Fără frică la dentist!

TOTUL DESPRE MAME

8 idei pentru vizite liniștite la stomatolog 

 

În majoritatea pozelor din epoca dinților de lapte arăt ca o mică sperietoare de ciori. Din niciuna nu lipsește zâmbetul meu înflorit cu dinți cariați, negri, pe alocuri tociți. Nu e de mirare că mi-am petrecut primii ani din viață pe scaunul de stomatolog. Iar în anii următori, până spre școala generală, eram abonata cleștelui de măsele, a tampoanelor de tifon și a detartrajului periodic. În timp ce alți copii își plănuiau vacanțele la țară, eu plănuiam următoarele vizite la dentist. Dar timpul a trecut, sunt mamă, și iată că a venit rândul fiului meu să meargă la stomatolog. Înainte de prima consultație, când Luca avea un an, m-au apucat transpirațiile și m-am văzut pe mine, în copilărie, într-un cabinet rece de dentist, înfricoșată de zgomotul frezei. Brrr! N-am vrut ca Luca să repete experiențele mele, așa că am luat următoarele decizii: să nu amân niciodată consultul periodic la stomatolog pentru a preîntâmpina orice posibilă problemă și să nu fac din aceste vizite un coșmar pentru toată familia. Până acum se pare că am reușit!

Iată câteva idei pentru a-i convinge pe cei mici că dentistul nu e lupul cel rău și că scaunul pe care se așază nu e un monstru din povești care îi va înghiți:

  1. Atenție la ce medic sau clinica alegi pentru cel mic! Atmosfera și colectivul medical sunt foarte importante pentru viitoarele vizite, cel mic trebuie să se simtă ca într-o excursie într-un loc special unde să se poată întoarce fără frică. Alege o clinică cu atmosferă prietenoasă, cu jucării pentru micii pacienții, unde asistentele și medicii sunt obișnuiți să aibă de-a face cu copii.
  2. Evită expresiile de genul: „Dacă nu te speli pe dinți o să îți cadă toți” sau „Dacă nu te speli, te duc la dentist și o să vezi tu ce o să-ți facă acolo!” Nu faci decât să induci o frică și să-i imprimi celui mic un comportament anxios fără motiv. Dentistul nu trebuie să fie Bau-bau-ul niciunui copil.
  3. Jucați-vă de-a dentistul! La preșcolari funcționează jocurile cu păpușile sau cu plușurile preferate care au dureri de dinți și pe care trebuie să le ducem la medicul care repară dințișorii copiilor.
  4. Bucură-te că te poți folosi de internet unde există numeroase filmulețe demonstrative (http://www.youtube.com/watch?v=et6CC4q3wxo) cu ceea ce se întâmplă pe scaunul stomatologului. Copiii care nu au ajuns încă la dentist vor fi cu siguranță interesați de ele. Astfel, teama de necunoscut se va diminua considerabil.
  5. Daca ai vreun prieten care lucrează în domeniu îl poți chema acasă, în mediul copilului, unde îi poate face primul consult ușor, în liniște și cu voia celui mic, făcând totul să pară o joacă.
  6. Cu câteva zile înainte de a merge la dentist, povestește-i copilului în detaliu ce se va întâmpla, începând cu momentul plecării de acasă până când ajungeți în cabinet. Nu uita să-i prezinți această vizită ca pe o aventură pe care sigur nu o va uita. Dacă întreabă de ce este nevoie să facă cunoștință cu un asemenea doctor, poți să îi spui că dințișorii lui frumoși au nevoie să fie văzuți de un medic și eventual reparați așa cum… (Și aici improvizează, în funcție de pasiunile celui mic: așa cum se duce și mașina lui tati la garaj, de exemplu).
  7. Cu o seară înainte, la periaj, puteți inspecta împreună dințișorii, numindu-i pe fiecare. Adu-i aminte că și stomatologul va vrea să-i inspecteze dinții și că va vrea să-i verifice fiecare dințișor.
  8. Ajunși acolo, roagă medicul să vă lase timp să vă obișnuiți cu toții cu decorul nou, și mai ales, să-i arate celui mic fiecare aparat, fiecare instrument, povestindu-i în detaliu ce și cum îi va face acestuia pe parcursul consultației. Nu îl așeza pe cel mic pe scaun cu forța sau în plânsete, nu înainte de a fi el convins că nu se va petrece nimic periculos și fără voia lui. O altă soluție ar fi ca tu să deschizi gura prima, în așa fel încât cel mic să te poată imita și să se simtă în siguranță.

 

Tu cum ți-ai pregătit copilul pentru prima vizită la stomatolog?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa