„Ce vreau să-ți amintești, copilul meu, atunci când eu și tata nu vom mai fi lângă tine…”

Știu că într-o bună zi cuvintele astea Las’ că te faci tu mare! vor deveni realitate. Știu că într-o zi va trebui să te descurci singur, iar eu poate că nu voi mai fi lângă tine sau poate că nu voi mai avea puterea să te îndrum așa cum ai avea nevoie.

Sunt atât de multe lucruri pe care vreau să ți le împărtășesc, încât vreau să mă asigur că nu le vei uita. Până te faci tu mare, îți promit că te voi învăța în fiecare zi toate aceste lucruri, dar știi ce? Adulții uita uneori și nu e bine. Tu să nu faci asta și dacă se întâmplă totuși să faci alegeri greșite, amintește-ți ce te-am învățat și-ți promit că vei fi un adult împăcat cu tine însuți.

1. Să crezi în tine: indiferent ce vor spune alții, tu să crezi în ceea ce poți să faci. Să muncești ceea ce-ți place, nu ce-ți va cere societatea, să iubești ce te face pe tine fericit, nu pe ceilalți, să fii tu așa cum ești, nu cum vor vrea alții.

2. Să crezi în valori și principii: pân’ te faci tu mare, eu și tatăl tău te vom învăța să faci diferența dintre bine și rău. Să nu fii tentat să-ți uiți principiile – ele te vor defini ca om. Să nu fii tentat să-ți sacrifici valorile căpătate cu greu pentru o plăcere și-un confort temporar.

3. Să iubești cu respect: când te faci tu mare poate că vei întâlni o singură persoană pe care o vei iubi toată viața sau poate că va dura mai mult până când îți vei găsi perechea. Să nu uiți să iubești cu deminitate și să respecți așa cum îți dorești și tu să fii respectat. Eu nu-ți doresc să suferi, dar s-ar putea să se întâmple asta. Tu să nu-ți pierzi respectul, chiar și pentru persoanele care îți vor face rău.

4. Să înveți în fiecare zi: știu că îți spuneai că o să te faci tu mare și o să scapi de nesuferita asta de școală. Știu că școala nu este întotdeauna distractivă, dar e important să ai o educație de calitate dacă vei vrea să ajungi o persoană importantă. Niciodată să nu te gândești că știi suficient, așa gândesc oamenii mediocri, iar tu nu ești așa. Să rămâi la fel de curios ca acum și atunci când vei fi adult și îți promit că vei învăța o mulțime de lucruri. Vei fi capabil să vorbești orice cu oricine, iar tu vei fi mândru de tine.

5. Să ai etică: nimic nu e gratis, așa că muncește din greu și vei fi răsplătit. Achită-ți datoriile la timp întotdeauna și chiar dacă nu vei obține întotdeauna răsplătit așa cum meriți, căci se poate întâmpla și asta, tu vei dormi bine. E important să dormi liniștit în fiecare noapte.

6. Să fii responsabil: mai ții minte când te stresam cu aceste cuvinte? Responsabilitatea este importantă și cineva trebuie să-și asume responsabilitățile, de ce să nu fii chiar tu?

7. Să fii un prieten adevărat: mai ții minte când erai mic și te certai cu prietenii tăi, dar vă împăcați după numai 5 minute? Să-ți amintești asta și lucrurile cu adevărat importante pentru tine. Este important să ai prieteni pe care să te bazezi când ai nevoie și este normal ca uneori să nu fiți de acord în toate, dar asta nu trebuie să vă strice prietenia.

8. Să fii onest: niciodată să pretinzi că ești altcineva. Să nu fii tentat să te ascunzi după deget sau să-ți ascunzi părerile. Fii discret atunci când e cazul, dar dacă vei avea ceva de spus, spune cu respect.

9. Să dăruiești: din când în când, vei avea nevoie să-ți hrănești sufletul cu lucruri bune. Să dăruiești din puținul tău și celor care nu au. Promit că-ți va face bine.

10. Să ai grijă de sănătatea ta: este cel mai important lucru. Ai grijă de sănătatea ta în primul rând pentru tine și în al doilea rând pentru oamenii pe care îi iubești.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa