Legătura surprinzătoare dintre tantrumuri şi bacteriile intestinale

Andreea Popa
microbiota-si-tantrumurile-totul-despre-mame

Comportamentul copiilor este în parte influenţat inclusiv de bacteriile din organism

Copilul tău este timid, sau poate prea îndrăzneţ, sau se enervează mult prea repede? Bacteriile care îi populează intestinul ar putea purta o parte din „vină” pentru comportamentul lui.

Despre tantrumuri s-a scris mult: când şi de ce apar, cum să le faci faţă cu calm, când dispar. La fel, în ultimii ani, tot mai mulţi cercetători au atras atenţia asupra importanţei microbiotei, reprezentând totalitatea microorganismelor care ne populează intestinele şi tegumentele. Mai exact, microbiota este reprezentată de bacteriile care trăiesc pe şi în noi toţi, numărul lor ajungând la sute de trilioane, din circa 10.000 de specii diferite.

Acum, un nou studiu vine să facă o legătură între cele două. Se pare că între comportamentul copiilor şi microbiotă există o relaţie strânsă, iar felul de a fi al copiilor, personalitatea lor, este influenţată de diversitatea bacteriilor care compun microbiota.

Legătura dintre creier şi intestin

Cercetătorii de la Universitatea de stat din Ohio au studiat copii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de luni iar rezultatele studiului au relevat că numărul şi tipul bacteriilor intestinale par să aibă legătură cu comportamentul celor mici, în special în cazul băieţilor.

Cercetarea a fost condusă de dr. Lisa Christian, care a dorit iniţial să găsească prin acest studiu indicii privind motivele pentru care se declanşează unele afecţiuni cronice precum astmul, alergiile sau obezitatea. Rezultatele au condus însă la altă concluzie: cu cât microbiota copiilor era mai diversă, cu atât copiii erau mai sociabili, făceau faţă mai uşor stresului, erau mai curioşi şi mai îndrăzneţi. Pe de altă parte, s-a remarcat că acei copii cu o microbiotă mai puţin dezvoltată şi mai puţin diversă erau mai timizi, mai retraşi şi făceau faţă mai greu situaţiilor stresante.

Asocierile au fost mai clare în cazul băieţilor şi mai puţin consistente în cazul fetelor.

„Există astfel dovezi semnificative că bacteriile intestinale interacţionează cu hormonii stresului”, a explicat Lisa Christian, cercetător la Institutul pentru cercetare medicală comportamentală din Ohio.

„Cu siguranţă există comunicare între bacteriile din intestin şi creier, doar că încă nu ştim cine începe conversaţia”, a declarat, pentru ScienceDaily, şi microbiologul Michael Bailey, coautor al studiului. „Poate copiii mai sociabili au mai puţini hormoni de stres care să le afecteze intestinul, comparativ cu copiii timizi. Sau poate că bacteriile ajută la atenuarea producerii de hormoni de stres, în momentul în care copilul se află într-o situaţie nouă. Sau e posibil să fie o combinaţie a celor două”, a continuat Bailey.

Cum se formează microbiota

Microbiota se formează încă din primele secunde de viaţă, când bebeluşul „moşteneşte” o parte din bacteriile mamei, în funcţie de metoda aleasă de naştere. Numărul şi tipul de microbi care populează intestinele copilului sunt apoi influenţate de o mulţime de factori, printre care metoda de hrănire (alăptare sau lapte praf), contactul piele pe piele, modul şi vârsta la care se începe diversificarea, tratamentele cu antibiotice urmate, expunerea la stres sau la factori poluanţi din mediu etc. Toate aceste lucruri duc la fluctuaţii mari în ceea ce priveşte diversitatea bacteriilor intestinale. De altfel, microbiota se schimbă permanent de-a lungul vieţii, însă cele mai semnificative transformări au loc în primii 2-3 ani de viaţă.

Şi, potrivit mai multor studii, microbii care trăiesc în noi au un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului imunitar, modul de absorbţie a nutrienţilor, sănătatea tractului digestiv, inclusiv riscul de a suferi de boli precum diabet sau cancer. Şi, se pare că şi în ceea ce priveşte comportamentul.

Aşa că, data viitoare când cel mic are un tantrum, poţi da vina pe bacteriile intestinale.

Citește și:
5 strategii de prevenire a comportamentului dificil al copiilor
Nu e vina ta! Tantrumurile vin oricum…
Copii furioși, părinți calmi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa