Dezvoltarea creativa si artistica la copiii scolari

TOTUL DESPRE MAME

 

Joaca prin creativitate si activitatile artistice sunt foarte importante in dezvoltarea copilului. Ele contribuie la imbogatirea imaginatiei si ajuta la si la rezolvarea unor probleme de gandire si abilitati motorii.

 

De ce jocurile creative sunt importante pentru scolari Scolarii incep sa invete ca anumite probleme au o singura rezolvare pe modelul 2+2=4. Ei dezvolta acum abilitatile pentru a gasi rezolvarea la diverse probleme. Dar exista totusi si multe alte domenii in care lucrurile nu se impart doar in alb si negru.

 

Jocurile creative ii ajuta pe copii in procesul de invatare si dezvoltare prin implicarea in activitati in care nu exista un raspuns corect si atat. Procesul in sine devine mai important decat rezultatul final.

La aceasta varsta, copilul tau este gata sa absoarba cat mai multe informatii. Scolarii sunt mai siguri pe sine si mai increzatori in abilitatile lor sociale. Prin prisma acestor caracteristici, acum e momentul pentru aventuri creative.

Multi scolari se arata interesati de activitati artistice si poti sa-i incurajezi in acest sens prin jocuri creative, activitati la care imaginatia e regula principala. Despre ce activitati vorbim?

 

Teatrul

Scolarii pot inventa lucruri pe masura ce incep sa povesteasca ceva. Se joaca de-a personajele si se folosesc de naratiuni pentru a rezolva probleme. De exemplu, poate o sa observi ca celui mic ii place sa auda un anumit deznodamant al povestilor preferate. Cand creste, copilului tau o sa inceapa sa-i placa sa schimbe lucrurile si sa inventeze el noi feluri in care se poate termina povestea.

 

Scolarilor le place sa se joace cu elemente banale dintr-o recuzita improvizata cum ar fi cu palarii, ustensile de gatit, bete, esarfe si tot asa. Ei pot inventa povesti si le pot interpreta pornind doar de la aceste elemente. Le mai place, de asemenea, sa cante versurile melodiilor pe care le aud.

 

Arte vizuale

Scolarii pot folosi culori si forme pentru a comunica sentimente, idei si mesaje. De exemplu, vor folosi culoarea negru pentru a colora un decor inspaimantator. Vor folosi si niste simboluri pentru a diferentia lucrurile desenate.

E destul de usor sa-ti dai seama care sunt interesele copilului tau daca esti atent la ce creeaza pentru ca va exista un tipar al lucrurilor desenate, fie ca e vorba de dinozauri sau de casute.

 

Dezoltarea e vizibila si in desenele copilului tau. Incepe sa deseneze oameni cu 5 degete la maini si la picioare. Acolo unde erau mazgaleli in curtea din desen, in perioada scolii vei observa ca acestea au fost inlocuite de flori cu petale conturate, copaci cu frunze si ramurele.

Scolarii sunt pregatiti pentru critica de arta acum. Poti sa vorbesti cu ei despre muzica, scupltura, fotografie si sa dezbateti ce va place si ce nu. E un moment bun si pentru o vizita la o galerie de arta, la o expozitie sau la un concert.

 

Muzica

Scolarii se pot folosi de muzica pentru a-si exprima sentimentele, iar unii chiar vorbesc despre cum ii face muzica sa se simta. Unora le face placere sa se foloseasca de muzica pentru a spune povesti in care sunetele seteaza atmosfera sau chiar pot tine locul unor personaje.

Exista chiar si niste cazuri in randul scolarilor in care copiii improvizeaza instrumente muzicale din obiecte care le pica in mana. Le folosesc ca sa creeze muzica asa cum vor ei. Cei care chiar au o inclinatie spre muzica vor incepe sa faca simboluri si semne ca sa retina cum sa cante astfel incat sa iasa un sunet anume.

 

Dansul

Scolarilor le place la nebunie sa se miste pe versurile si pe muzica pe care o canta. Felul in care se misca ca un raspuns la muzica de pe fundal devine din ce in ce mai expresiv, cu timpul incep sa tina si ritmul pieselor. Exista o mare probabilitate ca scolarii sa faca dansuri sincron cu prietenii lor pe melodiile preferate.

 

Cele 4 etape ale creativitatii
Cand se implica in jocuri creative, copiii trec prin 4 etape:

 

Pregatirea: copiii strang informatii despre un subiect sau o idee si reflecta apoi la ceea ce vor sa faca.
De exemplu, copilul tau vrea sa-ti faca o felicitare. Va analiza alte felicitari inainte sa se hotarasca ce materiale si ce culori va folosi.

 

Incubatie: copiii tin problemele mult timp la cuptor, timp in care se gandesc, uneori chiar in subconstient si apoi se mai gandesc un pic. In exemplul nostru, copilul tau se va gandi ce anume sa faca cu acea felicitare.

 

Iluminatia: momentul ala in care se face lumina in capul copilului si chiar incepe procesul creativ. In cazul nostru, copilul tau tocmai s-a hotarat ca vrea sa lipeasca niste flori culese din gradinita si niste frunze si sa le lipeasca pe felicitare in jurul unui desen care sa te reprezinte.

 

Verificarea: dupa faza de pur entuziasm si avant creativ, rezultatul muncii este analizat si para-analizat. In cazul din exemplu, copilul tau va ascunde felicitarea pana cand e pregatit sa ti-o ofere, dar se va mai uita la ea din cand in cand ca sa fie sigur ca e multumit de munca lui.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa