Frica de întuneric este un lucru comun pentru copii. Fie că le este frică de faptul că pot apărea monștri, fie că au impresia că aud tot felul de sunete, ei nu pot dormi și au nevoie de ajutor să-și stăvilească imaginația nocturnă. Aveți nevoie de răbdare pentru că procesul este de lungă durată, potrivit romper.com. Primul lucru pe care îl putem face ca părinți este să le dăm încredere că își pot depăși fricile. Puteți face acest lucru asigurându-le confortul necesar. Iată câteva unelte care pot fi de ajutor.
Rămâneți calmi
Este ușor să îți pierzi cumpătul atunci când copilul intră în panică, dar este esențial să nu vi se întâmple și vouă același lucru. Prin starea pe care o aveți îi transmiteți copilului că totul este sub control și nu are de ce să se teamă pentru că frica de întuneric este neîntemeiată.
Încurajează-l să aibă un obiect care-i asigură confortul
Un ursuleț de pluș, o pernuță, o păturică pot fi obiecte care să îl ajute pe copil să își depășească frica de întuneric. Un studiu publicat de European Journal of Pediatric arată că o jucărie de pluș reduce considerabil fricile care le tulbură copiilor somnul și îi ajută să se odihnească mai bine.
Ai un copil fricos? Iată câteva jocuri care-l ajută să-și înfrângă temerile
Validează-le sentimentele
Empatia pe care i-o arăți atunci când își manifestă frica este calea cea mai sigură de a-l face să să simtă în siguranță. Spune-i că ție ți-a fost teamă și explică-i cum ai depășit situația. Trebuie să devii aliatul copilului, să-i spui că îl crezi atunci când își exprimă sentimentele, dar să îl ajuți să învingă frica.
12 soluții practice ca să elimini coșmarurile și fricile copiilor înainte de culcare
Poveștile frumoase alungă frica de întuneric
Imaginați-vă lucruri frumoase
O altă metodă de a scăpa de frica de întuneric este să îi propui copilului să stați cu ochii închiși și să vă imaginați lucruri frumoase. De exemplu, că sunteți pe o plajă sau că mâncați ceva bun. Orice știi că îi face plăcere și că l-ar ajuta să scape de gândurile care îi aduc teama.
Arată-i că teama este o alegere
Copilul trebuie să știe că frica este un sentiment pe care el alege să îl aibă. Ca să îl ajuți să conștientizeze acest lucru pune-i următoarele întrebări: ”Ce îți spune teama?”, ”Cât de adevărat crezi că este?”, ”Ce crezi că urmează să se întâmple?”. În acest fel cel mic va constata singur că frica de întuneric este doar rolul imaginației sale.
Independența trebuie încurajată! Lăsați copilul să facă singur cât mai multe lucruri!
Găsiți o mantra
Atunci când frica de întuneric pune stăpânire pe el, copilul poate repeta câteva cuvinte care să-i întărească sentimentul că este în siguranță: ”sunt protejat, sunt iubit, nu se întâmplă nimic rău”. O poate spune în gând sau cu voce tare.
Respirați adânc
Ajutați-l să se relaxeze folosind doar respirația. Prin acest procedeu frica se va transforma în calm, după câteva zile de exersare. Puteți face acest lucru împreună.
Somnul copiilor. Ce am ajuns să fac ca să doarmă?
Folosiți o lumină de veghe
Puteți lăsa în cameră o sursă de lumină care să fie aprinsă întreaga noapte. O lampă de veghe frumos colorată îl va ajuta să-și depășească temerile.
Creează o rutină
Înainte de culcare citiți o poveste, ascultați o poveste și aprindeți lampa de veghe înainte de a ieșidin camera copilului. Amintiți-i că nu are de ce să îi fie frică pentru că sunteți acolo și oricând va dori poate să vă strige.
6 reguli prin care poţi să îţi amenajezi dormitorul feng shui
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.