Gáspár György şi conceptul de mindfulness, la City Park Mall Constanţa

Raluca Dumitrică
Gaspar-gyorgy-totul-despre-mame

Psihologul bucureştean a fost invitatul ediţiei a doua a Întâlnirilor TOTUL DESPRE MAME din Constanţa

Psihologul clinician Gáspár György, preşedintele Asociaţiei Multiculturale pentru Psihologie şi Psihopedagogie, s-a aflat duminică, 22 martie, la City Park Mall din Constanţa, alături de părinţii constănţeni, la ediţia a doua a Întâlnirilor TOTUL DESPRE MAME. Aceasta s-a desfăşurat sub titlul „Tehnici de mindfulness pentru o relaţie caldă, sinceră şi relaxată cu copiii noştri” şi le-a oferit celor aflaţi în spaţiosul mall constănţean noţiuni referitoare la conceptul de mindfulness, dar şi o serie de tehnici prin care părinţii vor reuşi să aducă în sânul familei lor ideea de mindfulness şi stările de fericire aparent pierdute.

Prezentarea a început cu definirea noţiunii de mindfulness, care este esenţa cultivării relaţiilor. Potrivit psihologului Gáspár György, când suntem mindful trăim “aici şi acum”, suntem conştienţi de propriile gânduri şi sentimente, fiind de asemenea deschişi la gândurile şi sentimentele copiilor noştri. Abia după o conectare “conştientă” la propria persoană, individul are posibilitatea de a se conecta şi la persoana “celuilalt”, respectându-i unicitatea şi individualitatea. Concept destul de nou şi în plină ascensiune internaţională, derivând din tehnicile de meditaţie budiste, mindfulness, care înseamnă să fii conştient, grijuliu şi intenţionat, a fost adus în atenţia lumii occidentale prin intermediul profesorului american Jon Kabat-Zinn, dar şi datorită lui Dan Siegel. Mindfulnessul înseamnă şi conectare, dar şi un mod de a acţiona conform valorilor noastre de viaţă.

Mindfulness-ul e o formă de “vindecare”

Mindfulness-ul poate fi practicat ca formă de meditaţie, dar şi ca o “capacitate specială a atenţiei” în viaţa de zi cu zi. Pe lista tehnicilor de mindfulness se numără respiraţia abdominală; STOP: mă opresc, respir, observ, răspund; conectarea la tot ceea ce fac; yoga. Mindfulness este o formă de “vindecare”, o filosofie de viaţă (şi de parenting) care facilitează procesul de“creştere” personală. Este o cale de “dezvoltare” a cortexului pre-frontal şi o metodă prin care reducem suferinţa, recâştigăm bogăţia prezentului, ne conectăm, lăsăm trecutul; onorăm deschiderea; valorizăm relaţia şi exersăm prezenţa şi conectarea.
Pe parcursul expunerii sale, Gáspár György a mai accentuat ideea că mindfulnessul este un mijloc de consolidare şi/sau de reparare a relaţiei dintre părinţi şi copii. Conectarea conştientă la propria persoană duce la o conectare cu celălat. O conectare şi mai bună se poate realiza atunci când părintele face un act de curaj prin întoarcerea în trecut. Aceasta trebuie făcută pentru repararea greşelilor, pentru identificarea nevoilor nesatisfăcute şi satisfăcute. Fără o incursiune serioasă în trecut nu putem integra în prezent lucrurile de azi care să nu ne mai afecteze şi nu putem deveni părinţi mai buni.

Şi tu poţi fi mindfulness!

Finalul prezentării a reuşit să insufle multa speranţă celor care au asistat la întreaga prezentare a lui Gáspár György şi să le dea încrederea ca şi ei vor putea avea o relaâie armonioasă de familie, în care să se regăsească din plin componenta de mindfulness. Iar pentru o mai bună întipărire în minte a mindfulness-ului ca tsil de viaţă, psihologul bucureştean a oferit un exemplu concret,  care poate fi imprimat şi pus undeva la vedere:

Dacă poţi rămâne liniştit după auzirea unei veşti proaste…
Dacă prăbuşirea financiară te lasă într-un calm perfect…
Dacă priveşti vacanţa exotică a vecinilor fără urmă de invidie…
Dacă mănânci cu drag orice ţi se pune în faţă…
Dacă găseşti mulţumire oriunde te afli…
Atunci, probabil eşti…mindfulness!

Atelierul pentru copii a fost susţinut de aceeaşi echipă inimoasă de la Micul Picasso, care i-a ajutat pe copiii participanţi să-şi pună creativitatea în funcţiune şi să facă cele mai poznaşe şi ingenioase picturi şi personaje bricolate.

Foto: Fotografii de familie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa