Joacă și cumințenie la cea de-a 29-a ediție a ”Atelierelor cu Mămici”

Ileana Mirescu

Deși joaca și cumințenia nu au cum să meargă mână-n mână, ediția din 23 martie a Atelierelor cu Mămici, a fost cu multă joacă și cu și mai multă cumințenie.

Ruxandra Rusan și Marius Constantinescu, cei mai ”cuminți” invitați

Invitații noștri au fost Ruxandra Rusan și Marius Constantinescu, cărora le mulțumim încă o dată, și pe această cale, pe care poate îi cunoașteți deja. Poate i-ați mai auzit până acum vorbind împreună pentru că vocile lor se aud în fiecare dimineață la Radio Itsy Bitsy. Sau poate i-ați citit de-a lungul timpului pe site-ul nostru, atunci când și-au rupt din puținul timp de părinte cu job full time ca să scrie și câte un articol.

Ruxandra este Life Coach NLP, iar Marius este psihoterapeut în formare, iar ideea unui atelier pe tema cumințeniei, inamicul ascuns la copiilor noștri, le-a venit după multe discuții ”pe muzică”, în timpul emisiunii pe care o realizează împreună.

Jugul cumințeniei

Obsesia pentru ”cumințenie” pe care au avut-o părinții lor și, cel mai porbabil, ai noștri, ai tuturor părinților din ziua de azi, o cunoaștem cu toții foarte bine. Suntem ”victimele” ei. Mai mult, nu numai părinții au avut-o, ci și dascălii care ne-au trecut prin viață în timpul anilor de școală. Câți dintre noi nu eram puși să stăm cu mâinile la spate la grădiniță sau la școala? Vă mai amintiți? Una peste alta, ne place sau nu, am dus mai departe această obsesie.

Marius povestea de cineva care întreba o proaspătă mămică (de o zi) dacă bebelușul e cuminte. Ne pasionează cumințenia încă din prima zi de viață și nu suntem conștienți de efectele ei pe termen lung.

Cele două tipare ale copilului cuminte

Ruxandra și Marius au vorbit din perspective diferite. Cele două tipare ale copilului cuminte – copilul supra adaptat și copilul rebel au fost descrise, pe rând, din experiența personală. Ruxandra este un fost copil rebel, ca urmare ca cumințeniei care i se solicita. Copilul rebel este cel care nu s-a supus cerințelor și s-a revoltat întotdeauna, nu a ”ascultat” niciodată. Pe de altă parte, Marius este la polul opus – un fost copil supra adaptat. Copilul supra adaptat este  cel care n-a ieșit niciodată din vorba părinților, care a fost cuminte pentru că nu a avut alternative.

”Ducem cu noi lucrurile care ne-au format” spunea Ruxandra la începutul evenimentului. Am putea, și ei au oferit o listă, să renunțăm la expresiile restrictive de tipul: ”Fii bun, imparte, cedeaza, renunta!”/ ”Nu te plânge!”/”Nu te înfuria!”/”Fă pe plac!”/”Nu plânge, nu fi trist!”/”Zâmbește!”/”Încetează să pui întrebări!”/”Nu mă împovăra cu problemele tale!”. Am putea renunța la a le ordona copiilor noștri ce să facă, ce să simtă și la a le cere să fie ”cuminți”.

Cât de ”cuminți” au fost copiii în timpul evenimentului?

Nu știm. Nu le-am cerut să fie ”cuminți”!

Partenerii noștri de la LEGO Duplo, cărora le mulțumim pentru că ne-au fost alături, au amenajat un minunat loc de joacă unde cei mici s-au distrat pe cinste. Avioane, submarine, turnuri, trenuri, animale, toate au ieșit din mâinile mici care au construit cu grijă și ingeniozitate.

Alături de noi au fost și Asociația Dăruiește Viață. Pentru că ne dorim să construim împreună primul spital de oncologie pediatrică, vă invităm și pe voi să puneți o cărămidă la baza lui printr-un SMS la numărul 8844 cu textul ”SPITAL” și donează 2 euro/lunar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa