De ce nu mai vor părinții din Generația Z să le citească copiilor

Copiii cărora nu li se citește în copilărie sunt predispuși la dificultăți de învățare mai târziu.

Georgiana Mihalcea, redactor
Părinții din Generația Z nu mai vor să le citească copiilor
Mulți părinți, pur și simplu, nu conștientizează valoarea reală a cititului sau cât de distractiv și captivant poate fi pentru copii. FOTO: Shutterstock

Un nou studiu făcut în Marea Britanie scoate la iveală o realitate alarmantă: tot mai mulți părinți din Generația Z nu mai găsesc plăcere în a le citi copiilor. Mai mult decât atât, mulți dintre ei nici nu consideră lectura o activitate distractivă, ci mai degrabă o „materie de învățat”.

Cercetarea, realizată de HarperCollins Publishers, arată că mai puțin de jumătate dintre copiii cu vârste între 0 și 4 ani (doar 41%) au parte frecvent de lectură din partea părinților. Prin comparație, în 2012, procentul era de 64%, ceea ce indică o scădere semnificativă. Diferențele apar și între băieți și fete: doar 29% dintre băieții de 0–2 ani au parte de momente de lectură zilnic sau aproape zilnic, în timp ce procentul pentru fete din aceeași grupă de vârstă este de 44%.

„Acest studiu subliniază declinul alfabetizării la copiii mici – un aspect esențial în dezvoltarea limbajului”, spune Jocelyn M. Wood, expertă în dezvoltarea copilului și logoped, citată de parents.com. „Deși abia începem să observăm că tot mai puțini părinți își fac timp să le citească celor mici, efectele pe termen lung vor fi majore,” adaugă Wood. „Vom începe să vedem copii cu dificultăți în dezvoltarea limbajului, în gândirea critică și în formarea abilităților de lectură timpurie – ca să nu mai vorbim de pierderea unui timp valoros de conectare emoțională cu părinții.”

„Seara, tot ce-ți dorești e să-ți pui copilul la culcare să poți respira și tu puțin”

Deși cititul cu voce tare pentru bebeluși și copii este o metodă dovedită de a cultiva dragostea pentru lectură, de a îmbogăți vocabularul, de a stimula dezvoltarea cognitivă și multe altele, cercetătorii care au realizat sondajul Understanding the Children’s Book Consumer în 2024 au descoperit că numărul părinților care le citesc copiilor este la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.

O parte din această scădere ar putea fi atribuită percepției negative asupra lecturii, întrucât mulți dintre părinții chestionați nu o consideră o activitate plăcută. De fapt, cercetătorii au constatat că doar 40% dintre părinți consideră lectura distractivă. Mai mult, aproximativ unul din trei părinți din generația Z vede lectura ca pe o materie care trebuie învățată, comparativ cu unul din cinci părinți din generația X. Cu toate acestea, 34% dintre părinții cu copii între 0 și 13 ani își doresc să aibă mai mult timp pentru a le citi acestora.

„Cititul pentru copii are loc, de obicei, la finalul unei zile lungi și obositoare din viața unui părinte, când, sincer, tot ce îți dorești este să-ți pui copilul la culcare ca să poți și tu să respiri puțin”, spune Jessica Sliwerski, cofondatoare și CEO al Ignite Reading, o companie specializată în intervenții pentru îmbunătățirea lecturii. Este păcat, spune Sliwerski, pentru că cititul împreună cu copilul poate fi, de fapt, o activitate extrem de relaxantă și plăcută. În plus, ajută și la dezvoltarea pasiunii pentru lectură în rândul celor mici.

Potrivit lui Allison David, director de cercetare a comportamentului consumatorului la Farshore și HarperCollins Children’s Books, copiii cărora li se citește zilnic sunt de trei ori mai predispuși să aleagă ulterior să citească singuri, comparativ cu cei care aud povești doar o dată pe săptămână.

De ce părinții din Generația Z nu mai vor să le citească copiilor?

Specialiștii în educație și dezvoltarea limbajului spun că există mai mulți factori care contribuie la lipsa de dorință și interes din partea părinților atunci când vine vorba de cititul cu cei mici. De la programul încărcat de zi cu zi, până la temele care trebuie rezolvate înainte de culcare, lectura pentru plăcere ajunge adesea să fie eliminată complet din rutină.

„Mulți părinți pur și simplu nu conștientizează valoarea reală a cititului sau cât de distractiv și captivant poate fi pentru copii,” explică Stephanie Al Otaiba, doctor în științe și profesor la Southern Methodist University. Din acest motiv, unii experți, cum ar fi Matthew Danbrook, psiholog școlar cu experiență în lucrul cu copiii, consideră că, deși cititul cu cei mici este esențial, nu ar trebui să punem presiune excesivă pe umerii părinților.

Danbrook propune o schimbare de perspectivă: în loc să te simți obligat să citești, mai bine ai fi sprijinit să înveți cum să cultivi dragostea pentru lectură în copilul tău – mai ales că mulți copii au dificultăți reale în înțelegerea textului citit. Și, sincer, epuizarea de la finalul zilei nu prea lasă loc pentru răbdarea necesară în fața unui copil care se frustrează din cauza cititului.

„Studiul HarperCollins a arătat că tot mai mulți părinți asociază cititul cu școala – o activitate de lucru, nu una de relaxare,” explică el. „Percepția aceasta este influențată și de provocările pe care le au copiii în învățarea cititului. Se estimează că între 5% și 10% dintre copiii de vârstă școlară au dificultăți specifice de învățare legate de citit, iar alții sunt în grupul de risc.”

De ce este important să le citești copiilor

Poate ți se pare evident că cititul cu copilul e important, dar ceea ce s-ar putea să nu știi este cât de mare este impactul acestui gest aparent simplu. Un studiu a arătat că un copil căruia i se citește constant va auzi, până la vârsta de 5 ani, cu aproximativ 1,5 milioane de cuvinte mai mult decât un copil căruia nu i s-a citit deloc. Experții numesc această diferență „prăpastia de un milion de cuvinte”.

Cititul cu voce tare contribuie enorm la dezvoltarea limbajului și a abilităților de literație, spune dr. Al Otaiba. „Le oferă copiilor oportunitatea de a comunica, de a fi curioși, de a-și construi cunoștințe de bază. Le stimulează motivația de a citi, atenția, reglarea emoțională și chiar învățarea relației dintre sunete și litere.”

Jocelyn M. Wood adaugă că prin poveștile citite, copiii intră în contact cu idei și concepte pe care altfel nu le-ar întâlni în viața de zi cu zi. „Noi locuim în Brooklyn,” spune ea, „așa că atunci când îi citesc fiului meu cărți despre personaje din alte țări sau din zone rurale, îl ajut să empatizeze cu alte stiluri de viață.”

În plus, momentele de lectură sunt ocazii excelente pentru atenția comună (copilul și părintele concentrați pe aceeași activitate), observarea mișcărilor buzelor pentru învățarea cuvintelor noi și dezvoltarea empatiei sau reglării emoționale – esențiale pentru inteligența socio-emoțională.

„Când părinții nu le citesc copiilor mici, aceștia nu își dezvoltă limbajul în același mod, deoarece sunt expuși la un volum mult mai mic de cuvinte,” explică Wood. „Numeroase studii arată diferențele clare între copiii cărora li se citește și cei care nu aud deloc povești citite. Iar acest decalaj nu poate fi compensat prin conversația zilnică obișnuită. Copiii care nu sunt expuși la limbajul scris și vorbit devreme sunt, de asemenea, mai predispuși la dificultăți de învățare mai târziu.”

Cum poți face cititul mai ușor (și mai distractiv) pentru tine și copilul tău

Potrivit lui Jocelyn M. Wood, cel mai bun mod de a introduce cititul în rutina zilnică este să-l transformi într-un obicei. Nu trebuie să-ți iei o oră întreagă din program – 10-15 minute de lectură împreună pot avea un impact uriaș. Citește când îți este convenabil și atât cât poți în acel moment. Fiecare minut contează.

Alege cărți amuzante, spune și Jessica Sliwerski. „De multe ori, ca părinți, ne gândim că trebuie să le citim lucruri educative, dar tocmai acele texte pot fi plictisitoare sau greu de digerat, comparativ cu o poveste scurtă și trăsnită care aduce zâmbete.”

Caută povești care vă distrează pe amândoi, ceva care vă face să râdeți sau vă stârnește curiozitatea. Acel moment de bucurie comună în jurul unei cărți poate fi esențial în a-i insufla copilului dragostea pentru lectură. Și, de ce nu, și ție!

Nu-ți face prea multe griji în legătură cu „ce” să citiți. Important e să fie o carte care vă place – atât ție, cât și copilului. Și alege un moment al zilei potrivit pentru amândoi. „Ce-ar fi ca în loc de cititul grăbit de la finalul zilei, când ești epuizat, să începi ziua cu carte și mic dejun?”, sugerează Sliwerski.

Cum să-ți înveți copilul să iubească lectura

Un alt sfat util? Mergeți împreună la bibliotecă sau la o librărie și lasă-ți copilul să aleagă orice carte își dorește, fără să-l corectezi sau să-i spui „nu”. Aceste alegeri pot deveni cărți-punte, adică titluri care îi trezesc interesul și îi deschid ușa către o relație autentică cu lectura.

„Cel mai important sfat pe care pot să-l dau, ca părinte și educator, este să-l lași să citească carțile trăsnite care îi plac: Dog Man, Captain Underpants și toate acele cărți cu glume despre pipi și caca – care, da, pe tine te pot face să te scurgi sub masă de rușine,” spune Sliwerski. „Dar dacă vrei cu adevărat să descoperi cheia care-i deschide pofta de a citi, lasă-l să se umple de benzi desenate, romane grafice și orice altceva îl entuziasmează.”

Alte trucuri care ajută la cultivarea iubirii pentru citit:

  • Caută cărți relevante: Alege povești care reflectă interesele copilului tău sau care îi prezintă comunitatea din care face parte.
  • Fă lectura captivantă: Cărțile cu imagini frumoase, pagini tactile sau alte elemente interactive pot stimula atenția. Vorbește cu copilul despre ceea ce citiți – discuțiile fac minuni!
  • Combină cu media: Ai citit o carte despre zoo? Uită-te împreună cu copilul la un documentar despre animale sau la un film cu aceeași tematică. Legăturile dintre medii pot amplifica interesul.
  • Lasă-l să preia controlul: Oferă-i libertatea de a răsfoi singur cărțile, chiar dacă încă nu știe să citească. Este o formă de explorare.
  • Citește în mai multe limbi: Dacă în familie vorbiți mai multe limbi, profită de ocazie și citește-i în ambele. Este o metodă excelentă de dezvoltare a vocabularului și a abilităților cognitive.

Cititul cu copilul tău nu trebuie să fie o corvoadă, ci un moment de conectare, joacă și descoperire. Nu contează dacă e dimineața la micul dejun sau 10 minute în mașină înainte de grădiniță – ce contează este să fie. Lasă presiunea deoparte și alege bucuria poveștii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa