În apropierea Sărbătorilor de iarnă, Moș Crăciun devine nu doar unul dintre cele mai iubite personaje, ci și o figură controversată. Unii sunt de părere că mitul cu Moș Crăciun le dăunează copiilor, iar alții spun că micuții au nevoie să creadă în Moș Crăciun, scrie psychologytoday.
Motive contra lui Moș Crăciun
Principalul argument împotrivă este că povestea în care există o ființă magică care aduce cadouri pentru toți copiii din lume într-o singură noapte este o minciună. Și, deși avem intenții bune, minciuna rămâne minciună, care va fi descoperită la un moment dat în dezvoltarea copilului. De exemplu, aflarea adevărului poate fi o experiență dramatică pentru cel mic și îl poate face să nu mai aibă încredere în ceea ce îi spun părinții. În plus, mințitul care are ca scop încurajarea unui comportament pozitiv este manipulativ și îi încurajează pe copii să se poarte frumos din motive greșite.
Există unele studii care arată că recompensele (precum cadourile de Crăciun oferite ”dacă ai fost cuminte”, ”dacă ai luat note bune”, ”dacă mănânci tot din farfurie”) diminuează motivația copiilor. Așa că, să ne folosim de Moș Crăciun sau de elfii de pe rafturile magazinelor cu jucării pentru a promova un comportament adecvat, nu e cea mai bună soluție pentru ca cei mici să fie cuminți pe tot parcursul anului.
Motive pro Moș Crăciun
Dar nu există dovezi științifice care să sugereze că aflarea adevărului în privința lui Moș Crăciun este în vreun fel traumatizant pentru copii sau creează probleme de încredere între micuți și părinți. Da, toți copii vor afla, la un moment dat, adevărul despre Moș, dar cercetările arată faptul că acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 7 ani, iar reacția acestora este de cele mai multe ori pozitivă.
Se pare că fantezia este o piesă normală din procesul de dezvoltare a copiilor. Aceștia își petrec o mare parte din timp prefăcându-se a fi diferite personaje, mai ales între 5 și 8 ani. De asemenea, ei sunt expuși în mod constant informațiilor din diferite surse, cărți, emisiuni tv și filme în care animalele pot vorbi, oamenii pot zbura și obiectele apar prin magie. Așa că de ce niște reni zburători ar fi ”mai fantastici” decât un șoarece vorbitor sau un om de zăpadă cântăreț? Deși credința în magie se diminuează între 7 și 9 ani, nu dispare pentru totdeauna. Câteodată, și adulții au nevoie de puțină magie în viață, pe lângă superstiții, credința în fenomene paranormale sau rugăciuni.
Cum reușesc copiii să facă diferența dintre realitate și fantezie?
În majoritatea timpului, aceștia se bazează pe ceea ce le spun oamenii din jurul lor. Copiii trebuie să aibă încredere în mărturiile părinților, pentru că mai au multe de învățat despre lumea în care se află. În unele cazurim, ei se încred și în dovezi pe care le găsesc singuri pentru a-și da seama dacă un lucru este real sau imaginar. La o vârstă fragedă, părinții și dovezile pe care cei mici le găsesc (cadouri) spun aceeași poveste. Pe măsură ce timpul trece, mărturia părinților nu se va mai potrivi cu spusele prietenilor la școală. Așa că vor începe să se îndoiască și vor afla că Moș Crăciun nu există.
Unii oameni nu-l invită pe Moș Crăciun în casa lor pentru că nu sărbătoresc Crăciunul. Alții pentru că aleg alte sărbători. Unii sunt de acord cu Moșul fără vreo conotație religioasă. Indiferent de motive, dacă le spui copiilor despre Moș Crăciun (sau nu) nu le vei face rău. Ține minte că fiecare dintre noi are nevoie de puțină magie în viața lui (fie că suntem adulți sau copii).
Cumperi jucării pentru copii? Renunță la stereotipurile legate de gen
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.