Ce bucurie când începe copilul să vorbească și câtă îngrijorare atunci când această etapă întârzie! Trebuie să știți că fiecare copil are ritmul propriu de vorbire, la fel fiind și în cazul altor achiziții precum mersul, cititul sau scrisul. Există, într-adevăr, câteva repere după care vă puteți ghida, etape comune ale dezvoltării limbajului de care puteți ține seama, oferite de psihologi spanioli, citați de mibebeyyo.com.
În jurul vârstei de de șase luni, majoritatea bebelușilor încep să rostească silabe, cel mai des repetitive, apare primul ”ma-ma-ma”, iar atenția lor este mult mai ascuțită. Tot acum, bebelușii identifică limba lor maternă. La acest moment, copiii încă nu sunt în măsură să înțeleagă sensul termenilor, dar începe o perioadă de imitare a sunetelor pe care le aud în jurul lor. Pe măsură ce cresc, achizițiile devin complete și complexe.
Dezvoltarea limbajului bebelușului înainte de primul an
Concret, iată etapele dezvoltării limbajului la copiii mici. Sunt ghidaje pe care voi, părinții, le puteți avea în vedere pentru a depista eventuale probleme sau întârzieri, însă nu uitați de ritmul propriu de dezvoltare al fiecărui copil și de ”talentele” fiecăruia.
Între patru și cinci luni
Bebelușul drăgălaș care se deja se rostogolește de pe o parte pe alta și dă toată ziua din picioare începe să scoată și sunete. Stridente, ascuțite, ca un țipăt, predomină vocala ”u”.
Între șase și opt luni
Stă în fund și începe și primii ”pași” de-a bușilea, iar la capitolul limbaj, spune deja primele silabe. Cel mai des spune la-la-la, dar spre opt luni deja poate spune și ta, ba, ma, pa.
La zece luni
La unii apar deja primii pași susținuți și, odată cu ei, primele cuvinte. Copiii încep să pronunțe clar cuvinte cu silabele dublate: mama, tata, papa, dar încă nu cunosc adevăratul sens al lor.
Limbajul după primul an de viață
La un an
Este energic, se mișcă ușor dintr-o parte în alta, de-a bușilea sau chiar în picioare și începe să pronunțe cuvinte cărora le cunoaște sensul: tata, mama, apa. Începe chiar să inventeze cuvinte, cu sens concret, de exemplu spune „brum” la mașină. Foarte importantă, în acest sens, este comunicarea și verbalizarea tuturor activităților pe care le faceți cu ei. În felul acesta învață mai ușor să se exprime.
La optsprezece luni
În vocabularul lui se găsesc cel puțin 10-15 cuvinte. Tot la această vârstă poate forma și simple propoziții, dar cu sens și în contextul potrivit cum ar fi ”vreau mingea”.
Între doi ani și doi ani și jumătate
Copilul are deja un vocabular dezvoltat, face propoziții și fraze, este capabil să se angajeze într-un dialog simplu și corect, să răspundă la întrebările adresate de părinți și aceștia să înțeleagă ”limba” lor.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.