Ne dezbrăcăm sau nu în fața copiilor?

Ramona Dinescu
ne dezbrăcăm în fața copiilor

Dacă ne dezbrăcăm sau nu în fața copiilor este un topic care poate genera nenumărate discuții. Unii părinți consideră că este în regulă, în timp ce alții susțin cu tărie ideea de intimitate.

În unele case, este ceva foarte obișnuit ca părinții să facă baie împreună cu copiii lor (indiferent că acest lucru se întâmplă pentru confortul copilului de a nu sta singur în cadă, sau doar din ideea de a curăța două persoane deodată, în aceeași baie, lucru nu tocmai sigur din punct de vedere al igienei). Alți părinți consideră că cei mici ar putea fi afectați, așa că aleg ca în timpul băii să poarte ceva cu care să acopere anumite zone ale corpului.

A face baie cu copilul sau a te dezbrăca în fața copilului este o problemă controversată, iar unii experți consideră că ar putea duce la viitoare probleme sexuale sau de decență. Pe de altă parte, sunt  voci care consideră că este cea mai bună modalitate pentru un copil de a descoperi corpul uman într-o manieră sigură și într-un mediu confortabil.

Ne dezbrăcăm de față cu copiii – rău sau nu chiar așa de rău?

Una dintre personalitățile americane, bucătarul și starul de televiziune Rachel Ray a invitat de curând în emisiunea sa un pediatru care a discutat pe acest subiect. Medicul a făcut un sondaj în rândul publicului, iar răspunsurile au fost împărțite în mod surprinzător în jumătate, jumătate. Unii credeau că nu este o idee atât de rea să fii gol în fața copilului de 5 ani, în timp ce ceilalți au considerat ca fiind o practică total inadecvată.

Medicul a fost de acord cu ambele tabere și a spus: „este o idee proastă dacă a fi dezbrăcat te face pe tine sau pe copilul tău să vă simțiți inconfortabil, însă dacă nu vă creează niciunuia disconfort, nu e chiar așa o idee proastă”. Cel mai important de reținut este însă faptul că cei mici au nevoie să învețe decența și respectul, lucru ce poate fi făcut chiar dacă ne dezbrăcăm sau nu în fața lor.

Cum știi că cel mic nu se simte confortabil?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să urmărești cum se manifestă simțul lui de independență și intimitate. Fii atentă dacă și când obișnuiește să închidă ușa de la camera sa sau de la baie. Dacă copilul pare să prefere un mediu mai intim atunci când își schimbă hainele, respectă această tendință și încearcă să-l înveți pe cel mic ce înseamnă decența dar și mândria corpului în alte situații.

Între doi și cinci ani, copiii sunt extrem de curioși în legătură cu corpul omenesc și pun o mulțime de întrebări specifice cu care ar putea să te pună în situații inconfortabile. Totuși, trebuie să știi cum să-l faci să se simtă confortabil atunci când pune întrebări și să-i răspunzi cu calm la fiecare dintre ele, cu răspunsuri specifice vârstei lui.

Cu toate acestea, a te dezbrăca sau nu în fața copilului poate fi o chestiune legată mai mult de sex. De obicei tații de fete, după o anumită vârstă, nu prea se mai dezbracă de fața cu copiii.

Până la final, nu se poate spune dacă e bine sau rău să te dezbraci în fața copiilor. Important este să faceți așa cum simțiți, așa cum vă simțiți confortabil, lucru pe care doar voi îl decideți.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa