„Când eram mică, aveam genul acela de dulap, pe care îl deschideai pe propria răspundere. Pentru că atunci când deschideam ușa, un val de lucruri se revărsau afară: haine, jucării plus diverse alte chestii. Nu știam atunci, dar în calitate de copil aveam nevoie de minimalism”, mărturisește Denaye Barahona pe blogul său simplefamilies.com.
Întotdeauna îmi spuneam: „Sunt pur și simplu dezordonată, punct”, ca și cum ar fi fost un fel de trăsătură de caracter. Dezordonată. Dezorganizată. Copleșită. Îngrijorată.
Acum 30 de ani, pe vremea când eram copil, aveam nevoie de minimalism. Dar astăzi … pentru copiii mei? Minimalismul este esențial.
Am copilărit în vremurile de dinainte de Google și de posibilitatea de a-ți comanda prânzul online. Erau acele vremuri când nu existau recipiente etanșe pentru gustări, care să-ți permită să iei cu tine gustările peste tot și să mănânci inconștient pe tot parcursul zilei.
Erau acele vremuri când copiii nu aveau nevoie de iPad-uri agățate de scaunele de mașină pentru a supraviețui unei călătorii.
Pentru a îi ajuta pe copii să trăiască în prezent, să devină mai empatici și să se poată concentra mai bine citește și cartea Copilul conștient
Copiii de astăzi au nevoie de minimalism mai mult ca niciodată
Copilăria de astăzi este mai presus de dezordine și aglomerare. Este haotică. Cercetările ne arată că modul în care copiii sunt crescuți astăzi provoacă stres și anxietate atât copiilor, cât și părinților deopotrivă. În calitate de părinți trebuie să rezolvăm atât de multe lucruri încât am ajuns să recurgem la „parenting confortabil” pentru a face față diverselor situații. În cazul în care copilul nu vrea să stea jos ca să mănânce, există un device pentru asta. În cazul în care copilul nu vrea să călătorească în liniște în mașină, există o aplicație pentru asta.
Ca părinți, încercăm doar să supraviețuim. Ne luptăm ca să facem față. Și pentru că ne consumă nervii, este greu.
Creșterea copiilor este astăzi un lucru mai greu ca oricând
Știu asta pentru că am doi copii mici. Mi-au moștenit ochii și părul. Dar nu și stilul meu dezordonat. Asta pentru că termenul „dezordonat” nu este o sentință pe viață. Este o alegere – și eu am făcut c\teva alegeri intenționate pentru copiii mei și familia mea.
Am ales să schimb haosul pentru calm
Nu numai că este posibil calmul, dar este și bun pentru copiii noștri și pentru familiile noastre. Pentru că am un doctorat în dezvoltarea copilului, știu de ce are nevoie un copil mic ca să crească, să se dezvolte și să prospere. Și știu câteva lucruri despre ceea ce este necesar pentru a aduce armonie și fericire în viața unei familii.
Deci, care e secretul? Minimalismul.
Minimalismul nu înseamnă doar să te descotorosești de lucruri (deși am făcut și asta- și este destul de uimitor), ci este vorba despre concentrarea familiei asupra a ceea ce contează cu adevărat în viață.
Eu numesc minimalismul ca fiind promovarea intenționată a lucrurilor pe care le prețuim cel mai mult și eliminarea a tot ceea ce ne distrage de la acest lucru. Doar acest lucru îl fac pentru a-mi crește copiii ca niște minimaliști.
Eu schimb status-quo-ul copilăriei americane alegând un anumit set de valori pentru copiii mei:
Aleg recunoștința
Am dat abundența cadourilor de sărbători pentru recunoștință. Copiii mei nu primesc prea multe cadouri tangibile, împachetate. Zilele de naștere sunt despre sărbătorirea vieții. Ziua Îndrăgostiților este despre dragoste. Paștele este despre religie. Crăciunul este despre familie. Viața, dragostea, religia, familia – acestea sunt darurile reale. Cadourile împachetate pot ascunde importanța darurilor reale.
Aleg familia
Am renunțat la trei seri pe săptămână de activități pentru copii pentru mese în familie. Copiii care mănâncă alături de familie au un nivel mai ridicat de realizare academică și o stare de spirit mai bună. Sunt un mare fan al sistemului „nici un program”. Nimic nu iubesc mai mult decât o seară sau un weekend fără nimic planificat. Deoarece „nimic” nu înseamnă că nu facem nimic. „Nimic” înseamnă mai mult timp pentru a ne conecta îndeaproape, ca familie.
Aleg sănătatea
Am renunțat la gustările gata preparate din cutii colorate pentru produsele cultivate pe plan local. Cercetările arată că obiceiurile alimentare pe care le insuflăm copiilor noștri, din primele zile, au un impact durabil asupra următorilor ani.
Am renunțat la biscuiții peștișori și gustările dintre mese. Copiii mei nu mănâncă toată ziua gustări. Acest lucru înseamnă că nu-și iau cu ei gustări în afara casei și nici nu ronțăie nimic, cât timp stau în scaunele de mașină. Se așează la masă și mănâncă mâncare adevărată.
Aleg petrecerea timpului în aer liber
Am schimbat timpul petrecut în fața ecranelor pentru joaca în aer liber. Refuz să-i las pe copiii mei să fie sedentari. Petrecerea timpului în aer liber le oferă copiilor oportunități ample de a învăța respectul pentru mediu și de a aprecia frumusețea naturii. Prin reducerea timpului din fața ecranelor se pot crea mai multe oportunități de joacă activă, care provoacă aptitudinile sociale și motrice ale copiilor. Copiii (și adulții) trebuie să iasă din casă.
Aleg consumerismul conștient
Am renunțat la cumpărăturile cu un singur clic pentru cumpăraturile cu bună știință. Acum ne gândim înainte de a cumpăra. Am ales să ne umplem casa cu lucruri pe care le iubim, cu lucruri frumoase și cu lucruri de care avem nevoie. Ne putem lipsi de jucăriile din plastic de la cel mai recent film de animație. În schimb, alegem jucării clasice, trainice, care vor dura ani de zile. Alegem jucării cu final deschis pentru copiii de toate vârstele, sexele și cu pasiuni diferite. Copiii cresc prea repede, haideți să alegem jucării care vor crește odată cu ei.
Aleg calmul
Prin alegerea minimalismului, schimb haosul pentru calm. Eu sunt primul profesor al copiilor mei. Sunt cel mai important model din viața copiilor mei. Totul începe cu mine. Pentru copiii mei fac alegeri, care le vor afecta copilăria și viața în următorii ani.
Tu ce alegi pentru familia ta?