De ce își roade unghiile?

Ramona Dinescu
își roade unghiile

Copilul își roade unghiile dintr-un număr mare de motive: curiozitate, plictiseală, să se elibereze de stres, din obișnuință sau ca să imite un comportament. Poți face ceva ca să-l dezobișnuiești?

Până la vârsta de 5 ani a băiatului meu cel mare, era o adevărată aventură să-l conving să mă lase să-i tai unghiile. Acum nu mai este nevoie pentru că și le roade și deja mi s-a făcut dor de acele negocieri interminabile legate de tăiatul unghiuțelor. Nu neapărat mi s-a făcut dor, însă rosul unghiilor mi se pare un obicei nesănătos și deranjant. Însă nu voi ajunge niciodată să apelez la acele metode arhaice de a-i pune ardei iute pe degete sau mai știu eu ce substanțe.

Rosul unghiilor este unul dintre cele mai comune așa zise obiceiuri nervoase, ce mai includ suptul degetului, scobitul în nas, răsucitul șuvițelor de păr sau scrâșnitul dinților. Este, din păcate, și acel obicei care poate continua chiar și în viața de adult.

Pe măsură ce cresc, copiii devin anxioși și multe dintre tensiunile sau presiunile lor interioare sunt invizibile pentru părinți. Specialiștii susțin că dacă cel mic își roade unghiile într-un mod moderat, în timp ce se uită la televizor de exemplu sau are tendința de a face acest lucru ca răspuns la anumite situații precum testele școlare, acest obicei reprezintă doar modalitatea sa de a face față stresului minor și nu ai de ce să-ți faci griji.

După toate probabilitățile, acest obicei va trece de la sine. Dacă ți se pare că are o continuitate de durată, există câteva modalități simple prin care îl poți face să renunțe la rosul unghiilor.

Ce poți face dacă își roade unghiile?

Încearcă să afli care este sursa anxietății lui

O mare specialistă în educația parentală, Janis Keyser, co autoare a cărții ”Becoming the parent you want to be”, susține pentru babycenter.com că, ”atunci când copilul face ceva ce ne îngrijorează, răspunsul nostru inițial este acela de a încerca să-l facem să renunțe, ceea ce este un obicei constructiv pe termen lung. Însă, înainte de a face asta, este esențial să cauți cauza ce determină acest comportament și să te gândești dacă copilul se confruntă cu o situație stresantă pe care ar trebui să o abordezi”.

Dacă ai o idee despre cauza care ar putea duce la starea de anxietate a copilului, o mutare recentă, o nouă școală sau apropierea unui test important, trebuie să faci un efort special pentru a-l ajuta să vorbească despre ceea ce-l îngrijorează. Este ușor de spus și greu de făcut pentru mulți dintre copii, însă îl poți ajuta să vorbească apelând la câteva trucuri.

Nu-l cicăli sau pedepsi pentru că-și roade unghiile!

În cazul în care copilul nu vrea să renunțe la a-și roade unghiile, nu prea poți să faci tu mare lucru. Asemenea altor obiceiuri nervoase, rosul unghiilor tinde să devină inconștient.

Iar dacă copilul nici măcar nu-și dă seama că-și roade unghiile, cicăleala este o strategie total nefolositoare. Chiar și adulții trec printr-o perioadă grea atunci când vor să renunțe la un obicei de genul acesta.

Dacă ți se pare un obicei atât de deranjant, ai putea să stabilești cu el niște reguli: ”Te rog ca în timpul mesei să nu-ți rozi unghiile. Crezi că vei putea?” Dacă nu va putea, nu trebuie să se transforme într-o tragedie. Dacă tu vei strânge din dinți și, la un moment dat, vei izbucni ”Nu-ți mai roade unghiile că nu mai suport!” nu va face decât să înrăutățească situația.

Atâta timp cât copilul nu se rănește și pare că nu este stresat, tot ce poți face este să te asiguri că are mereu unghiile tăiate, să-l rogi să se spele des pe mâini și să te concentrezi la altceva. Dacă îl presezi să renunțe, copilul se va stresa mai mult și ar putea să-și agraveze acest obicei.

Iar, dacă îi vei pune ardei iute pe unghiuțe sau orice altceva, va percepe acest lucru ca pe o pedeapsă. Cu cât faceți mai puțin tam-tam legat de subiect, cu atât el va putea să renunțe natural mai ușor la obiceiul rosului unghiuțelor.

Ajută-l atunci când vrea să renunțe

Uneori, dacă prietenii par să-l tachineze din cauza acestui obicei, ar putea să vrea să renunțe la rosul unghiilor și să-ți ceară ajutorul. În primul rând vorbiți despre aceste tachinări și despre cum se simte el atunci când este tachinat. Apoi, asigură-l că tu îi iubești indiferent dacă își roade unghiile sau nu și dacă, totuși, este gata să renunțe, încercați să căutați împreună soluții.

Vorbiți despre ce înseamnă să renunți la un obicei

Explică-i ce înseamnă un comportament nervos, cu cât mai puține cuvinte și cât mai pe înțelesul lui, iar, apoi, întreabă-l cât de tare își dorește ca tu să te implici. Întreabă-l dacă vrea să-l atenționezi de fiecare dată când își roade unghiile sau dacă, dimpotrivă, aceste intervenții ale tale îl irită. Cu cât sunt mai mari, cu atât copiii resping mai mult implicarea părinților.

Ajută-l să devină conștient de obiceiul lui

Poți face asta stabilind cu el un semn discret pe care i-l poți face atunci când îl vezi că-și roade unghiile, precum o atingere pe umăr sau o privire sugestivă. Însă acest gest funcționează doar dacă copilul este dispus să renunțe la acest obicei, altfel, îl va percepe tot ca pe o pedeapsă sau cicăleală.

Unii copii vor singuri să-și pună leucoplast pe unghii sau să-și picteze unghiuțele cu soluții speciale sub formă de lac de unghii. Dacă vrea acest lucru, căutați împreună un produs sigur care să nu conțină ingrediente nerecomandate. Unele, de exemplu conțin pieper cayene ceea ce poate fi destul de neplăcut atunci când copilul se freacă cu mâna la ochi.

Oferă-i o alternativă

Îi poți oferi un obiect pe care să-l țină în mână atunci când citește sau îl poți învăța câteva tehnici de eliberare a stresului precum respirația adâncă sau strânsul și desfăcutul pumnilor, de exemplu. Asigură-te că petrece suficient de mult timp în aer liber, că aleargă și se joacă în exterior astfel încât să-și consume tensiunile și energiile nervoase. Unii copii găsesc artele plastice o modalitate excelentă de a-și ține mâinile ocupate și de a se relaxa în același timp. Iar alții găsesc de ajutor cursurile de muzică ori diferite sporturi.

Când să-ți faci griji pentru că își roade unghiile?

În rare cazuri, copiii își rod unghiile într-un mod sever, ceea ce poate fi un semnal al anxietății excesive. Dacă vezi că-și roade unghiile până la sânge sau are și alte comportamente îngrijorătoare precum ciupitul pielii sau trasul de păr, ori dacă nu se odihnește bine, cere sfatul unui specialist. De asemenea, cere sfatul medicului dacă acest obicei debutează brusc și are o linie puternică ascendentă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa