Dragoş Iulian Matei: Educaţia emoţională aduce miracole în relaţia părinte-copil

Raluca Dumitrică
educatia-emotionala-totul-despre-mame

Educaţia emoţională a devenit o latură asupra căreia se pune din ce în ce mai mult accent, iar primii care ar trebui să fie beneficiarii acesteia sunt copiii. Abilitatea de a lucra in echipă, gestionarea fricii și forța de a rezista unor tentații precum alcoolul- sunt doar cîteva dintre atuurile unei educaţii emoţionale sănătoase. Dragoş Iulian Matei, unul dintre oamenii talentaţi şi inimoşi de la Daruiesc.ro, echipă ce se va afla la ediţia de iulie a Serilor TDM, ne-a vorbit despre spectacolele inedite pe care le organizează pentru copii. Este vorba despre spectacole de magia emoţiilor, care au la bază educaţia emoţională şi care reuşesc să ajungă la copii într-un fel aparte. 

TOTUL DESPRE MAME: Ce înseamnă educaţie emoţională?

Dragoş Iulian Matei: Pentru noi, educaţia emoţională înseamnă să învăţăm ce să facem atunci când simţim o emoţie mai mult sau mai puţin intensă.

Ce facem atunci când simţim frică de întuneric, ce facem atunci când am învăţat să chemăm furia şi comportamentul agresiv ca să obţinem ceea ce ne dorim, ce facem atunci când observăm că am asociat durerea cu a spune ce simţim şi multe alte exemple de acest gen.

O parte importantă a educaţiei emoţionale cred că înseamnă câteva întrebări simple. Ce simt? Ce aş vrea să simt? Ce pot face că să ajung acolo?

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt efectele acestui tip de educaţie?

Dragoş Iulian Matei: Efectele sunt benefice atât pentru copil, cât şi pentru părinte. Atât în momentul actual, cât şi în viaţa viitoare. Studiile arată că succesul în viaţă depinde între 67%  şi 83% de abilităţile legate de inteligenţă emoţională versus toate celelalte abilităţi plus IQ.

Fericirea, rezultatele şcolare, relaţiile sociale precum şi profesionale, abilitatea de a lucra în echipe, chiar şi rezistenţa la dependenţa de substanţe precum alcoolul atât acum, cât şi în viaţa de adult, toate sunt legate de educaţia emoţională.

În puls, beneficiile sociale ale educaţiei emoţionale sunt enorme. Putem face un exerciţiu de imaginaţie: cum ar arăta societatea noastră dacă majoritatea oamenilor ar avea o inteligenţă emoţională sănătoasă? Am mai vorbi de provocări sociale atât de acute? Ar mai fi agresiuni în şcoli, abuzuri sau certuri atât de dese?

Sau poate ar fi suficientă fericirea copiilor şi părinţilor…

TOTUL DESPRE MAME: Cine poate să predea aceste lecţii de educaţie emoţională?

Dragoş Iulian Matei: Orice om care face eforturi în a-şi înţelege emoţiile poate să lucreze cu copiii pentru a învăţa împreună despre emoţii.

Cred că învăţăm împreună şi că cel mult ghidăm copiii spre răspunsurile lor şi spre a-şi găsi şi utiliza propriile lor resursele interioare unice.

TOTUL DESPRE MAME: Câte forme poate lua educaţia emoţională?

Cred că pot fi multe forme, atât ca metodologie, cât şi ca formă. Noi facem spectacole de magie, cărţi şi jocuri pentru educaţia emoţională a copiilor şi ne bazăm pe metode şi cercetări ale unor psihologi şi neurologi renumiţi, precum şi pe neuroştiinţă.

TOTUL DESPRE MAME: Cum reacţionează copiii la spectacolele de magia emoţiilor?

Dragoş Iulian Matei: Atât copiii, cât şi părinţii sunt fascinaţi, înţeleg şi ţin minte conceptele prezentate în spectacole.

Foarte eficiente au fost discuţiile ulterioare ale copiilor cu părinţii pe baza acestor concepte, în special despre emoţii.

TOTUL DESPRE MAME: Care este punctul principal de atracţie de la un astfel de spectacol?

Dragoş Iulian Matei: Atrage foarte mult experienţa unui spectacol memorabil îmbinată cu o poveste educativă despre un subiect important pentru copii: a învăţa despre emoţii.

TOTUL DESPRE MAME: Unde pot fi puse în aplicare cunoştinţele deprinse în urma acestui proces educativ?

Dragoş Iulian Matei: În viaţa de acum, cât şi în viaţa de mai târziu a copiilor, dar şi a părinţilor.

Îmbunătăţirea datorată educaţiei emoţionale este semnificativă nu doar în sfera socială, ci şi în cea şcolară sau profesională.

TOTUL DESPRE MAME: Povestiţi-ne o întâmplare memorabilă ce s-a întâmplat la unul dintre spectacolele voastre.

Dragoş Iulian Matei: Îmi amintesc de o întrebare venită de la o fetiţă de 3 ani, foarte dragă nouă: “Am învăţat despre furie din spectacolul tău, dar nu am învăţat nimic despre frică …”. Am susţinut apoi şi spectacolul despre frică.

TOTUL DESPRE MAME: În ce măsură spectacolele de magia emoţiilor, aşadar cele cu educaţia emoţională în prim plan, pot fi benefice şi pentru părinţi?

Dragoş Iulian Matei: Credem foarte mult în echipa părinte-copil. Şi mai credem că mai toate provocările importante care apar în această relaţie provin de la emoţii neconștientizate. Am văzut mici miracole în relaţia părinte-copil atunci când au făcut gestul simplu de a-şi observa şi înţelege emoţiile.

Credem că părinţii pot folosi experienţele de învăţare ale copiilor ca să evolueze şi ei şi să înveţe împreună.

Răsplata este aproape imediată. Asta e magic la inteligenţa emoţională: aduce beneficii atât pe moment, cât şi în viaţa ulterioară.

Cu Dragoş Iulian Matei ne vom întâlni la ediţia de iulie a Serilor TDM. Împreună cu echipa de la Daruiesc.ro, el va susţine un atelier pentru copii ce va consta într-un spectacol de magie a emoţiilor. Înscrierile la eveniment se pot face aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: daruiesc.ro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa