțional. Specialiștii de la momjunction.com au alcătuit un întreg ghid legat de neglijare, de la tipurile acesteia, cauze, simptome și efecte pe termen lung.

Tipuri de neglijare a copilului

Așa cum spuneam, copilul poate fi neglijat fizic, emoțional, educațional, dar și medical. Iată ce înseamnă fiecare dintre ele.

Neglijarea fizică

Eșecul părintelui sau al persoanei responsabile cu îngrijirea copilului de a-i satisface acestuia necesitățile primare precum mâncare, apă și adăpost înseamnă neglijare fizică, susțin specialiștii citați de momjunction.com. De asemenea, acest tip de neglijare poate include și abandonul copilului, dar și incapacitatea de a-i oferi acestuia un mediu curat și sigur în care să se dezvolte.

De asemenea, poate însemna lipsa unei superavegheri corespunzătoare, ceea ce poate atrage după sine răniri fizice, traume emoționale (efectul bullying-ului în școală, neglijarea/abuzul venit din partea profesorilor sau a membrilor familiei), abuzuri sexuale, etc.

Neglijarea emoțională a copilului

Aceasta înseamnă eșecul părintelui în a oferi copilului suport emoțional și dragoste. Poate include incapacitatea părintelui de a-i oferi copilului încurajare, un mediu corespunzător pentru a crește și a se dezvolta, atacuri verbale, izolare, terorizare sau respingere.

Neglijarea medicală

Reprezintă incapacitatea părintelui de a-i oferi celui mic acces la îngrijire medicală. Sunt nenumărați copii care nu a fost niciodată văzuți de un medic, precum și copii care, din nefericire, mor pentru că nu au acces la îngrijire medicală de urgență.

Neglijarea educațională

Acest tip de neglijare se referă la privarea copilului de a urma o formă de educație potrivită vârstei sale. Poate de asemenea să includă întârzierea sau neînscrierea copilului la școală, lipsa disponibilității de a-i oferi copilului unelte educaționale precum cărți, instrumente de scris, caiete, etc.

Simptome ale neglijării copilului

Un copil neglijat poate arăta acest lucru fizic, emoțional, dar și comportamental.

Semne fizice

  • răniri repetate, incapacitatea de a explica cauză rănirilor, explicații necredibile pentru răni.
  • vânătăi neobișnuite
  • faptul că nu primește îngrijiri medicale
  • răni pe picioare, coapse, spate și brațe
  • semne de malnutriție
  • incidente frecvente de boală/infecții netratate
  • o igienă precare, haine murdare, păr nespălat
  • supra sau sub ponderabilitate.

Semne emoționale și de comportament

  • copilul face pipi în pat
  • ieșiri necontrolate de furie
  • lipsa prietenilor la școală
  • tristețe, depresie, tăcere neobișnuită
  • stare permanentă de oboseală
  • lipsa interesului pentru activitățile de la școală
  • probleme de dezvoltare
  • absențe frecvente de la școală
  • mâncat excesiv
  • lipsa hainelor adecvate sezonului
  • indiferență

Efectele neglijării copilului

Neglijarea își poate manifesta impactul asupra copilului în moduri diferite:

  • Neglijarea poate afecta sănătatea copilului și poate contribui la dezvoltării fizice. „Întârziere de dezvoltare” este termenul medical folosit pentru acei copii care nu se încadrează în standardele de înălțime și greutate potrivite vârstei lor. Este un termen întâlnit mai ales la bebeluși și copii mici.
  • Neglijarea poate cauza numeroase probleme emoționale și de comportament. Se poate manifesta prin incapacitatea de a socializa, de a dezvolta prietenii sănătoase, lipsa atenției, dar și tulburări psihologice și anxietate. Neglijarea copilului poate duce la sentimentul de insecuritate prezent mai târziu în viață. Poate provoca lipsa de încredere în alți oameni dar și lipsa respectului de sine. aceste probleme de comportament se pot transforma mai târziu în abuz de alcool/droguri, în automutilare dar și către comportamente de risc (cu violență).
  • Neglijarea poate duce la întârzierea comportamentului cognitiv care se poate adăuga la problemele de comportament deja existente. Deficitul cognitiv va afecta performanța academică a copilului dar și abilitățile sale intelectuale.
  • Vârsta copilului la momentul când este supus acestei forme de abuz este extrem de importantă, fiind un factor care determină în ce măsură este afectat comportamentul, dezvoltarea și viața. De exemplu, neglijarea unui bebeluș va afecta abilitățile de dezvoltare ale copilului într-o manieră mai pregnantă decât s-e întâmpla în cazul unui copil mai mare, care are o capacitate de autoapărare mai dezvoltată.
  • Neglijarea unui copil poate începe chiar de dinainte ca el să se nască. O mamă care fumează în timpul sarcinii sau părinții care îți expun copilul fumatului pasiv, în unele state pot ajunge în instanță pentru neglijare. aceste practici pot afecta sănătatea fătului, copilul se poate naște prematur sau cu probleme de sănătate. Același lucru este valabil și pentru acele mame care fac abuz de alcool sau droguri în timpul sarcinii.

În cazul părinților, s-a demonstrat că principalii factori care conduc la neglijarea copilului sunt: resursele financiare precare, lipsa unei educații abuzul de droguri sau alte substanțe interzise, problemele de sănătate fizică sau mentală, violența domestică, experiența abuzului și a neglijării din copilărie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa