Fără ceartă de față cu copiii!

Ruxandra Rusan
cearta

În orice casă de oameni normali există certuri. Cine spune că nu se ceartă în cuplu niciodată, vinde gogoși. Problema este că, în mintea copiilor, o ceartă banală între părinți pare un uragan de emoții.

În ochii unui copil de doi ani care-și privește părinții certându-se se citește spaima. Dacă se ridică vocea, își acoperă urechile cu mâinile și izbucnește în plâns.

Așa s-a terminat ultima ceartă din casa mea, când copilul era cu noi, în bucătărie. Nici nu-mi amintesc de ce ne ciondăneam, nu cred că era mare lucru. Însă țin minte că ne-am oprit brusc, rușinați și vinovați, când copilul a reacționat așa.

Copiii suferă la ceartă

Un copil are doi adulți mari și lați care reprezintă, pentru el, tot. Siguranță, protecție, dragoste. Când între cei doi apar conflicte, toate se dărâmă. Mama, în loc să fie tandră și blândă, țipă. Tata, care este un erou puternic și salvator, se transformă în altcineva. Pe lângă agresivitatea tonului și imaginea deloc plăcută, pentru un copil care își privește părinții certându-se, tot ce e sigur pe lumea asta se clatină. Nici când mai cresc nu e mai ușor să privească o ceartă între părinți. Fără să vrea, fug cu mintea mai departe. La ce se va întâmpla. Mai poate să se bizuie pe cei doi? Oare se vor purta așa cu el însuși când va greși? Oare este vina sa că părinții s-au supărat? Sau poate așa e normal să se petreacă în viață?

Cearta e normală

Desigur, cearta e normală și ajungem la ea ba pentru că avem puncte de vedere diferite, ba pentru că aducem acasă frustrări de la muncă și le revărsam asupra celui care ne stă alături orice ar fi. Însă cearta nu este normală de față cu cei mici. Ei au nevoie de armonie, de pace și de stabilitate. E tare greu să ajungi în punctul în care să faci un pact cu partenerul de viață și apoi să-l și pui în practică. Nu ne certăm de față cu copilul. Nu ne punem problemele pe masa din bucătărie în timpul cinei în familie, nu țipăm, nu ne jignim. În schimb, învățăm noi înșine să gestionăm un conflict cu cap. Copilul, martor la discuțiile noastre, învață el însuși cum să abordeze o discuție în contradictoriu. Negociem cât putem de calm, facem compromisuri și, mai presus de toate, ne împăcăm. Aceste ciondăneli cu happy end sunt o lecție firească și pentru adulți și pentru copii. Conflictele prost gestionate nu fac decât să creeze o stare de nesiguranță și teamă în sufletul celui mic.

Cearta cu tabere

Am văzut deseori părinți care, după o ceartă serioasă, caută în copii aliați. Este atât de mult egoism în acest gest! Indiferent cum i-ar fi părinții, copilul îi iubește la fel de mult și de necondiționat. Nu este cinstit să semănăm în mintea lor curată ideea că sunt mici judecători ai vieții noastre de cuplu și, cu atât mai puțin, că sunt datori să țină cu unul dintre părinți pentru că acesta nu are alt sprijin. Cum să denigrezi mama, cum să îl descrii pe tata ca pe un personaj negativ când știi că un copil are nevoie de amândoi în egală măsură? Cearta nici măcar nu îl are pe el în prim plan, ci pe voi, cei mari. Cum să țină partea cuiva în detrimentul altcuiva?! E la îndemână să te victimizezi în fața copilului care te adoră și să ai parte de sprijinul unui suflețel 100% curat și dedicat. Însă ruptura de celălalt părinte, chiar și temporară, îi știrbește încrederea în familia lui și în propria-i persoană.

Cum să te abții?

Să fim onești. Când ești supărat și îți vine să te cerți, e tare greu să îți spui “acum zâmbesc, vorbesc calm și ne certăm după ce duc copilul la grădiniță”. E riscant! Dacă… uiți de ce voiai să te cerți? Dacă-ți trece supărarea până atunci? Exact asta am pățit de nenumărate ori. Și, drept să spun, a fost tare bine! Dacă nu vorbim de motive serioase, ci de simple prostioare cotidiene- cine duce gunoiul, cine face piața, cine duce copilul la înot- pur și simplu ajungi să te cerți mai puțin pentru că, de dragul copilului, cântărești mai bine dacă are sens să ajungi la resentimente sau doar ai nevoie de un pic de timp să te calmezi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa