Este pregătit copilul tău să aibă cel mai bun prieten?

Iulia Mirică
cel mai bun prieten

Există avantaje și dezavantaje ale momentului în care apare cel mai bun prieten în viața copilului tău. Însă, tu îl poți ajuta pe cel mic să exploreze acest nou teritoriu pentru el.

Când apare cel mai bun prieten în viața piticului tău? Într-o zi, s-ar putea ca cel mic să vină acasă cu diferite desene ale colegilor, dintre care pe unul să-l considere cel mai bun prieten. La o vârstă fragedă, s-ar putea ca piticul nici să nu înțeleagă ce înseamnă acest termen, dar se va folosi de el la școală. Toate mămicile își doresc ca cei mici să aibă prieteni buni, dar s-ar putea să te îngrijoreze exclusivitatea și presiunea care vin odată cu acest titlu.

Mitul celui mai bun prieten presupune că faceți toate lucrurile împreună, nu aveți conflicte și veți rămâne prieteni pentru toată viața, după cum afirmă Simone Marean, director executiv al unei organizații educaționale nonprofit. Chiar dacă are, își dorește sau nu înțelege momentan conceptul de cel mai bun prieten, aceste sfaturi te vor ajuta să-i explici ce înseamnă prietenia adevărată.

Gândește-te la cel mai bun prieten ca la un comportament, nu ca la o etichetă

Prieteniile de la această vârstă sunt cruciale pentru conexiuni și fericire, dar dezavantajul celui mai bun prieten implică un clasament, după cum afirmă Deborah Gilboa, profesor asistent în medicină de familie, de la Universitatea de Medicină din Pittsburg. Dacă piticul tău menționează conceptul de prieteni cei mai buni, folosește-te de oportunitatea aceasta pentru a vorbi despre cum poate fi cel mai bun prieten, în loc de a se concentra pe ce prieten îi place mai mult.

Îi poți explica rolul unui prieten. De exemplu, prietenii buni se distrează împreună, își respectă sentimentele reciproc și încearcă să nu fie răutăcioși. Ajută-l pe cel mic să înțeleagă că și dacă îi spune cuiva că e prietenul lui, nu înseamnă că trebuie să fie mereu de acord cu el, să accepte un comportament rău sau să se joace doar cu el.

Lasă-i celui mic spațiu pentru a explora

Aptitudinile copilului tău care se dezvoltă acum îl vor ajuta mai târziu să exploreze relațiile. Prieteniile apropiate sunt o resursă emoțională perfectă pentru copii, deoarece acestea oferă un sentiment de securitate, îl învață ce înseamnă empatia și le oferă o șansă de a învăța cum să rezolve conflictele. Decât să te implici în viața socială a copilului tău, mai bine lasă-i libertatea de a-și da seama cum trebuie să rezolve suișurile și coborâșurile din cadrul unei relații. Nu uita că relațiile de la vârstele fragede se schimbă pe măsură ce copilul crește.

Pregătește-te pentru despărțiri dramatice

În cazul în care cel mic este „părăsit” de un prieten, dă-i timp să fie trist. Dacă vrea să fie ghidat, ajută-l să găsească modalități prin care să facă față situației. Din furie, cel mic poate spune că vrea să-i zică prietenului că îl urăște. Nu îl contrazice din prima. Explică-i cum ar putea reacționa celălalt copil. Sugerează-i să stabilească obiective mici, pentru a-l ajuta să treacă peste situație, cum ar fi să invite alt coleg să mănânce la prânz împreună. S-ar putea să-l ajute și dacă îi spui că ai avut prietenii care nu au durat și că își va face noi prieteni cu timpul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa