Limbajul este o indemanare uimitoare pe care copiii ajung s-o deprinda si este o dezvoltare pe care parintii o asteapta cu nerabdare. Secretul in a-i invata pe cei mici arta limbajului este unul simplu: vorbeste mult si asculta la fel de mult.
Primul an de viata este foarte important pentru dezoltarea vorbirii, dar procesul major se petrece in urmatorii ani de viata. Si, sa nu uitam, limbajul e un proces in continua dezvoltare pe parcursul vietii.
In primele 12 luni, copiii pun bazele fundatiei care sta la baza vorbirii si limbajului. In primii trei ani de viata, cei mici inteleg mai multe decat pot comunica.
Dezvoltarea limbajului sustine abilitatea copilului de a comunica, de a-si exprima si de a percepe sentimentele. Este, de asemenea, un suport pentru gandire, pentru rezolvarea problemelor, dar si in legarea si conservarea relatiilor cu altii. A invata sa inteleaga, sa foloseasca si sa fructifice limbajul este primul pas al alfabetizarii si baza pentru viitoarele procese de a citi si de a scrie.
Ce poti face ca sa stimulezi dezvoltarea limbajului?
Cea mai buna metoda de a incuraja dezvoltarea limbajului celui mic este sa vorbesti cu el cat mai des si mai natural.
Vorbeste cu cel mic si trateaza-l ca pe un partener de comunicare, mai ales in primul an de viata. Intelege si asuma-ti faptul ca atunci cand face anumite zgomote si gangureli sau cand te fixeaza cu privirea, el iti raspunde. Dupa ce termini ce ai de spus, fa o pauza ca sa-i faci si lui loc pentru raspuns. Cand incepe sa gangureasca, raspunde-i cu niste cuvinte asemanatoare. O sa vezi ca o sa-ti raspunda din nou si e un exercitiu distractiv si instructiv.
Raspunde-i celui mic la gesturi si la cuvinte. Cand copilul incepe sa creasca si sa se foloseasca de gesturi si de un soi de cuvinte in incercarea de a comunica, ofera-i raspunsul cautat. De exemplu, daca cel mic da din cap, poti interpreta gestul ca pe un refuz. Daca arata inspre o jucarie, poti sa-l intrebi daca o vrea sau sa-i spui ca iti place jucaria respectiva.
Vorbeste cu cel mic despre ce se intampla. Discutiile cu cel mic sunt foarte utile chiar daca pe moment nu le intelege; in curand o va face cu ajutorul tau. Vorbeste-i despre lucruri care ii compun micro-universul si nu uita sa folosesti o gama larga de cuvinte. In tranzitia bebelus-copil vorbeste despre lucrurile pe care le faci, dar si despre cele pe care le face el.
Prezinta-i cuvinte noi. Este important pentru copilul tau sa intre in contact cu multe cuvinte, cat mai variate si puse in cat mai multe contexte. Asta ii ajuta sa inteleaga sensul cuvintelor si rolul lor in comunicare.
Cititi impreuna. Citeste-i cat mai multe carti bebelusului tau si continua sa faci asta pe masura ce creste.
Vorbiti despre imaginile din carte. Foloseste o varietate de carti si fa conexiuni intre povestile din carte si realitatile imediate din viata copilului tau. Cartile cu poze interesante sunt un izvor bun de comunicare.
Lasa-l pe el sa fie lider. Urmeaza semnalul dat de cel mic. Fii atenta cand initiaza o discutie prin gesturi sau prin cuvinte si raspunde-i. Nu te indeparta de la subiectul sugerat de el si ramai in tema discutiei.
Repeta si construieste pe ce spune el. De exemplu, daca spune „mar” tu poti sa-i spui: „Vrei un mar? Vrei un mar rosu? Si eu vreau un mar rosu. Hai sa mancam un mar rosu impreuna.”
Din momentul in care cel mic incepe sa spuna povesti, incurajeaza-l sa vorbeasca despre lucruri care s- au intamplat si sa foloseasca timpul trecut, iar despre cele care se intampla la timpul prezent. La sfarsitul zilei, faceti planuri pentru ziua urmatoare ca sa ii fie evidenta expunerea la mai multe timpuri. Vedeti daca e o idee buna sa o vizitati maine pe bunica si fii sigura ca dupa orice moment petrecut impreuna
discutati despre asta.
La ce sa ma astept in primii 6 ani?
Mai jos sunt cateva dintre cele mai importante etape prin care va trece copilul tau in procesul dezvoltarii limbajului incepand de la 3 luni pana la 6 ani.
3-12 luni
In aceasta perioada, bebelusul mai mult va ganguri si va rade, se va distra cu sunetele si va comunica prin ajutorul gesturilor. Ganguritul e o faza importanta in procesul de dezvoltare in primul an si, pentru majoritatea copiilor, cuvintele incep sa apara in limbajul lor de la 12 luni incolo.
12-18 luni
In aceasta etapa isi fac aparitia primele cuvinte, iar la varsta de 18 luni cei mai multi copii pot folosi pana la 50 de cuvinte. Bebelusii pot intelege mai mult decat pot rosti, dar pot totusi sa urmeze instructiuni clare si sa inteleaga cand le spui „NU”.
18 luni – 2 ani
In al doilea an al vietii, vocabularul celui mic va ajunge la aproximativ 300 de cuvinte invatate si va incepe sa puna cateva cuvinte in propozitii foarte scurte. Va intelege ce i se spune si tu il vei putea intelege pe cel mic. Dezvoltarea limbajului difera de la copil la copil, dar daca pana la 18 luni cel mic inca nu a inceput sa foloseasca niste cuvinte simple, e recomandat sa faceti o vizita la doctor.
2-3 ani
Copilul incepe sa vorbeasca in propozitii mai lungi si mai complexe si sa foloseasca mai multe sunete adecvate ideii pe care vrea s-o comunice. Se va putea juca si vorbi in acelasi timp. Strainii vor putea intelege mare parte din ce spune cand se apropie de implinirea a 3 ani.
3-5 ani
Acum, copilul tau este prescolar si poti sa te astepti sa ai niste conversatii mai elaborate cu el. Incepe sa-i faca placere sa vorbeasca despre teme cat mai diverse, iar vocabularul lui este in continua crestere.
Va vrea sa-ti arate ca intelege regulile de baza ale gramaticii si va face experimente cu propozitii cat mai complexe. Tot acum poti sa te astepti la niste povesti interesante de la el.
5-6 ani
In timpul primului an de scoala/ ultimul an de gradinita, copilul tau va invata cat mai multe cuvinte si va incepe sa inteleaga cum functioneaza sunetele limbii imbinate in diverse feluri. Va deveni un povestitor mai bun pentru ca incepe sa puna cuvintele in contexte cat mai variate si detine si mai mult control pe notiunile de gramatica.
Mai multe detalii despre dezvoltarea vorbirii la copiii de 5-6 ani puteti gasi in articolul de aici.
Care e diferenta dintre limbaj si vorbire?
Vorbirea inseamna producerea sunetelor care formeaza cuvintele. Este o activitate fizica, una controlata de creier. Pentru vorbire e nevoie de coordonare, miscari precise ale limbii, buzelor, a falcii, a cerului gurii si a plamanilor. Sa coordonezi toate aceste elemente cere exercitiu, lucru pe care il fac copiii in primele 12 luni de viata. Copiii invata sa articuleze corect sunetele vorbirii pe masura ce se dezvolta.
Limbajul se refera la totalitatea cuvintelor pe care copilul tau le intelege si le foloseste, atat in vorbire cat si in scris. Elementele componente ale limbajului includ vocabularul, gramatica si discursul.