Odata cu primele cuvinte rostite apar si primele intrebari pe care copiii le adreseaza parintilor. Trecand prin faza de ce-urilor, intrebarile evolueaza, devin mai specifice si abordeaza domenii din ce in ce mai variate. Aproape ca nici un aspect al vietii nu este ratat de semnele de intrebare pe care si le pune un copil. Iar odata cu scoala apar si curiozitatile din domenii in care de cele mai multe ori parintii nu sunt experti. Ai impresia uneori ca, pus fata in fata cu un copil curios, nu mai stii nimic din ceea ce stiai ca ai invatat candva. Geografie, istorie, medicina, sexualitate, filozofie, muzica, chimie… Ce sunt acelea trombocite? Ce general a condus batalia de la Gettysburg?! Ce limba se vorbeste in Kuala Lumpur?
Fii intotdeauna sincer
Copiii se asteapta din partea parintilor la raspunsuri sincere, nu la povesti inventate. Printre cele mai dificile prime intrebari pe care le primim sunt cele legate de sex. Pe unde fac fetele pipi? De ce baietii arata diferit de fete? De unde vin copiii? Bebe face caca in burtica? Cum o sa iasa bebe din burtica lui mami? Vremea in care basmul cu barza era credibil a trecut. Copiii au astazi acces la foarte multa informatie, iar daca le oferim o explicatie nu doar falsa, dar si ridicola, mai tarziu se vor simti pacaliti; isi vor pierde increderea in parinti si in acelasi timp se vor simti rusinati fata de copiii de varsta lor care stiu deja adevarul. Oferiti-le explicatii reale, pe masura puterii lor de intelegere. Nu este nevoie sa dati foarte multe detalii, dar aveti grija ca tot ceea ce le spuneti sa fie adevarat.
Cautati impreuna informatii
Poate ca istoria sau chimia nu s-au numarat printre materiile tale preferate din scoala. Nu te teme sa recunosti ca nu stii cat de mult trebuie sa sapi pana sa ajungi la miezul pamantului, de ce nu putem respira in apa oxigenata, de ce nu se electrocuteaza pasarile cand stau pe firele electrice, de ce uneori vedem Luna pe cer si ziua, cat de repede se invarte Pamantul si de ce oamenii de la Polul Sud nu cad in cap. Spuneti-i celui mic ca nu aveti un raspuns inca si mergeti impreuna sa cautati intr-o carte sau pe internet raspunsul. Nu este o rusine pentru un parinte sa recunoasca ca nu stie! Copiii au nevoie de relatii oneste si calde cu mama si tata, iar ele se construiesc inca din primii ani. O baza pusa in aceste fel va asigura mai putine furtuni in perioada adolescentei.
Nu ii respingeti
Nu cred ca exista vreun moment in care parintele sa se simta perfect pregatit pentru a-i raspunde copilului la intrebari legate de viata si de moarte. Insa astfel de dileme sunt printre cele mai des intalnite in discutiile dintre copii si parinti. Face parte din natura noastra umana dorinta de a ne explica rostul pe care il avem in lume. Daca noi am fost creati de Dumnezeu, atunci pe El cine L-a facut? De ce mor oamenii? Unde ne ducem dupa ce murim? De ce nu este frumos sa mintim sau sa vorbim urat? Multi parinti cred ca e mai bine sa evitam astfel de subiecte deoarece copiii sunt usor impresionabili. Nimic mai fals! Un copil astfel “protejat” este un copil care nu se va descurca in lumea reala. El are nevoie sa inteleaga cum functionaza viata. Lipsa de cunoastere nu ii va elimina intrebarile, ci doar il va determina sa isi ofere singur raspunsuri- care se pot dovedi gresite si uneori inspaimantatoare, comparativ cu adevarul.
Incurajati-va copiii sa puna intrebari
Copiii nu traiesc catusi de putin intr-o lume de basm, populata cu zane, ponei, cavaleri si cel mult zmei si balauri. Si ei se lovesc de probleme si realitati in aceeasi masura in care o facem si noi, adultii. De ce Andrei nu m-a invitat si pe mine la ziua lui? De ce familia Anei are mai multi bani decat avem noi? De ce divorteaza parintii Ioanei? De ce doamna este atat de grasa? Cum de bunica s-a imbolnavit atat de grav desi nu a fumat ? Incurajati-i sa puna toate aceste intrebari si raspundeti-le cu blandete si sinceritate. Au nevoie de acest lucru. Au nevoie pentru a se simti in siguranta, au nevoie sa vorbeasca despre ceea ce ii supara sau ii sperie. Nu ii alungati pentru ca va simtiti obosita ori suparata. Mai tarziu s-ar putea sa va loviti de un zid de tacere din partea lor, mult mai greu de daramat.