De ce copilul nu vrea să meargă la grădiniță? Cauze și soluții

Veronica Guzun, redactor
copilul nu vrea să meargă la grădiniță

Adesea, diminețile devin foarte grele atunci când copilul nu vrea să meargă la grădiniță. Fiecare început de zi se transformă într-o tragedie greu de depășit. Suferința se strecoară în egală măsură atât în sufletul părinților, cât și în cel al copilului. Forțarea nu este o soluție, așa că nu rămâne decât să căutăm cauzele și să le excludem. O discuție cu copilul este cel mai bun început.

Iată ce propun psihologii site-ului de părinți vseo-pro-detey.

Posibile cauze

Dificultăți în comunicarea cu ceilalți copii

Acestea poate apărea dacă cel mic e introvertit și găsește cu greu căi de interacțiune cu oamenii din jur. Are nevoie de mai mult timp până să se simtă în largul lui într-un mediu nou. De asemenea, această problemă este întâmpinată de copiii care au diverse semne din naștere care îi fac deosebiți de alți copii.

Copilul nu este pregătit să meargă la grădiniță

Dacă nu a învățat de acasă să aibă un program, să interacționeze cu adulții, dar și cu copiii, nu va putea să se adapteze grădiniței. Dacă a crescut fără să aibă limitări, va accepta mai greu aceste restricții într-un mediu nou.

O grădiniță nouă

Este una dintre cele mai frecvente cauze din care copilul nu vrea să meargă la grădiniță. Dacă a reușit la fosta grădiniță să-și facă prieteni, în noul loc s-ar putea să se simtă străin. De asemenea, copiii din noua grădiniță posibil să-și fi format deja prieteniile și astfel să devină și mai complicat pentru copilul nou să creeze noi relații.

Relația educator-copil

Este prima cauză la care se gândește părintele atunci când vede că dimineața copilul nu vrea să meargă la grădiniță. În realitate, această ipoteză se confirmă doar în 30% dintre cazuri. Dacă educatorul este aspru, autoritar, prea exigent, sau, în cazuri extreme, violent, problema trebuie rezolvată urgent.

Atmosferă străină

Lucruri noi, fețe străine, încăperi necunoscute – unii copii sunt foarte sensibili la nou vor să revină la ceea ce le este familiar, adică la camera și jucăriile lor, de aici și refuzul categoric de a se despărți de casă.

Probleme în familie
E posibil ca reacția copilului să nu aibă nicio legătură cu grădinița, ci cu problemele din familie. Divorțul părinților, moartea cuiva apropiat, certurile – toate pot fi sursă pentru isteriile de dimineață ale copilului, iar grădinița este doar un pretext.

Refuzul unor activități concrete
Uneori copilului nu-I place ceva concret în timpul petrecut la grădiniță. Fie că nu vrea să mănânce, sau chiar să se așeze la masă, sau nu vrea să doarmă la prânz, sau nu vrea să deseneze. Dacă aflați cauza exactă, va fi mult mai ușor să rezolvați problema.

Recomandare: întrebările directe de tipul ”de ce nu vrei să mergi la grădiniță?” nu vor aduce cu ele răspunsuri la fel de directe din partea copilului. Trebuie să găsiți metode mai subtile de a afla cauzele.

Cum își manifestă copilul refuzul de a merge la grădiniță?

Când copilul nu vrea să meargă la grădiniță, va găsi neapărat metode să transmit acest mesaj părinților. Poate fi zgomotos sau poate protesta discret. Misiunea părinților este să remarce la timp ambele manifestări.

Refuzul verbal
1. Face anunțul calm în drum spre casă sau înainte de somn. Adesea această manifestare apare dacă la grădiniță a avut loc un accident singular care i-a trezit o reacție negativă copilului. Este de scurtă durată și nu are rost să aprofundați prea mult subiectul pentru a nu face din țânțar armăsar.
2. Va refuza zilnic, zgomotos, cu lacrimi. În acest caz subiectul trebuie discutat.

Isterie
1. Copilul țipă fără să observe pe nimeni și nimic din jurul lui, fără să reacționeze la cuvintele părinților. Aruncă cu diverse lucruri, bate din picioare, dă din mâini, poate chiar să se lovească cu capul de pereți, fără să-I pese de durerea pe care și-o provoacă.
2. Plânge zgomotos, lacrimile curg râu și privește supărat pe sub sprâncene.
Aceste două manifestări necesită soluții urgente. Posibil să fie chiar necesar să mergeți împreună la un psiholog.

Plâns
Dacă plânge dimineața, dar fără să ajungă la isterie, încercați mai întâi să discutați cu copilul și apoi neapărat să vorbiți și cu educatorii.

Manifestări discrete
• Diminețile, lungește mult procesul de pregătire pentru grădiniță.
• Inventează mii de motive să nu meargă la grădiniță: ”sunt bolnav”, ”o să stau la vecini, cât sunteți plecați la serviciu”, ”afară plouă/ninge/e frig”.
• E prost dispus în fiecare dimineață, iar de la grădiniță pleacă fericit.
• Când desenează grădinița folosește culori închise, iar în jocurile de roluri despre grădiniță mereu e prezentat și un conflict.
• Și-a pierdut pofta de mâncare sau are insomnii

Soluții

Aflați cauza
1. Discutați cu copilul. Când mergeți de la grădiniță acasă întrebați-l cum i-a fost ziua. Sunt frecvente situațiile în care chiar copilul ca spune cine l-a supărat și în ce împrejurare.
2. Vorbiți cu educatorii: cu calm și cu respect. Astfel veți afla părerea unui adult care îl observă pe copil în afara mediului lui familial.
3. Aflați impresiile altor părinți: dacă și copii lor diminețile reacționează zgomotos și refuză să vină la grădiniță, e cazul să căutați împreună cauzele.
4. Rugați-l pe copil să deseneze grădinița. Dacă desenul este viu colorat, optimist, atunci isteriile de dimineață nu au cauza în grădiniță, ci poate în familie.  Dacă însă desenul e în culori închise, și reprezintă un copil care plânge sau o ceartă, e cazul să discutați cu educatoarea și cu un psiholog.

Copilul tău se simte bine la grădiniță? Află răspunsul din desenul pe care îl face

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa