Cum să-ți crești fetița și adolescenta. 10 lucruri pe care să nu i le spui niciodată

Marina Rosenfeld

Tu știi cum să îți crești fetița? Să fii părinte înseamnă să dai copiilor şi rădăcini, dar şi aripi. Să menţii un echilibru între cele două face ca această sarcină de părinte să fie extrem de dificilă. Ideile preconcepute şi credinţele iraţionale pe care le sădim în copiii noştri sunt ca nişte unelte ruginite care nu-i vor părăsi niciodată și pe care le vor transmite şi ei copiilor lor, creând un cerc vicios care nu se mai termină. 

Dacă aveţi o fetiţă, fiţi vigilenţi, dar hotărâţi, blânzi și încrezători şi nu încetaţi să învăţaţi să fiţi mai buni. Iată zece lucruri pe care experții de la Lifehack.org despre cum să îți crești fetița.

 1. Eşti prea tânără pentru asta

Fetiţelor nu le lipseşte niciodată simţul responsabilităţii. Nu e un mit al diferenţelor dintre sexe faptul că sunt mai meditative şi mai gânditoare decât băieţii. Fiecare copil are visuri şi fantezii, dar fetele îşi plănuiesc viitorul de la o vârstă fragedă. Dacă întrebaţi un copil ce-ar vrea să fie când creşte mare, un băiat va spune “astronaut” sau “magician”, dar răspunsul unei fete va fi diferit.  Aspiraţiile lor de a deveni  învăţătoare, asistente medicale sau actriţe (acestea sunt de obicei răspunsurile) arată nu că n-ar avea imaginaţie şi ambiţie, ba chiar opusul- instinctele lor sunt solide şi ele par realiste.

Acestea fiind spuse, să ştiţi că fetele au parte de nunta visurilor lor, se mărită cu un bărbat ce seamănă cu prinţul imaginat în copilărie. Ele au parte de succes profesional într-un domeniu în care şi-au dorit să lucreze. Dacă feţiţa are încredere şi vi se confesează, nu îi subestimaţi potenţialul. În loc să-i spuneţi să nu se grăbească, ajutaţi-o să-şi înceapă drumul, lăudaţi-i ambiţia şi cultivaţi-o. Altfel, îi zdruncinaţi încrederea în forţele proprii şi nu se va putea baza pe propria judecată. Mai bine îi spuneţi: “poţi realiza orice doreşti dacă munceşti din greu, evaluezi bine obstacolele şi înveţi cum să le depăşeşti”

2. E mai bine să fii mai puţin pretenţioasă

Ar trebui să puteţi recunoaşte potenţilul fetiţelor devreme şi să nu confundaţi grandoarea talentului cu iluziile copilăreşti. Dacă fetiţa își exprimă dorinţa să devină ceva foarte specific şi neobişnuit pentru un copil, cum ar fi pictor, călăreţ sau psiholog, înseamnă că interesele ei sunt sunt multiple şi entuziasmul ieşit din comun. Permiteţi-i să-şi exploreze preferinţele. Ajutaţi-o să înveţe mai mult despre propriile ei dorinţe şi aflaţi dacă are abilităţile necesare să devină ce-şi doreşte. Să-i tăiaţi aripile de la început ar învăţa-o să se mulţumească cu ce are şi să nu-şi dorească mai mult. Dacă unei fete nu i se permite să-şi cunoască potenţialul  şi să-şi cunoască forţa de a-şi împlini potenţialul, niciodată nu va reuşi să fie împlinită şi realizată. Lăsaţi-o să fie inspirată de femei puternice, ajutaţi-o să fie cu un pas înaintea vremurilor.

3. Asta e muncă de bărbat

Cel mai comun obstacol în drumul profesional al unei femei şi în dezvoltarea ei intimă este în acelaşi timp cea mai mare şi mai periculoasă prejudecată legată de sex. Se spune că există locuri de muncă pentru bărbaţi şi locuri de muncă pentru femei şi că linia dintre ele nu ar trebui trecută. Din păcate, misoginismul nu a fost depăşit încă şi se regăseşte şi la mame şi la taţi deopotrivă.

Ca boală socială, discriminarea sexuală şi-a întins departe şi adânc rădăcinile. Eforturile de a le rupe nu vor avea niciodată success deplin. Dar ce puteţi face este să vă învăţaţi fata să nu se împiedice de ele. Desigur, va trebui să vorbiţi despre egalitatea dintre sexe şi să vă purtaţi ca atare atât în bucătărie, cât şi în garaj. Pentru un tată, asta înseamnă să-i arătaţi fetei şi uneltele, și sportul şi tot ce e legat de maşină. Pentru o mamă, asta înseamnă să nu o ţină pe fată doar lângă chiuvetă şi maşina de spălat.

3. Îţi pierzi vremea

O altă greşeală frecventă pe care o facem noi, părinţii, este că nu dăm copiilor şansa de a-şi pierde timpul. Asta înseamnă că trebuie să încerce lucruri diverse în viaţă, chiar atunci când ştim că acestea nu duc nicăieri. Fata dumneavoastră va ajunge probabil la faza când va dori să călătorească fără un scop precis, să învețe să cânte la chitară sau să câştige nişte bani lucrând într-o cafenea. Chiar dacă ideea nu pare productivă pentru viaţa de adult, este o parte inevitabilă din maturizare. Pentru sufletul ei sensibil, un “îţi pierzi vremea“ înseamnă “fă ce vrei, dar de-abia aştept să-ţi spun că ţi-am spus eu”.

Din nefericire pentru părinţi, tinerii sunt atât de ocupaţi să crească încât nu prea se gândesc la ce vrem noi să spunem. Mai bine îi spuneti “Dacă eşti sigură ca asta vrei să faci, mergi, vom vedea cum merge şi ne gândim la următorul pas împreună”.

5. Fac eu asta în locul tău

Când copiii noştri sunt mici si încă miros a bebeluşi, tindem să-i protejăm prea mult. Această dorinţă arzătoare să-i ţinem în siguranţă şi fără griji nu face povara lor mai uşoară atunci când cresc. Oricât de tentant ar fi pentru părinţi să rezolve problemele și sarcinile copiilor, pe termen lung s-ar putea ca asta să le facă mai mult rău decât bine. “Voi face eu asta în locul tău” înseamnă că o faceţi foarte dependentă, pentru că nu va putea dobândi abilităţi şi cunoştinţe practice. Încrederea în forţele ei proprii va fi afectată, se va simţi pierdută , confuză, incompetentă chiar şi la vârsta de adult. Fiţi deştepţi şi gândiţi ceea ce faceţi, nu lăsaţi instinctele să preia conducerea. Trebuie să îi spuneţi: încearcă prima dată şi apoi te ajut dacă ai nevoie”.

6. Nu e un comportament demn de o domnişoară

“Nu sunt o pasăre şi nici o colivie nu mă ţine captivă, sunt o fiinţă umană cu o voinţă independentă” (Charlotte Bronte”)

Să ai o fată este o experienţă încântătoare, parțial și datorită panglicilor, unicornilor de pluş, păpuşilor şi rochiţelor împrăştiate prin casă. Diferenţele de gen sunt frumoase şi copiii le descoperă cu încântare în drumul către adolescenţă, dar uneori sunt impuse şi atunci devin istovitoare. De  multe ori, părinţii sunt înclinaţi să urmeze codurile de gen şi accepţiunile generale create de societate şi lasă puţin spaţiu de dezvoltare. Copilul are nevoie să-şi dezvolte propria identitate de gen. De aceea, ceea ce pentru dumneavoastră pare comportament de domnişoară, ar putea fi o prejudecată. Dacă îi place să poarte haine largi şi îi place punk-ul, de ce i-ați interzice asta? În loc să o forţaţi să facă ceea ce este considerat feminism, sprijiniţi-o să fie ea însăşi. Alegerile ei neobişnuite nu au de-a face cu intelectul şi umanitatea, iar asta e tot ce contează în cele din urmă.

7. Nu-ţi bate căpşorul cu asta

Adolescenţa este înspăimântătoare atât pentru părinţi, cât şi pentru copil. Experimentând lumea ca femeie şi gustând pentru prima dată din paharul intoleranţei şi nedreptăţii chiar după prima duşcă de tequila, o fată tânără poate fi tulburată de ceea ce simte. Pubertatea este confuzantă şi tulburatoare, iar schimbările bruşte de dispoziţie şi anxietatea sunt greu de gestionat. În acest caz, să-i spuneţi “nu te îngrijora” are efectul cel mai puţin liniştitor,  adâncește prăpastia dintre părinte şi copil şi e mereu urmată de replica: “tu nu mă înţelegi”.

Încercaţi să o înţelegeţi și, dacă nu puteţi, măcar ştiţi că încercaţi. La vârsta aceasta, o fată are nevoie de o plasă de siguranţă, asa că asiguraţi-vă că sunteţi asta pentru ea. Altfel, trântitul uşii va fi doar începutul neînţelegerilor dintre voi. Spunând “te înţeleg” îi arătaţi că-i respectaţi emoţiile, că sunteţi gata să o ascultaţi, să o sfătuiţi şi să o ajutaţi când are nevoie.

8. Uite, un model bun pentru tine

“Fiţi mereu cea mai bună versiune a voastră şi nu o o versiune de mâna a doua a altcuiva”. (Judy Garland)

Când e mică, nu e nimic mai încântător pentru o fetiţă decât să încerce să fie ca sora mai mare, verişoara sau o prietenă de familie. Dar acest lucru se schimbă pe măsură ce fetiţa îşi defineşte personalitatea. Să fii adolescentă este o istovitoare căutare a propriei identităţi şi unicităţi. Pentru o tânără femeie nerăbdătoare să-şi descopere propriul loc sub soare, orice comparaţie cu altă fată e o jignire.

Imaginaţi-vă cum este să nu ştii foarte bine cine eşti, iar altcineva insistă să te compare cu o altă persoană. Te calcă pe nervi, nu-i aşa? Împingând-o să arate, să se poarte ca altcineva, o despuiaţi de ceea ce e o imagine distorsionată a propriei individualităţi. De aceea, oricând vă gândiţi să stabiliţi un model pentru fiica dumneavoastră, abțineți-vă și încercați mai degrabă să fiți un model pentru ea.

9. Încearcă să nu mănânci atât de mult

Să vorbiţi despre pubertate este alt lucru pe care nu trebuie să-l neglijaţi. Adolescenţa este o etapă de familiarizare cu trupul. Pentru o fată asta înseamnă o luptă continuă cu imaginile impuse de cultura socială. Ultimul lucru de care are nevoie o femeie este ca cei apropiaţi ei să se amestece în viaţa ei. De aceea, abordaţi chestiuni legate de corpul ei cu cea mai mare precauţie.

Nu o ademeniţi să mănânce mai mult dacă ţine regim. Interesaţi-vă de regimul ei şi sfătuiţi-o să vorbească cu un nutriţionit şi să mănânce sănătos. Astfel de sfaturi sunt binevenite şi dacă s-a neglijat şi are nevoie de kilograme în plus. Dar fiţi subtili! În loc să spuneţi “nu mânca gunoiul ăla”, informaţi-vă despre hrana sănătoasă si introduceţi feluri sănătoase de mâncare în dieta familiei. Sfatuiţi-o să facă sport şi fiţi un exemplu în acest sens.

10. Eşti prea bună pentru el

Vârsta asta fragedă poate fi mai dificilă pentru fete decât pentru băieţi. Respingerea şi inima frântă sunt grave pentru ambele sexe. Ele pot lăsa urme adânci şi de durată în inima unei fete.

În plus, e mai greu pentru o fată să-l prezinte pe cel ales familiei. Părinţii sunt mai protectori cu fetele odată ce ele încep să-şi exploreze sexualitatea. Uneori alegerile lor nu se potrivesc cu aşteptările părinţilor. Chiar dacă nu sunteţi mulţumiţi de alegerea fetei, nu vă arătaţi nemulţumirea prin vorbe cum ar fi: “eşti prea bună pentru el” sau “nu sunteţi o pereche potrivită”. Arătaţi-vă interesul şi motivaţi fata să vi se confeseze oricând are o problemă de natură intimă. Ca alternativă la respingerea categorică a alesului ei, încercaţi să-i explicaţi că fiecare individ e unic şi că uneori diferenţele nu pot fi depăşite.

Oricât de frumos ar părea, creşterea unei fete este o furtună emoţională. Fetele sunt atente la ce spuneţi așa că, oricât de obosiţi sau frustraţi aţi fi, aminţiţi-vă să respiraţi adânc înainte să spuneți cuvinte pe care le vor ţine minte toată viața.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa