De ce copiii danezi sunt cei mai fericiţi copii?

Adriana Moscu
copiii-fericiti-din-danemarca-totul-despre-mame

Cei mai fericiți copii sunt în ograda danezilor! Haideți să tragem cu ochiul să vedem ce se întâmplă acolo!

Tărâmul Făgăduinței nu oferă întotdeauna numai lapte și miere. Uneori, fericirea e mult mai aproape de noi, în bătrâna Europă. Pilda de astăzi vine din Danemarca, cea mai fericită nație de pe Pământ, de trei decenii încoace.

Fericirea se construiește încă din copilărie

Ei bine, da! Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică i-a declarat pe danezi cei mai fericiți cetățeni ai Planetei, de aproape 30 de ani încoace. Și, ca să Fericirea nu se dobândește așa, peste noapte, ci este clădită în timp, printr-o atitudine corectă față de viață și de conjuncturile ei, încă din copilărie. Iată mai jos câteva dintre reperele educaționale pe care danezii le pun cu succes în practică:

Joacă la liber pentru cei mai fericiți copii

Jocul nu e distracție. Prin intermediul jocului, copilul se dezvoltă armonios, scapă de inhibiții și își îmbunătățește abilitățile de socializare. Jocul dezvoltă imaginația și îndeamnă la inițiatiivă – copiii vor învăța să devină independenți, dar și să respecte regulile, atunci când este cazul. De aceea, în Danemarca, programa școlară este bazată pe joc. Fă-ți timp să te joci împreună cu micuțul, departe de gadgeturi, afară, în aer liber. Înlesnește-le joacă împreună cu alți copii de vârste diferite, pentru a învăța raportul de supunere-comandă și a înțelege când trebuie să se conformeze și când să preia controlul într-un grup.

Încurajează autenticitatea

Copiii danezilor cresc cu poveștile lui Hans Christian Andersen. Și Mica sirenă, și Fetița cu chibrituri sunt povești triste, însă părinții vorbesc deschis cu copiii lor despre subiecte incomode. Astfel, cei mici învață cum să înțeleagă și să-și exprime sentimente ca empatia, furia, aprecierea. Sinceritatea este la mare preț în Danemarca. Chiar dacă aceste povești par prea dure sau nepotrivite pentru vârsta fragedă a copiilor, ele prezintă mult mai autentic lumea în care trăim, decât o fac cele cu zâne și prinți unde totul se termină, fără excepție, în notă pozitivă. Viața nu e întotdeauna roz, iar o abordare timpuriu-realistă îi pregătește pe cei mici să înfrunte mai ușor problemele viitoare.

Nu îi oferi decât laude autentice

Oricât de drag ți-ar fi de el, nu-i spune că e cel mai bun în toate, dacă nu e adevărat. Copilul trebuie să-și cunoască punctele forte, dar și pe cele slabe – așa, va ști unde excelează și unde trebuie să depună efort pentru a reuși. Danezii își laudă copiii doar atunci când merită și nu le oferă încurajări false, nerealiste. E felul lor de a-și ajuta copiii să decidă mai ușor ce vor face atunci când vor deveni adulți. Așa că, data viitoare când va veni cu notă mare la matematică, spune-i mai degrabă că rezultatul a fost posibil pentru că a muncit din greu, decât pentru că e genial.

Jumătatea plină a paharului

Ai două opțiuni în viață: să te plângi constant, sau să te concentrezi pe partea bună a lucrurilor. Danezii optează pentru a doua – pentru ei nu e o tragedie când lucrurile nu ies cum și-ar fi închipuit. Asta nu înseamnă că mistifică adevărul, ci că reușesc constant să se readapteze în funcție de neprevăzut. Învață-ți și tu copilul să descopere avantajele din fiecare situație, pentru a le folosi în favoarea lui. Educă-i să fie flexibili: enunțurile prea riguroase vor transforma copiii în adulți obtuzi, blocați în propriile convingeri depășite. Viața este un flux continuu: ori ne adaptăm, ori suferim.

Unde-s mulți, puterea crește

Aici, ne întoarcem la eterna dezbatere: cantitate versus calitate. Niciun părinte modern nu mai poate să petreacă atât de mult timp cu copiii săi pe cât și-ar dori. Dar nici nu e nevoie. Copiii se descurcă de minune și în lipsa părinților – e suficient să-ți amintești de propria ta copilărie cu cheia de gât. Ce contează cu adevărat sunt amintirile consistente, pozitive, prezența activă a părintelui în preajma copilului. Nu e suficient să fii în proximitatea lui, dacă ai un telefon sau o tabletă în mână. Ieșiți afară, jucați-vă, interacționați, chiar dacă lucrul acesta se întâmplă o dată pe săptămână. Se știe – esențele tari vin în sticluțe mici!

Alfie Kohn se va afla pe 16 și 17 martie 2019 pentru a patra oară în România pentru a susține o nouă serie de conferințe, în București și Cluj. Conferința ”De la pedepse si recompense la cooperare și colaborare” este organizată de TOTUL DESPRE MAME cu sprijinul Transylvania College și Asociația pentru Comunicare Nonviolentă. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa