De ce se bat copiii? O analiză completă a situației

Ramona Dinescu
copiii se bat

De ce se bat copiii? Motivele sunt dintre cele mai diverse. Neînțelegerile sunt parte din viață atunci când copiii stau împreună anumite perioade de timp. Se poate ajunge şi la conflicte pe care ei să îşi dorească să le rezolve pe cale fizică, dacă acestea nu sunt gestionate cu atenție.

Despre o mai bună gestionare a conflictelor dintre frați puteți citi și Părinți liniștiți, frați fericițicartea Laurei Markham.

Foarte mulți factori ajung să influențeze certurile și luptele dintre copii, de la temperament, la mediu și până la vârstă și abilități sociale. Specialiștii de la raisingchildren.net.au consideră că pentru a reduce luptele din familie, poți începe să lucrezi la acești factori. Iată o analiză completă a motivelor pentru care se bat copiii și a lucrurilor ce pot fi făcute de părinți.

De ce se bat copiii în teorie

Neînțelegerile dintre frați și surori sunt foarte des întâlnite. De obicei încep atunci când cei mici consideră o situație nedreaptă sau când încearcă să afirme ceea ce cred că reprezintă drepturile lor.

Uneori, copiii se bat pentru că că văd aceeași situație în feluri diferite. De exemplu, un copil mai mare ar putea să-și tachineze fratele deoarece i se pare că e amuzant, în timp ce cel mic nu vede deloc așa lucrurile.

Și uneori, frații ajung să intre în conflict pe măsură ce concurează unul cu altul pentru atenția și aprobarea părinților.

Vestea bună? Acest fel de neînțelegeri reprezintă o parte a creșterii și dezvoltării în familie. De fapt, poate fi o șansă majoră de exersare a abilităților sociale de care vor avea nevoie când vor fi adulți. Luptele vor scădea în intensitate și frecvență pe măsură ce vor crește și își vor dezvolta abilitățile sociale.

Cheia unor certuri mai puține este reprezentată de reacția ta ca părinte în fața acestor lupte. Tu trebuie să le arăți cum să-și folosească aptitudinile sociale și emoționale, cum să-și gestioneze sentimentele de furie, amintindu-le importanța negocierii și învățându-i să joace corect.

Copiii se bat și din cauza temperamentului

Unii copii par să se bată mai mult ca alții. Acest lucru se poate întâmpla din cauza temperamentului lor, o parte nevăzută a personalității lor ce îi face mai impulsii sau mai agresivi.

Oamenii au o latura agresivă naturală, iar lupta este uneori o expresie normală a acesteia. Unii sunt mai iuți la mânie decât alții sau mai greu de controlat în fața sentimentelor de furie. Nu este întotdeauna ușor pentru un adult să rezolve conflictele fără a apela la comportamente negative. Imaginează-ți cât de greu este pentru un copil.

Mediul influențează bătaia dintre copii

Copiii învață să sorteze diferențele prin faptul că privesc și copiază comportamente pe care le văd în mediul în care se dezvoltă.

Dacă cel mic te vede că îți sortezi sentimentele într-un mod pozitiv, probabil că va învăța și el să facă asta. Asta înseamnă să modelezi comportamente bune. Poți face asta prin cooperare, prin faptul că rămâi calmă atunci când te înfuri, că verifici faptele înainte de a acționa, reacționezi într-un mod corespunzător situației și asculți punctul de vedere al celorlalți.

Copiii învață și din comportamentele negative. Dacă încerci să-ți disciplinezi copilul cu o palmă, probabil și el își va lovi la rândul său fratele, prietenul sau chiar pe tine. Au tendința să apeleze la luptă atunci când:

–          În mod constant văd alți oameni că sunt agresivi, în mod special părinții, frații sau prietenii

–          Obțin ceea ce vor prin presiune sau bătaie

–          Părinții nu setează limite consecvente în ceea ce privește bătaia sau agresiunea

–          Sunt expuși violenței de la TV sau de pe internet.

Cum afectează vârsta și abilitățile sociale bătaia dintre copii?

Felul în care copiii gestionează conflictele este determinat și de vârsta pe care o au și de abilitățile dobândite până acum. Comportamentul agresiv este des întâlnit la copii mici, iar acesta, de obicei se schimbă pe măsură ce cresc și învață mijloace mai bune de a rezolva conflictele.

Copiii sub vârsta de 2 ani:

–          Au tendința de a se lupta pentru obiecte, jucării care le plac și devin foarte frustrați dacă ceva care le place le este luat.

–          Se luptă cu noțiunea de a-și aștepta rândul și nu înțeleg motivul regulilor și instrucțiunilor.

–          Nu au abilitatea de a rezona cu alți copii, să explice ce simt, așa că se folosesc de acțiuni fizice precum împinsul sau lovitul pentru a-și arăta mânia.

Copiii de 3-4 ani

–          Încep să coopereze, să împartă și să-și aștepte rândul, fiecare această acțiune ducând eventual la mai puține lupte.

–          Au în continuare nevoie de susținere, de cineva care să le amintească și de feedback pozitiv.

Copiii de 5-7 ani

–          Încep să-și îmbunătățească abilitățile de a împărți de a-și aștepta rândul, de a face compromisuri și de a alege dintre mai multe opțiuni.

–          Se descurcă mult mai bine la rezolvarea situațiilor fără ajutorul adulților, deși au în continuare nevoie de încurajare.

Copiii de 8-12 ani

–          Au tendința de a protesta verbal mai mult decât cei mici.

–          Devin mai sociabili și se implică mai mult în activități de grup ce presupun cooperare, negociere și compromis.

Ce spun cercetările despre bătăile dintre copii?

–          Băieții și fetele se bat se bat cam la același nivel, însă au tendința de a o face în mod diferit.

–          Diferența mică de vârstă dintre frați contribuie major la bătăi.

–          Părinții nu trebuiesc învinuiți, însă au o anumită influență. Comportamentul părinților într-o astfel de situație și felul în care aceștia o gestionează, contribuie foarte mult.

–         Luptele sunt mult mai aprige și probabile atunci când copiii simt că nu au fost tratați corect. Adică se simt abandonați sau blamați, vor dori și mai tare să acționeze agresiv asupra fraților lor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa