Hormonul iubirii îi ajută pe tinerii tați să se apropie de copii

Geta Roman, director editorial

  Hormonul iubirii, oxitocina, nu transformă doar mamele, ci poate ajuta relația dintre tată și copil, crescând apropierea, arată un nou studiu.

  Scanările cerebrale arată un model diferit la tătici atunci când privesc la proprii copii. „Cercetările noastre arată că și tații, nu doar mamele trec prin schimbări hormonale care ajută la creșterea înțelegerii și afecțiunii față de copil,” potrivit unui studiu condus de James Rilling si realizat la Universitatea Emory din Atlanta.

  Oxitocina este un hormon care apare natural. Scanările cu rezonanță magnetică ale creierului au arătat că tații care au primit un surplus din acest hormon printr-un spray nazal au avut o activitate crescută in zonele de creier asociate cu recompensa și empatia când le erau arătate poze cu copii.

  Reguli pentru un tată de fetiţă

  Descoperirile sugerează că acest hormon, al cărui rol în relațiile sociale este bine-cunoscut, poate fi folosită pe viitor pentru a crește implicarea scăzută a tatălui, cum ar fi cazurile bărbaților care suferă de depresie postpartum,” mai spune autorul studiului.

  Implicarea taților ajută de asemenea copiii în dezvoltarea socială, mentală și educațională, mai spun cercetătorii. Însă nu toți tații au o implicare așa de activă în îngrijirea copiilor lor. „Vreau să înțeleg de ce unii tați sunt mai implicați în îngrijirea copiilor decât alții. Pentru a înțelege complet diferențele din comportamentul de îngrijire avem nevoie de imaginea clară  a mecanismelor neurobiologice și neuronale care ajută acest comportament,” spune Rilling, care este antropolog și director al Laboratorului de Neuroștiințe Darwiniene.

  Cum să ne creștem băieții. TOP 10 sfaturi utile pentru părinți

  Studiul a fost publicat online, în data de 17 februarie, în revista Hormones and Behavior.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa