Dacă ai crezut că să te furișezi atunci când pleci de acasă va face despărțirea copilului de tine mai ușoară, ei bine, specialiștii consideră că nu este deloc o idee bună.
Este normal pentru bebeluși și copii mici să fie foarte atașați de mama lor. Copiii au nevoie să se simtă protejați și cu cât sunt mai aproape de părinți, cu atât se simt mai în siguranță. Așa că este de înțeles de ce plâng atunci când mama lor dispare brusc din câmpul lor vizual. Pentru a evita aceste plânsete, multe mame aleg să se furișeze atunci când ies din casă și altcineva are grijă de copiii lor, însă este mult mai bine ca cel mic să te vadă plecând.
De ce ar trebui ca cei mici să ne vadă plecând de acasă?
Specialiștii de la familyshare.com consideră că înainte de a pleca din casă este cel mai bine să ne anunțăm copiii în legătură cu intenția noastră și să-i asigurăm că ne vom întoarce curând. Deși e dureros să-i vedem plângând, este cel mai sănătos lucru pe care îl putem face. Pe măsură ce crește, copilul va înțelege că după fiecare ocazie în care pleci, te întorci.
Mie, personal, mi-a luat ceva timp să înțeleg acest lucru și pentru că mă furișam uneori din casă, dispăream fără să anunț, copilul realiza la un moment dat că lipsesc și petrecea mult timp căutându-mă, uneori devenind chiar speriat când nu mă găsea.
Pentru a reduce anxietatea, am început să privesc lucrurile din punctul său de vedere și am acționat în consecință. Așa, după ce am mai și citit câteva sfaturi legate de parenting, am început să-l anunț că plec și că mă întorc repede, iar cu timpul, știind că mă întorc, separarea s-a produs mult mai ușor.
Însă nu va suferi mai mult dacă nu te furișezi?
În funcție de vârsta copilului și de relația pe care o are cu părintele, copilul poate reacționa diferit atunci când mama e nevoită să plece. Cu toate acestea, este întotdeauna mai bine să-ți iei rămas bun atunci când trebuie să pleci de acasă sau să te desparți de el. Astfel va învăța să-și gestioneze emoțiile legate de separarea de părinte.
De asemenea, este extrem de important să-i explici copilului că te vei întoarce pentru că în caz contrar, și o absență de 5 minute îi poate genera o stare de panică. Pentru un copil mic, 10 minute înseamnă mult mai mult timp decât înseamnă pentru tine. În timp, copilul va înțelege că mama se va întoarce până la urmă, iar reprizele de plâns se vor reduce și ca timp și ca frecvență.
Se va opri vreodată din plâns după ce plec?
Plânsul nu se oprește imediat și este foarte posibil să nu se oprească foarte curând. Însă dacă tu nu-l mai auzi plângând după ce pleci, asta nu înseamnă că persoana care rămâne cu el nu trebuie să-i gestioneze lacrimile. Cu toate acestea, plânsul lui nu înseamnă neapărat sfârșitul lumii.
Dacă îi permiți copilului să-și ia rămas bun de la tine, chiar și într-un hohot de plâns, acest lucru îl va determina să se obișnuiască cu situația și, în timp va învăța să-și gestioneze emoțiile.
A dispărea din raza vizuală a copilului fără avertisment poate genera o mulțime de sentimente de insecuritate și lipsă de protecție. Nu pleca niciodată de acasă fără să-ți iei la revedere de la copil. Amintește-ți mereu că o bună comunicare și o legătură emoțională cu copilul (chiar și atunci când este foarte mic) generează suport emoțional de care cel mic va beneficia întreaga viață.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.