5 greșeli care îi transformă pe copii în adulți fericiți și de succes

Iulia Mirică
greseli copii totul despre mame

Ce greșeli îi pot ajuta pe copii să devină adulți fericiți și de succes?

Ca părinți, uităm adesea că a greși este uman. În încercarea noastră bine intenționată de a ne crește perfect copii fericiți, de succes, punem prea des semnul egal între greșeli și insucces, când, de fapt, studiile ne indică faptul că greșelile sunt esențiale pentru un viitor de succes.

De ce e bine să nu ne ferim de greșeli explică și Laura Markham în cartea ei Părinți liniștiți, copii fericiți

Perspectiva noastră este prea des bazată pe gândirea „totul sau nimic”, care pur și simplu nu este corectă. Da, pașii greșiți sunt câteodată incomozi. Dar greșelile încurajează creativitatea și curiozitatea. Neîndemânarea sau deciziile care nu sunt ca la carte îi pot ajuta pe copiii noștri să învețe, uneori pe calea cea grea, o altă abordare pentru a face anumite lucruri. Iar lecțiile de viață pe care le învață din experiențele lor personale sunt cele pe care tind să și le amintească cel mai bine pe termen lung.

Pe aceeași temă, un articol de neratat: Copilul tău nu e perfect și tu ar trebui să te bucuri de acest lucru!

De asemenea, greșelile le oferă mediul potrivit copiilor pentru a exersa, folosindu-se de curajul și stabilirea limitelor sănătoase.

Așa că, deși știm că greșelile copiilor pot fi frustrante pentru ei, ar trebui să ne calmăm. Iată câteva greșeli care pot îi pot ajuta de fapt pe copii pe termen lung.

1. Se murdăresc și se simt bine când sunt murdari

Indiferent dacă sar în bălți sau desenează pe pereți, trebuie să ne lăsăm copiii să creeze, să experimenteze și să se distreze. I-ai văzut vreodată fața copilului tău atunci când a mers desculț într-o baltă de apă? Fericire pură. Și știai că că o mică bălăceală la picioare într-o gaură de noroi umplută cu apă de ploaie poate crește, de fapt, nivelul serotoninei, micșora nivelul stresului și stimula sistemul imunitar și somnul? Timpul petrecut rostogolindu-se în iarbă poate ajuta la diminuarea șanselor de apariție a tulburării cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), obezității și depresiei. Timpul petrecut în natură echivalează cu sănătate și fericire pentru copilul tău. Dar acesta nu poate explora totul în jurul său cu adevărat fără să se murdărească puțin.

Ah, și peretele acela mare și curat din casă? Ei bine, arată ca o pânză de pictat mare și perfectă pentru preșcolarul tău. În mintea lui, dacă tu ai pictat peretele, de ce nu ar putea și el să facă și el același lucru? În plus, pictura ta arată așa.. plicisitoare. Pictura lui are mult mai multă complexitate. Chiar și adolescenților le place să decoreze pereții plictisitori cu fotografii cu prietenii și postere cu formațiile preferate. Soluția? Vopsește pereții în culori rezistente la apă și cumpără niște săpun. Mai bine dedică un întreg perete din casă pentru micul pictor din casă. Fă o poză înainte de a-l spăla împreună, pentru că vei prețui aceste amintiri într-o zi. Asigură-te doar că vopseaua pe care o folosește să deseneze nu este permanentă.

2. Câteodată iau note proaste

Cu toții am auzit despre asta (sau poate chiar suntem vinovați?): părinții care le fac temele copiilor. Câteodată, s-ar putea să te trezești în situația în care cel mic scrie o compunere care concurează cu compunerea colegului său, pe care a scris-o un adult. Sau s-ar putea să vină cu o notă de 6 pentru un proiect care a fost comparat cu proiectele unor elevi „buni” (atunci când eforturile elevilor „buni” au fost de fapt eforturile mamei și tatălui.) Copilul va fi etichetat ca leneș și i se va cere să încerce mai mult, ajungând să se simtă copleșit sau să se blocheze. Ne supărăm pe nedreptatea făcută și intervenim să ne sprijinim copilul, în acest cerc vicios.

Îndepărtați-vă de proiectele pe care le au la școală! De fiecare dată când interveniți, îi sugerați copilului că nu le poate face singur. În plus, atunci când intervenim astfel, le dereglăm sistemul etic. Atunci când vreți să-i ajutați data viitoare, mai mult decât ar trebui, gândiți-vă că cei mici au nevoie să se pregătească de viață fără ajutorul sau interferențele părinților.

3. Răspund nepoliticos

Oricât de mult ne-ar plăcea să spunem că părinții moderni au evoluat și au trecut peste mentalitatea „Ori faci ca mine, ori…”, încă luam personal tot ce spune copilul atunci când țipă sau vorbește în șoaptă la spatele nostru.

Cu toate acestea, copiii noștri au nevoie să-și testeze opiniile și sentimentele pe noi, pentru că suntem persoanele cu care se simt în siguranță. Ei abia învață cum să spună ceea ce simt cu exactitate, în mod direct, dar cu respect. Cei mai mulți adulți încă se luptă cu asta. Așa că, atunci când copilul învață același lucru, ar trebui să fiți mai răbdători.

În plus, confom studiilor, copiii care sunt „obraznici” și „răspund” devin adulți de succes. Pentru că se poartă așa cu noi nu înseamnă că o vor face și cu alții. Copiii se uită în ochii părinților și se văd pe ei. Atunci când vă răspund obraznic, încercați să le răspundeți cu iubire și limite sănătoase. La urma urmei, modul în care le veți răspunde va modela sau nu o comunicare sănătoasă. Această reacție îi ajută pe copii să respecte limitele, să se apere și să-și dezvolte gândirea analitică.

4. Urmează turma câteodată

Copiii își doresc să se integreze într-un grup. Acesta este un lucru bun. Desigur, acest lucru depinde de grupul pe care-l urmăresc. Dacă intră pe site-uri periculoase sau decid să se alăture unui grup care consumă droguri, spuneți stop. Cu toate acestea, uneori, cei mai buni prieteni ai copiilor sunti cei care îi protejează de cei mai răi prieteni. Nu știm întotdeauna ce face cel mai bun prieten în spatele cortinei pentru a ne ajuta și, de obicei, aflăm atunci când avem probleme. Cu excepția cazului în care sunt implicate droguri, alcool și sex, copiii își dau seama de obicei care este o idee proastă și care nu, prin experimentarea consecințelor directe ale acțiunilor lor. Este nevoie de curaj din partea părinților pentru a le da drumul copiilor, atunci când au vârsta potrivită, pentru a trăi pe pielea lor rezultatele alegerilor proaste.

5. Se îmbracă ciudat

Câteodată și părinții se îmbracă ciudat. Unor mămici le plac culorile intense de păr și combinațiile speciale de culori. Dacă mamele voastre nu v-ar fi lăsat să asortați mărgelele cu pantofii nepotriviți atunci când erați mici, probabil că nu ați mai fi la fel de creative acum. Ce ar putea să vi se pară avangardist probabil că este la modă la școală. Copiii folosesc moda pentru a exprima cine sunt și, de aceea, ar trebui să-i lăsați să poarte ce vor, cât timp este decent. Chiar dacă este aceeași cămașă câteva săptămâni la rând.

Concluzia este că greșelile sunt prezente în viața noastră. Dacă îi lăsați pe cei mici să facă propriile alegeri – bune sau rele – vor învăța și se vor dezvolta normal. Nu ne place să vedem cum suferă, dar disconfortul duce la schimbare. Câteva greșeli „reparate” de ei înșiși și vor reuși să devină mai încrezători ca adulți, nu victime care fug acasă la mama imediat ce au dat de o problemă. Greșelile copiilor sunt pur și simplu pași de-a lungul unei curbe de învățare, în drumul spre maturitate. Dacă ne gândim la momentele în care greșesc ca momente în care învață, ne vom simți mult mai împăcați. 

Așa că lăsați-i pe copii să facă propriile greșeli pentru a se maturiza.

De ce e bine să nu ne ferim de greșeli explică și Laura Markham în cartea ei Părinți liniștiți, copii fericiți

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa