Motivele pentru care frații mai mari sunt mai inteligenți

Iulia Mirică
frati mai mari

Frații mai mari tind să creadă că sunt regii, respectiv reginele familiei. S-au născut primii, așa că se înțelege de ce primesc cea mai multă atenție și afecțiune, nu?

Junorii și mijlociii familiei nu sunt de aceeași părere, dar se pare că știința susține punctul de vedere pe care îl au frații mai mari.

Numeroase studii au arătat că ordinea în care se nasc joacă un rol important în dezvoltarea copiilor. Influența pe care o are acest factor este un punct de dispută între experți, dar, indiferent de aceasta, copiii mai mari au avantaje mai multe. Iată care sunt acestea!

1. Frații mai mari s-ar putea să fie mai inteligenți.

Cercetările sugerează faptul că primul născut în familie are un IQ mai mare decât frații lui mai mici. Într-un studiu realizat cu ajutorul a 250.000 de adulți tineri norvegieni, bărbații născuți primii au avut un IQ mediu cu 2,3 puncte mai mare decât frații mai tineri.

Cercetătorii cred că diferența se datorează mediului, mai degrabă decât geneticii. De multe ori, copiii mai mari îi învață pe cei mai mici, acest lucru ajutându-i să rețină mai bine informațțiile. De asemenea, odată ce familia crește, părinții au mai puțin timp să petreacă alături de fiecare copil.

2. Ei s-ar putea să fie mai responsabili.

Atunci când relaționează cu frații mai mici, copiii învață unele responsabilități serioase, la o vârstă fragedă. Frații mai mari tind să fie cei care se concentrează mai mult pe loialitatea față de familie și tradiții. Ca rezultat, aceștia sunt mai ascultători și mai responsabili.

3. S-ar putea să aibă mai mult succes.

Nu numai că piticii născuți primii au rezultate mai bune la școală, dar s-ar putea să aibă și mai mult succes în lumea profesională. Ben Dattner, psiholog și profesor la Universitatea din New York, spune că primii născuți sunt orientați către rezultat și vor să-și mulțumească părinții. Cercetările ne arată și că tind să-și domine frații mai mici, ceea ce-i face să se pregătească pentru rolurile de conducere din lumea profesională.

4. Aceștia urmează regulile.

În timp ce mijlociii familiei sunt considerați a fi cei mai rebeli, copiii cei mai mari sunt susceptibili de a urma regulile. Primii născuți tind să fie responsabili, competitivi și convenționali, în timp ce junorii familiei trebuie să iasă în evidență și să creeze o nișă specifică, prin joacă, rebeliune și cooperare.

5. Tind să fie mai conștiincioși.

Într-un studiu realizat în 2015, primii născuți ai familiei s-au dovedit a fi mai conștiincioși, plăcuți și mai puțin nevrotici decât frații lor mai mici, acestea fiind caracteristici ce îi pot ajuta pe termen lung. Un studiu realizat în Australia, în 2015, a constatat că persoanele care au fost mai conștiincioase au obțint performanțe academice superioare. Conștiinciozitatea a fost, de asemenea, un pas important în obținerea succesului.

Este greu să te lupți cu știința. Dar știm că mamele își iubesc toți copiii în mod egal.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa