Despre calităţile şi defectele copiilor noştri, la Serile TDM cu psihologul Diana Gavajuc

Raluca Dumitrică
diana-gavajuc-totul-despre-mame

Diana Gavajuc, invitatul evenimentului, a oferit sfaturi uşor de pus în practică pentru a fi cu adevărat alături de copiii noștri

Librăria Humanitas de la Cişmigiu a găzduit pe 30 octombrie ediţia cu numărul 22 a Serilor TOTUL DESPRE MAME, al cărei invitat a fost Diana Gavajuc, psiholog, psihoterapeut şi membru al Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei. Tema ediţiei a fost „Cum să îi ajutăm pe copii să îşi pună în valoare calităţile şi să nu se lase descurajaţi de defecte?”, iar pe parcursul celor 90 de minute de prezentare am aflat de la specialistul serii cele mai utile sfaturi pentru a putea pune în practică tocmai aceste lucruri.

Prima parte a prezentării le-a oferit celor prezenţi posibilitatea de descoperi câte ceva despre ce înseamnă personalitatea celui mic. Am aflat de la invitata serii date exacte despre semnificaţia acesteia, despre rolul copilului şi potenţialul său. În continuare, psihologul a expus cele patru mari tipuri de temperament, coleric, sangvinic, flegmatic şi melancolic, explicând nu doar cele mai importante caracteristici ale lor, dar și ce apreciază cel mai mult și ce-i motivează pe cei care le posedă. Astfel, părinţi din librărie au putut afla că un copil coleric este independent, iubeşte competiţia şi vrea să fie în control, adesea irascibil, se vede geniu şi vrea să cucerească ce și-a propus, în timp ce un copil sangvinic este vesel, inventiv, prietenos, dar înclinat către fabulaţie, este genul care începe ceva şi nu termină, îl motivează aventura şi diversitatea. Pe de altă parte, flegmaticul îşi doreşte armonie, e liniştit, relaxat, dependent, cu o încăpăţânare tăcută, miza mare fiind descoperirea misiunii lui, iar melancolicul foloseşte trebuie la ordinea zilei, iubeşte muzica, are standarde înalte, dar e negativist şi puţin flexibili, apreciază seriozitatea şi autoritatea.

Sfaturi pentru părinţi

Vorbind pe larg despre toate aceste patru mari tipuri de temperament, psihologul Diana Gavajuc i-a ajutat pe părinţi să vadă în care dintre ele se încadrează copilul lor, dar şi ei, oferind, în continuare, metode pentru abordarea lor adecvată, ca punctele lor tari să poate fi potenţate. Astfel, psihoterapeutul i-a sfătuit pe cei prezenţi să ofere atenţie apreciativă, în loc de laudă, să dezvolte atenția conștientă la modul în care se poartă ei, adulţii, şi mai ales mamele în primii ani de viaţă, copilul fiind oglinda mamei, şi să se asigure că îndeplinesc adecvat nevoile de bază ale copilului, respectiv nevoia de hrană, de siguranţă, de iubire şi de apartenenţă. Acest lucru este deosebit de important pentru că are implicații directe asupra dezvoltării creieului și asupra inhibării sau activării genelor.

Un alt sfat a fost acela de a avea o atitudine corespunzătoare şi de a ne cunoaşte bine pe noi înşine, dar şi pe copii, pentru că aşa îi putem ajută pe cei mici să dezvolte o stimă de sine sănătoasă. Beneficiul este crearea premizelor pentru respect, prietenie şi dezvoltare, spre deosebire de o stimă de sine scăzută, ce conduce spre izolare, umilinţă, posibil chiar spre identitate negativă şi standarde scăzute. Diana Gavajuc a accentuat că cea mai bună variantă de stil de parenting pe care o pot pune în practică părinţii este stilul democratic cu autoritate, stil care duce către un copil activ şi sociabil, politicos, empatic şi cu încredere în sine.

Gestionare adecvată

Revenind la tipurile de comportament, psihologul a oferit sugestii pentru ghidarea copiilor ce prezintă tipologii comportamentale diferite, oferind, totodată, şi instrumente pentru crearea unei conexiuni în familie. Astfel, sugestia pentru un copil coleric a fost de a-l învăţa să observe ierarhiile şi regula cauză-consecinţă, dar şi de a-i oferi afecţiune dublă şi portiţe prin care să se poată relaxa. Unui copil sangvinic i se poate aprecia simţul umorului şi imaginaţia, dar e necesar să aibă și obiective ce trebuie duse la bun sfârşit şi un cadru ferm. Copilului flegmatic putem să îi apreciem orice lucru pe care îl face şi că trăieşte în armonie şi e necesar să-i oferim recunoaştere şi un cadru liniştit. Iar celui melancolic e de dorit să-i fie încurajată vocaţia şi apreciat felul lui ordonat de a fi, dar şi să fie crezut şi liniştit când suferă.
În ceea ce priveşte crearea unei conexiuni în familie, Diana Gavajuc ne-a sfătuit să formăm obiceiuri frumoase de zi cu zi, să ne axăm pe evenimentele din familie şi pe ritualuri proprii, dar și să creăm oportunități pentru a dezvolta abilitățile de comunicare și capacitatea de a rezolva probleme, descoperindu-l în permanenţă pe copilul nostru.

Atelierul pentru copii a fost susţinut de echipa Juxi Magic, coordonată de Dana Predu. Aceasta şi-a pus imaginaţia în funcţiune şi a creat măşti ingenioase pentru cei mici, le-a furnizat un fundal sonor foarte apreciat de copii, cu ajutorul unei chitare, şi i-a captivat prin tot felul de jocuri distractive.

Foto: Bogdan Dincă/Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa