De ce e ar trebui să îţi înscrii cât mai repede copilul la un curs de muzică

Adriana Moscu
muzica-si-beneficiile-pentru-copii-totul-despre-mame

Se spune că muzica este limbajul universal. De aceea, nu e greu de ghicit de ce studiul unui instrument muzical este cât se poate de benefic în viața unui copil.

Dacă n-aș fi dat ascultare părinților, acum nu mai citeați cuvintele mele pe monitor, ci de pe buze, în sala de spectacol. Sau poate că ar fi vorbit pentru mine clapele pianului pe care l-am adorat, dar pe care nu am ajuns să-l studiez.

De fapt, ar fi trebuit să nu-mi ascult părinții mai de timpuriu, din clasa a IX-a, mai precis, când au început să-mi spună că toți cei care nu sunt economiști sunt niște ratați.

Când m-am prins că nu au deloc dreptate, era deja trimestrul al doilea din clasa a XII-a. Mi-am dat seama că nu am nicio șansă să devin economist, deși eram pe punctul de-a termina un liceu de profil, făcut împotriva voinței mele, și că mai bine mătur străzi decât să întocmesc rapoarte economice.

Așa că am trecut repede în revistă ce alte pasiuni aș mai avea (măturatul străzilor nu se regăsea pe lista îndemânărilor mele artistice). Și cum scrisul era o înclinație nativă și nu mai necesita pregătire suplimentară, am ales Jurnalismul. Din păcate, pentru Conservator era mult prea târziu.

Au trecut ceva ani de atunci, dar beneficiile pe care muzica le aduce în viața au rămas aceleași. Iată câteva dintre ele:

Stimulează dezvoltarea cerebrală

Tot mai multe studii demonstrează legătura dintre rezultatele excepționale la învățătură și expunerea copilului la muzică. Muzica stimulează acele părți ale creierului care sunt responsabile cu cititul, învățarea matematicii și dezvoltarea emoțională.

Îmbunătățește memoria

Muzica ajută copiii să țină minte mai bine lucrurile petrecute în trecutul apropiat sau îndepărtat. Cu alte cuvinte, fixează amintirile. Pentru asta, e bine ca micuțul să învețe să cânte la un instrument încă din primii ani de viață, sau să asculte muzică încă de când s-a născut (desigur, e vorba de muzică adecvată vârstei lui: Mozart sau alte acorduri liniștitoare, ascultate în surdină).

Îl face mai îndrăzneț

Studiul unui instrument poate îmbunătăți abilitățile de comunicare, mai spun experții. Copiii care fac parte dintr-un cor sau alt grup muzical, ori chiar dintr-o ochestră de juniori, vor ști să comunice mai eficient cu cei din jur, să colaboreze în echipă și să aprecieze recompensele care vin din activitățile întreprinse împreună. De asemenea, studiul muzicii îi ajută să-și dezvolte abilitățile de lider și să-și însușească disciplina.

Îl face mai încrezător

Încrederea în sine mută munții din loc – cu încredere (care, mai târziu, se va transforma în curaj), copilul devenit între timp adult va reuși să ducă la bun sfârșit mult mai ușor ceea ce-și propune. Studiul unui instrument îl ajută pe cel mic să-și descopere abilitățile de timpuriu, să-și dea seama că poate rezolva situații dificile (cum ar fi, la această vârstă, descifrarea unei partituri). Și că, repetând și perseverând, lucrurile vor ieși tot mai bine. Astfel, va înțelege repede diferența dintre un amator și un profesionist.

Îl învață să fie răbdător

În ziua de azi, suntem învățați să primim pe loc ceea ce ne dorim, ne-am pierdut răbdarea. Dar, atunci când este parte dintr-o trupă sau o mică orchestră, copilul trebuie să învețe să aibă răbdare până îi vine rândul. Altfel, din partitură nu se mai înțelege nimic! Ce altă modalitate mai ușoară de a exersa buna cumpătare?

Îl ajută să se relaxeze

Și nu doar atât, ci și să creeze legături între el și membrii grupului muzical din care face parte. Muzica creează conexiuni între copiii din aceeași generație sau între copii și părinți. Și, în același timp, îi ajută să se relaxeze, să lase deoparte, pentru un timp, grijile excesive, să empatizeze. Ca să nu mai spunem că orice relaxare care nu are legătură cu mâncarea sau navigarea pe internet e mai mult decât binevenită.

Îi dezvoltă creativitatea

Dincolo de faptul că muzica le ține mintea mereu ocupată și îi ajută la dezvoltarea abilității de învățare continuă, care îi va determina să se adapteze constant la schimbările de care se vor lovi în viață, mai târziu,  le dezvoltă creativitatea – fie că interpretează în stil propriu o partitură muzicală consacrată, fie că își doresc să creeze ei înșiși un cântec. Iar creativitatea este benefică atât pentru minte, cât și pentru trup și suflet.

Pe post de concluzie, sfatul meu este să le dați voie copiilor să-și urmeze propriul vis, și nu pe al vostru. Dacă muzica este una dintre pasiuni – nici că se putea mai bine! Muzicanții nu sunt niște pierde-vară care zdrăngăne la un instrument cu mațele goale, cum îmi spuneau ai mei, ci niște ființe sensibile, care, în plus, pot transforma muzica într-o profesie serioasă. Dar chiar dacă micuțul tău nu va deveni un muzician de carieră, e bine ca, la un moment dat, să-l încurajezi să studieze un instrument sau să cânte într-un cor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa