Ce învață un copil neglijat emoțional?

Cristina Călin, redactor
neglijat emoțional

Nu este ușor pentru nimeni să trăiască într-un mediu în care este neglijat emoțional. Pentru un copil este îngrozitor să nu îl bage nimeni în seamă, să nu fie observat, să nu conteze cum se simte, nevoile lui să nu fie importante.

Neglijarea copilului. Simptome și efecte pe termen lung

Mesajele care ajung la copiii neglijați emoțional sunt de respingere, liniște apăsătoare, invizibilitate. Acestea vor rămâne întipărite în minte și în suflet de-a lungul întregii vieți. Semnele se văd cel mai pregnant în adolescență când copilul nu va avea încredere în el și nici capacitatea să se cunoască pe sine. Ajuns la vârsta adultă, luarea deciziilor potrivite devine o adevărată provocare.

Un copil neglijat emoțional nu va putea să știe valoarea pe care o are, iar atunci când va ajunge la vârsta relațiilor sentimentale se va pune mereu mai prejos decât partenerul.

Ca să înțelegi mai bine ce fel de adult ajunge un copil neglijat emoțional citește și cartea lui Robin Grille Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte. 

Iată ce învață un copil care a fost neglijat emoțional potrivit medicului psiholog pediatru Jonice Webb, citată de yahoo.com. Lecțiile acestea îl vor urmări toată viața și îi vor marca existența.

Nu este bine să fii prea fericit și nici prea trist

Copiii își trăiesc toate stările la intensitate maximă. Au momente de exuberanta, ca mai apoi să își manifeste cu putere frustrările și de aceea trebuie să fie cineva lângă ei să îi învețe cum să controleze aceasta avalanșă de emoții. Când sunt neglijați emoțional învață doar să își ascundă sentimentele fără să știe exact ce să facă cu ele.

Este prea sensibil

Un copil dacă este supărat se va comporta în concordanță cu sentimentele pe care le are. Atunci are nevoie să fie mângâiat de părinții săi. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, copilul înțelege că este prea slab și ca dacă își manifestă sentimentele va fi judecat pentru acest lucru.

Lipsa de afecțiune în copilărie formează adulți nefericiți. Unde greșesc părinții?

Dorințele și nevoile lui sunt irelevante

Toți copiii au nevoi. Au lucruri de care se simt atașați, care sunt importante pentru ei. Altele nu le fac bine. Dacă nimeni nu se interesează despre ele, învață că nevoile lui nu contează.

Dacă vorbești despre o problemă îi îngrijorezi fără motiv și pe alții

Pe măsură ce copilul crește începe sa aibă probleme cu școala, frații, prietenii. Are nevoie să știe că poate vorbi despre ele cu un părinte. În cazul în care este neglijat emoțional se obișnuiesc să se descurce singuri, pentru că alții nu se implică.

Plânsul denotă slabiciune

Toți oamenii plâng dintr-un motiv sau altul. Prin plâns sunt procesate și eliminate emoțiile. Copiii obișnuiesc să plângă des. În familiile în care emoțiile nu sunt luate în seama, plânsul este blamat, este motiv de rușine. Copilul percepe plânsul ca pe ceva negativ și evită să verse lacrimi.

Alții îl vor judeca dacă își arată sentimentele

Dacă îți arăți sentimentele ești slab și alții te vor judeca în funcție de acest lucru. Un copil neglijat emoțional învață că persoanele din jur vor avea o părere proastă despre ei dacă spun sau arată ceea ce simt.

10 moduri în care îți rănești copilul zilnic, fără să vrei

Furia este un sentiment negativ și trebuie evitată

Orice copil se poate simți furios la un moment dat. E un sentiment ce face parte din natura umană, dar este nevoie de un adult să-l ajute pe cel mic să-și gestioneze aceste stări. Uneori se se întâmplă ca furia adultului să o depășească pe-a copilului. Alteori este pedepsit și ceea ce învață din asta este că furia nu este bună și că trebuie să și-o surpime.

Dacă se bazează pe alții, va fi dezamăgit

Copiii au nevoie de ajutor. Nu încape niciun fel de dubiu cu privire la acest lucru. La fel se întâmplă și cu adulții și cu adolescenții. Când suntem mici avem nevoie de suport, de îndrumare, de sugestii și de asistență. În cazul copiilor neglijați emoțional părinții nu sunt lângă ei pentru toate acestea, așa că învață să nu mai ceară ajutor pentru că nu îl vor primi.

Ceilalți nu sunt interesați de ceea ce are de spus

În copilărie vrei să știi cât mai multe și ai un milion de întrebări. Totuși, sunt familii în care copiii sunt neglijați din acest punct de vedere și curiozitățile lor rămân fără răspuns. Ceea ce află este că vorbele și întrebările lor nu sunt valoroase și că ar trebui să le păstreze pentru sine.

E singur pe lume

Copilul trebuie să simtă că un adult este mereu lângă el gata să îl ajute în orice moment. Numai că unii sunt mereu ocupați, copleșiți sau pur și simplu nu au chef. În această situație copilul nu poate decât să creadă că este singur pe lume.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa