Fenomenul bullying, din ce în ce mai prezent încă de la grădiniță

Magda Popescu

Când vorbim despre fenomenul bullying, vorbim despre un tip de abuz fizic sau verbal care se întâmplă intenționat și repetat. Așadar, un copil este etichetat și tachinat în fiecare zi, iar traumele prin care el trece sunt de nedescris. Abuzul emoțional la care el este supus îl afectează atât de tare, încât, fără ajutor, nu răzbate. Consecințele pot fi fatale!

Se întâmplă în permanență, cel mai adesea în cadrul unităților de învățământ, unde copiii își petrec cea mai mare parte a timpului. Îngrijorător este faptul că numărul cazurilor este în creștere, iar și mai îngrijorător este faptul că vârsta a scăzut, în foarte multe dintre situațiile semnalate fiind implicați copii sub 10 ani. Așadar, fenomenul bullying este din ce în ce mai prezent încă de la grădiniță!

În 2016, la linia telefonică gratuită dedicată copiilor, 116 111 s-au înregistrat 1545 de situații care au făcut referire la fenomenul bullying, cu 25% mai mult decât în anul precedent. Așadar, nevoia de a proteja copiii în lumea reală, dar și în lumea digitală, mai nou, se intensifică și trebuie sprijinită din ce în ce mai mult. În acest sens, a treia ediție a campaniei „Clubul Prieteniei”, derulată de către Cartoon Network împreună cu Asociația Telefonul Copilului își propune să acorde sprijin copiilor și tinerilor afectați de bullying și să ajute la conștientizarea, dar și prevenirea fenomenului.

5 moduri prin care îți poți învăța copilul să devină imun la bullying!

” În peste 37% dintre cazurile semnalate telefonic sau online la Telefonul copiilor sunt implicați copii cu vârste sub 10 ani. Este o informație care tulbură, știam că fenomenul bullying este din ce în ce mai prezent la clasele primare, la gimnaziu și la liceu, însă că se întâmplă și la grădiniță, nu era un fapt sigur. O treime dintre aceste evenimente triste sunt provocate de angajați ai instituțiilor atât în grădinițele de stat, cât și în cele private. Este un semnal de alarmă către autorități și către părinți”, a spun Cătălina Surcel, Director Executiv, Asociația Telefonul Copilului.

Care este profilul copilului agresat și care sunt cauzele abuzului?

Potrivit statisticilor înregistrate de către Asociația Telefonul Copilului, cei mai afectați de abuzul de tip bullying sunt băieții cu vârste cuprinse între 9 – 12 ani (34,15%), precum și fetele de 9 – 12 ani (23,80%), respectiv 16 – 18 ani (15,03%). Forma de bullying cel mai des întâlnită este cea verbală, urmată de violența fizică.

Cauzele abuzului de tip bullying fizic sunt statutul de inferioritate al unui copil față de celălalt (din punct de vedere al dezvoltării fizice sau al vârstei) și violența resimțită în familie de către copilul agresor. În cazul abuzului verbal, cauzele sunt statutul social și nivelul financiar al familiei, incapacitatea copilului victimă de a se exprima inteligibil, aceștia fiind etichetați și umiliți, nereușita integrării copiilor noi în grupele existente, centrarea educației pe sancționarea comportamentelor neadecvate, precum și incapacitatea integrării copiilor emotivi.

Conștientizarea fenomenului bullying, la fel de importantă ca acțiunea

”Campania este una de conștientizare, dar și de prevenire. Fii prietenos, nu răutăcios!– este sloganul prin care încurajăm copiii să fie prieteni cu cei din jur, cu cei care au nevoie de ajutor, dar îi încurajăm să fie prieteni și cu ei înșiși. Scopul este de a-i ajuta pe copii să găsească puterea și să-și găsească cuvintele să vorbească despre ce li se întâmplă, având încredere că cei către care merg îi vor ajuta. Prin Telefonul copiilor le punem la dispoziție o linie telefonică gratuită și un email prin care le oferim consiliere psihologică gratuită, cu ajutorul a 20 de asistenți sociali și psihologi. Aceștia sunt acolo pentru ei și îi consiliază în legătură cu ce pot face pentru a schimba situația, cum pot  să se apere, să nu fie victime, pentru că, din păcate, tot mai mulți copii se confruntă cu o lipsă de încredere în sine”, a mai spus Cătălina Surcel.

Nu există legislație și sancțiuni clare

Pe fondul creșterii numărului de cazuri raportate, susținătorii campaniei pledează pentru marcarea formală la nivel național a unei zile anti-bullying, care să extindă implicarea la nivelul autorităților, al sistemului de învățământ și al altor entități care pot contribui la conștientizarea și prevenirea acestui fenomen. Pentru că în acest context trist, nu există o legislație clară, iar sancțiunile se reduc la scăderea notei la purtare și, cel mult, mutarea de la o clasă la alta.

10 tehnici de mindfulness pentru copii

Ciprian Marica, alături de copii în campania anti-bullying

Alături în campania de conștientizare a fenomenului bullying este și Ciprian Marica. Fostul căpitan al echipei naționale de fotbal este protagonistul spotului de promovare, preluând mesajul „Fii prietenos, nu răutăcios”, adresat în egală măsură celor care sunt actorii agresiunilor, celor care sunt simpli observatori și celor afectați de bullying. Marica îi încurajează pe cei care au nevoie de sprijin specializat să sune la 116 111 sau să găsească sfaturi pe www.cartoonnetwork.ro/clubulprieteniei.

„M-am alăturat campaniei pentru că lecțiile învățate de-a lungul carierei mele sportive pot fi de folos acum tuturor celor afectați de fenomenul bullying. Este foarte important să-i respectați pe ceilalți, chiar dacă sunt competitori și chiar dacă sunt diferiți. Fotbalul este un sport de echipă și doar împreună cu colegii mei am obținut rezultate. Așa și voi, în viață, trebuie să învățați să contaţi pe coechipieri și prieteni, iar la rândul vostru să îi susțineți pentru a fi puternici împreună. Încercați să vă înțelegeți frustrările și să nu le revărsați asupra celorlalți. Și, de fiecare dată când ați căzut, să vă ridicați și să mergeți înainte. Agresiunea este inacceptabilă, iar prin tăcere nu faceți decât să fiți de partea agresorului. Cereți sprijin și fiți prietenoși, nu răutăcioși”, a declarat Ciprian Marica, ambasador al campaniei „Clubul Prieteniei Cartoon Network”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa