Monica Reu, în mijlocul părinţilor la City Park Mall Constanţa

Raluca Dumitrică
monica-reu-totul-despre-mame

Prima ediţie a întâlnirilor TOTUL DESPRE MAME din Constanţa a a avut-o ca invitată pe Monica Reu

Spaţiul primitor şi modern din City Park Mall Constanţa a fost duminică, 15 martie, plin cu părinţi şi copii care au venit să o aculte live pe Monica Reu, fondatorul Asociaţiei pentru Comunicare Non-Violentă şi invitata primei ediţii a întâlnirilor TOTUL DESPRE MAME din acest oraş. Îndrăgitul trainer de comunicare non-violentă a vorbit timp de o  oră şi jumătate despre lecţiile pe care le primim de la copiii noştri, reuşind prin vocea caldă şi zâmbetul viu să le capteze atenţia tuturor celor aflaţi în faţa sa.

O zi însorită de primăvară tipică a fost fundalul unei prime întâlniri TOTUL DESPRE MAME cu mulţi dintre prietenii TDM din acest oraş. Pe parcursul întrevederii derulată la City Park Mall Constanţa, Monica Reu a evidenţiat de mai multe ori cât de mult contează pentru noi exemplele pe care copiii le predau involuntar, deşi primul gând care există în relaţia părinte – copil este acela că doar părintele predă, nu şi cel mic. Cu toate astea, lecţiile pe care ni le oferă ei cu multă candoare în fiecare zi sunt de o importanţă covârşitoare, aşa că tot ce trebuie să facem noi este să le primim şi să le lăsăm să ne ajute să devenim nu numai părinţi mai buni, ci şi oameni mai buni.

Să iubim, să iertăm şi să fim ancoraţi în prezent

Pe lista acestor lecţii din care avem ce învăţa se numără prezenţa, manifestată cu fiecare minut al vieţii lor şi care ne face şi pe noi să trăim realitatea într-o manieră mult mai profundă şi mai plină de semnificaţie. Iubirea necondiţionată emanată de copii este o altă mare oportunitate de care putem şi noi profita şi cu care ne putem îmbunătăţi capacitatea personală de a transmite sentimente frumoase către cei din jur.
Nu sunt de ignorat iertarea pe care ei ne-o acordă nu numai nouă, dar şi tuturor lucrurilor care îi supără în orice zi. Prin iertarea pe care o învăţăm de la ei ne putem deschide şi noi inimile mai mult, pentru a lăsa să plece din ele tristeţile şi supărările care ne afectează viaţa.

Fără trebuie!

Dacă a fost ceva care i-a purtat cu bucurie chiar pe părinţi în lumea copilăriei lor a fost accentuarea faptului că nu există trebuie. Acest trebuie poate încurca, crea frustrări şi temeri, aşa că putem să-l evităm şi să punem în locul lui „aleg să” şi să vedem numai beneficiul existent în spatele acţiunii. Tot o călătorie spre copilărie este şi observarea nivelului înalt de curiozitate al copilului. Ei văd şi sunt interesaţi de tot ce pentru noi e un nimic, dar văd esenţialul din fiecare mărunţiş şi ne pot oferi şi nouă o capacitate suplimentară de cunoaştere şi de împlinire.
Din enumerarea Monicăi Reu n-au lipsit joaca, exprimarea emoţiilor, bucuria existentă în aproape orice şi fericirea, pe care copiii o găsesc în tot ceea ce mişcă sau nu mişcă şi o reproduc cu gingăşia lor către toţi cei din jurul lor.

La evenimentul din City Park Mall au fost prezenţi şi foarte mulţi copii care au intrat într-o lume de joacă şi culoare cu ajutorul echipei de la Micul Picasso. Aceasta a introdus copiii într-o serie de activităţi creative şi extrem de reuşite, care au implicat desen, decupaj, pictură şi bricolaj.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa