Furia și tristețea vin la pachet. Pe care o alungi prima?

Anca Vlad
furie

  Studiul unor cercetători de la Universitatea din Minnesota arată cum apare, cum crește și cum dispare un episod de furie. 

  Aceștia au înregistrat istericalele a mai mult de 100 de puști și ceea ce au descoperit i-a făcut să înțeleagă și să explice aceste reacții. Se pare că un acces de furie nu începe cu nervi și se încheie cu lacrimi, așa cum cred cei mai mulți. Căutând niște modele, cercetătorii au descoperit că starea de nervozitate și tristețea apar simultan. Aceasta din urmă, acompaniată de văicăreli sau plânsete, este prezentă pe toată durata accesului. Furia – cu țipete și lovituri (o altă combinație nefericită), lovituri și îmbrânceli – atinge în schimb un punct culminant.

  Dați-i timp să se calmeze

  Pentru a ajuta părinții care se confruntă cu astfel de accese, cercetătorii au combinat descoperirea – apariția simultană a furiei și tristeții – cu o veche credință: aceea că furia dispare mai repede decât tristețea. Din această cauză, dacă reacționați imediat la istericalele lui – lesne de înțeles dacă micuțul face o scenă nejustificată într-un restaurant plin, de exemplu – nu veți face decât să „activați” accesul de furie. Tristețea este deja acolo, dar furia vine valuri-valuri pe măsură ce-i dați atenție și reacționați.

  În loc să faceți asta, cel mai bine e să vă calmați și să nu ridicați tonul la el. Lăsați furia să scadă în intensitate și apoi nu veți avea altceva de făcut decât să-i alungați tristețea. Fiți indiferent față de reacția lui, nu total, desigur, dar nu-i alimentați isteria cu îngrijorare și atenție excesivă.

  Poate că mulți părinți nu vor considera că rezultate acestui studiu bazat pe înregistrări li s-ar putea aplica prețioaselor lor odrasle. Doctor Laura Markham, psiholog și profesor la Universitatea Columbia, confirmă că a aplicat această metodă cu mai mulți puști și cercetătorii au dreptate când afirmă că acesta este cel mai potrivit mod de a reacționa la accesele de furie al copilului.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa