Dezvoltarea vorbirii la copiii de 3-4 ani. La ce să vă așteptați, cum puteți să ajutați

TOTUL DESPRE MAME
Dezvoltarea vorbirii la copiii de 3-4 ani

Dezvoltarea vorbirii la copiii de 3-4 ani. În această perioadă, copiii sunt deja preşcolari şi te poţi aştepta să ai conversaţii mai complexe şi mai interesante cu ei. Vocabularul lor se îmbogăşeşte pe zi ce trece şi acum încep să înţeleagă şi regulile simple de gramatică. De asemenea, să te aştepţi la multe poveşti interesante din partea celui mic.

Îţi prezentăm câteva dintre lucrurile pe care copilul tău le va face în departamentul vorbirii în perioada 3-4 ani.

Dezvoltarea vorbirii la copiii de 3-4 ani. Vocabular

Copilul tău va învăţa o mie de cuvinte noi. Învaţă cuvinte noi ascultându-i pe ceilalţi şi ghicind sensul cuvintelor din context. De asemenea, învaţă din experienţe noi şi ascultând poveştile pe care i le citeşti. În continuare înţelege mai multe cuvinte decât cele pe care le poate folosi.

 

Acum începe să înveţe şi cuvinte de legătură, cuvinte care exprimă numere, dar şi cuvinte care fac referire la sentimente şi emoţii, noţiuni dintr-o familie de cuvinte sau termeni care definesc familia. La vârstă de 4 ani, e posibil să ştie mai multe culori şi să facă diferenţa între concepte cum ar fi „mai mare” şi „mai mic”.

Dezvoltarea vorbirii la copiii de 3-4 ani. Propoziţii şi gramatică

Copilul tău începe să formuleze propoziţii mai complexe care includ şi cuvinte care definesc ideea de cauza-efect. De exemplu, o să poată să-ţi spună că „nu-i place mâncarea aceea pentru că arată scârbos”.

Îi va face plăcere să-ţi demonstreze că înţelege regulile de bază ale vorbirii. Tot acum începe să aşeze corect cuvintele în propoziţii, în special negaţiile.

Iniţierea conversaţiei

La această vârstă, copilul începe să spună poveşti construite în jurul unei anumite teme, poveşti care au un început şi un sfârşit. Totuşi,  are nevoie de puţin ajutor în conversaţie şi poţi să-i pui întrebări ajutătoare de genul: „şi unde s-a dus maşina mai departe?”.

Copilul tău e posibil să aibă raţionament în conversaţie, să prezică anumite lucruri şi să empatizeze. Va folosi des în întrebări termeni precum „de ce” şi „cum” pentru a afla cât mai multe. Când se apropie de vârstă de 4 ani, cel mic va iniţia conversaţii pornind de la expresia „ghici ce”. Acum începe să fie înţeles de majoritatea adulţilor, chiar dacă poate că nu pronunţa toate cuvintele corect.

 

Înţelegerea

Când copilul tău nu înţelege ce i se spune, va cere explicaţii sau va întreba ce înseamnă un cuvânt anume. Va înţelege lucruri pentru care e nevoie de mai mulţi paşi, atâta timp cât e vorba de lucruri cunoscute. De exemplu, va înţelege dacă-i spui: „închide televizorul, pune-ţi pijamalele şi treci în pat”.

Copilul tău va înţelege ce întrebări îi pui, mai ales dacă se referă la lucruri care se întâmplă exact în acel moment sau la lucruri pe care poate să le vadă. De asemenea, va înţelege şi explicaţiile mai complicate, atâta timp cât poate să vadă rezultatul. De exemplu, va înţelege când îi spui că: „atunci când soarele străluceşte şi atinge lucruri acestea se încălzesc. Uite, pune mână în apa care a stat la soare că să vezi cât de caldă e.”

Joaca şi comunicarea

La această vârstă, copilul deprinde noţiunea de negociere cu alţi copii. De exemplu, va dezbate cine se joacă primul cu o anumită jucărie. Pe la vârstă de 4 ani, copilul tău începe să folosească vorbirea în schimbul de roluri. De exemplu, dacă se joacă de-a tata, îşi va îngroşa vocea şi îl va imită pe tatăl lui folosind chiar şi anumite expresii pe care le-a auzit la el.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa