De ce sunt mamele de preadolescenți cele mai depresive dintre toate

Adriana Moscu
mame depresive

Bucuria maternității se estompează cu timpul, iar locul îi este luat de griji și probleme. Chiar dacă te gândești că una dintre cele mai solicitante perioade pentru mame sunt primele luni ale bebelușului, studiile arată că, de fapt, mamele de preadolescenți sunt cele mai depresive dintre toate.

Potrivit unui studiu citat de aeon.co, cele mai stresante perioade din viața unei mame nu sunt momentele de început, când învață să aibă grijă de bebeluș și dorm pe apucate, ci acelea dinaintea adolescenței, când copiii au între 10-13 ani. La studiu au participat peste 2.200 de mame cu educație solidă și cu copii cu vârste de la câțiva anișori, până la vârsta adultă. S-a ținut cont de starea de bine a mamei, de abilitățile de parenting dobândite peste ani și de percepțiile vizavi de propriii copii. Cercetările au scos la iveală un stres peste medie înregistrat în rândul mamelor cu copii între 11 și 12 ani. Cele mai mulțumite dintre mame aveau fie copii mici, fie copii ajunși la vârsta maturității.

Problema cea mare – lipsa comunicării

Deși perioada în care mamele au copii mici e mult mai solicitantă din punct de vedere fizic, aceste mame s-au dovedit a avea un grad înalt de satisfacție datorat faptului că reușesc să aibă grijă așa cum se cuvine de micuții lor. Însă, pe măsură ce pubertatea se apropie, mamele încep să simtă faptul că odraslele se îndepărtează de ele și refuză comunicarea. Din acest motiv, apar tot mai multe neînțelegeri între mamă și viitorul adolescent.

Copii mari – probleme și mai mari

Potrivit rezultatelor studiului, mamele cu copii preadolescenți par să fie de acord cu zicala potrivit căreia problemele sunt mici când copiii sunt mici, și mari când aceștia cresc. În timpul preadolescenței, apar o serie de evenimente care îndepărtează copilul de părinții săi. Schimbările hormonale, apariția acneei și modificările corporale pe de-o parte, dar și tentația de a experimenta cu alcoolul, drogurile și sexul, pe de altă parte. Nici mediul școlar nu ajută prea mult în tot acest traseu de la copilărie spre maturitate. Instituțiile școlare sunt adesea clădiri cu săli anoste, impersonale, cu profesori care se schimbă mereu, cu materie multă și stufoasă și teme pe măsură. Adesea, preadolescenții încep să-și pună întrebări existențiale, în încercarea de a afla cine sunt, cu adevărat. Ei pot descoperi că se diferențiază substanțial de părinți și încep să se identifice cu alți tineri din grupurile din care fac parte. Este, de asemenea, perioada în care își testează limitele și sunt dispuși să riște în toate direcțiile.

Stresul se transmite și la mame

Tot acest val de provocări căruia preadolescenții sunt nevoiți să-i facă față, se transmite, în primul rând, la mame – aceste ființe empatice, care cel mai adesea simt instinctiv când ceva nu este în regulă cu copilul lor. Nu e de mirare că se stresează peste măsură să le reintre în grație copiilor, să găsească soluții la problemele care îi frământă. Este momentul în care tactul și delicatețea se dovedesc de mare însemnătate în relațiile cu preadolescenții. Prea multe limite și restricții vor determina copilul să se izoleze de părinți, iar prea multă libertate poate face ca lucrurile să scape de sub control și autoritatea parentală să dispară cu desăvârșire.

Una caldă, alta rece

E cu atât mai greu pentru mame să aibă de-a face cu un preadolescent, cu cât acesta se schimbă de la o zi la alta: acum e afectuos și îți cerșește atenția, acum dă ochii peste cap și se plânge că nu îl înțelege nimeni. Nu e demirare că acest comportament derutează mamele și le provoacă anxietate. Colac peste pupăză, această perioadă dificilă coincide, de multe ori, cu apropierea vârstei de mijloc pentru mame, cu tot cu provocările ei – nu foarte diferite de manifestările unui preadolescent –, printre care și menopauza. Este și perioada în care, potrivit altor cercetări, satisfacția conjugală este la cele mai mici cote, iar certurile dintre soți la cele mai ridicate niveluri.

Pregătește-te din timp

Totuși, e o perioadă peste care, dacă știm să trecem, ne vom bucura din nou, la câțiva ani distanță, de satisfacția că am reușit să transformăm micul mofturos într-un adult capabil, pe care te poți oricând baza. Important e să rămânem informate, să citim cât mai mult pe această temă, să căutăm experiențele și prietenia altor mame în aceeași situație și împreună să ieșim mai puternice din cea mai stresantă etapă din viața unei mame.

Și, ca să-ți dăm curaj, ți spunem că studiile arată că cele mai fericite dintre mame sunt acelea cu copii ajunși la vârsta maturității. Așa că fii alături de preadolescentul tău dar nu-ți refuza dreptul la fericire. Pentru că nu ești doar mamă, ești un om cu propriile nevoi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: istock.com

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa