De ce mint copiii? Cum îi faci să spună adevărul

Daniela Ghiorghe
de ce mint copiii

Este foarte frustrant să îți asculți copilul spunându-ți minciuni în timp ce tu știi că nu este adevărat. Odată ce aceștia își dau seama că pot manipula adevărul, intră într-o nouă lume în care totul este posibil.

Copiii găsesc multe forme de a evita adevărul: „uită” lucrurile pe care i le-ai zis, spun doar jumătate din poveste sau născocesc tot felul de teorii care au șanse să câștige premiul Pulitzer la categoria science-fiction. Până la o anumită vârstă, majoritatea copiilor spun atâtea minciuni încât e greu să-ți dai seama când zic adevărul sau nu.

Deși unele minciuni par nevinovate, dacă le auzim prea des reprezintă un motiv de îngrijorare.

Dr. Laura Markham, autoarea cărții Părinți liniștiți, copii fericiți. Cum să înlocuim țipetele cu conectarea”, pe care o poți comanda online AICI, este de părere că toți copiii învață la un moment dat să mintă. Chiar dacă este o tehnică des întâlnită, asta nu înseamnă că este ceva normal, mai ales dacă acest comportament continuă pe măsură ce aceștia se dezvoltă.

Instinctul nostru este să-i pedepsim când știm că nu spun adevărul, însă „cercetările confirmă faptul că, cu cât pedeapsa pe care o aplicăm este mai severă, cu atât aceștia vor deveni mai buni la mințit”, crede Markham. În schimb, părinții ar trebui să creeze un mediu în care copiilor nu le este frică să spună adevărul, chiar dacă nu s-au comportat exemplar.

Copiii mint din aceleași motive ca și adulții

Să fim sinceri, și adulții mint, din diferite motive: pentru a-și ascunde adevăratele emoții sau pentru a evita adevărul (care uneori nu este plăcut). „Mințitul ne ajută în unele situații. De aceea este de înțeles de ce și copiii fac asta: vor să obțină lucruri la care în mod normal nu au acces”, continuă Markham.

Părinții îi influențează pe copii mai mult decât cred

Am stabilit deja că toată lumea minte.  De la Zâna Măseluță și  Moș Crăciun, până la faptul că magazinul de jucării este închis, doar pentru a nu merge acolo. Așadar, nu ar trebui să ne surprindă că dacă noi ne mințim copiii și ei o să facă același lucru. În majoritatea cazurilor, aceștia își dau seama de aceste mici minciuni și cred că este ok să facă și ei la fel.

Nu ignora poveștile spuse de ei

Poți crede că dacă ignori minciunile pe care micuții le folosesc, acest lucru îi va face să se oprească. Ei bine, nu este adevărat. Dr. Markham spune că dacă puștii cred că au scăpat cu basma curată de câteva ori, ei vor continua acest tip de comportament până când vor fi prinși.

Păstrează-ți calmul

Când îți dai seama că cei mici mint, nu îi numi mincinoși. Încearcă să nu te enervezi și să tratezi situația cu delicatețe. Fie că îți vine să crezi sau nu, multe soluții apar datorită modului nostru în care tratăm situația. Este foarte important să nu-i umilești și să îi asculți cu atenție.

Oprește minciunile înainte să fie spuse

Dacă crezi că micuții sunt pe cale de a-ți spune o poveste cusută cu ață albă, încearcă să le arăți că ești mândră de ei atunci când spun adevărul. Astfel, ei se vor simți vinovați și îți vor spune povestea reală, nu cea imaginată de ei.

Încearcă să le explici că mințitul este dăunător

Dr. Markham sugerează să ai o discuție serioasă cu cei mici, în care să le explici că dacă mint îți va dispărea încrederea în ei. De asemenea este important să creadă că nu-i vei pedepsi dacă îți vor spune adevărul.

Mințitul frecvent este o problemă serioasă

Dacă suspectezi că micuțul tău minte în mod frecvent, caută ajutorul unui terapeut, spune Markham. Copiii care refuză să spună adevărul au un motiv întemeiat, de obicei cauzat de un factor extern. Analizează și stilul tău de a rezolva problemele, pentru că de multe ori părinții au un rol masiv în minciunile spuse de copii.

În concluzie, dacă ai o relație deschisă și apropiată cu copiii tăi, acestora le va fi mai greu să te mintă. Ascultă ce au de zis cu răbdare, ca să nu fie nevoiți să inventeze povești pentru a petrece timp cu tine.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa