Cum să-l înveţi pe copil să-şi recunoască greşelile

Mihaela Călin
să-şi recunoască greşelile

Acest lucru poate suna ciudat, deoarece nimănui nu-i place să-şi recunoască greşelile, nici măcar celor mai motivaţi adulţi. Greşelile pot fi dispute sau dificultăţi care ne împiedică să ne atingem obiectivele atât de repede pe cât speram. Nu ar fi mai bine dacă am face totul bine din prima? Nu întotdeauna, susține Nina Garcia, bloggeriţă la www.sleepingshouldbeeasy.com.

Greşelile și beneficiile lor

– Greşelile îi fac pe copii mai modeşti. Nimeni nu este perfect, iar copiii trebuie să-şi dea seama că nu pot şi nici nu ar trebui să aspire la aşa ceva. Nu ne atingem imediat obiectivele, în schimb, trecem prin multe greşeli şi încercări.

– Greşelile se concentrează asupra procesului, nu asupra rezultatului final. Călătoria spre obiectiv este mai benefică decât să ajungi la sfârşit prin orice mijloace posibile.

– Greşelile îi încurajează pe copii să nu renunţe. Dacă vrei să ai copii curajoşi şi perseverenţi, greşelile sunt necesare în atingerea obiectivelor.

– Greşelile ajută copilul să găsească soluţii. Mai degrabă decât să se simtă înfrânt, el va vedea ce poate îmbunătăţi sau ce a făcut greşit ca să corecteze.

Greşelile sunt cei mai buni profesori

Rar ajungem la realizările noastre din prima încercare. Nici o personalitate nu a ajuns în vârf într-o singură zi. În schimb, învăţăm din greşeli. Acestea ne arată paşii pe care nu ar trebui să-i mai facem sau cum să facem lucrurile diferit. Greşelile ne dezvăluie ce lucruri şi tactici ar trebui să le reconsiderăm.

Reacţia noastră la greşelile copiilor poate trimite diverse mesaje. Să spunem că i-ai spus celui mic să-şi pună farfuria în chiuvetă. Cu excepţia faptului că el nu le-a „pus”, ci le-a aruncat, crezând că aşa se face. Ca urmare, un pahar care era în chiuvetă s-a spart. Îl poţi mustra pe cel mic pentru greşeala lui. El ştie că a făcut ceva greşit pentru că a cauzat spargerea paharului. Copilul poate chiar să se simtă confuz pentru că el credea că urmează instrucţiunile. Ce ar fi dacă, în schimb, ţi-ai păstra dezamăgirea şi te-ai concentra asupra a ceea ce ar putea face copilul data viitoare? Ai putea să-i arăţi cum să-şi pună farfuria în chiuvetă. Ai putea să-l laşi să încerce din nou, de data asta fără a o arunca. Arată-i că, atunci când se mai întâmplă şi greşeli, ele pot servi şi unui scop –a învăţat cum să pună farfuria corect în chiuvetă.

Şi părinţii trebuie să-şi recunoască greşelile

Părinţii nu vor reuşi să transmită mesajul că greşelile sunt în regulă, atât timp cât vor nega propriile greşeli. Greşelile tale pot fi la fel de simple ca şi vărsarea paharului cu apă pe masă. Sau poţi să admiţi greşeli mai profunde, cum ar fi ţipatul la copil, şi să-ţi ceri apoi scuze.

De asemenea poţi descrie momente din viaţa ta când ai făcut ceva greşit. Fără să glorilifici greşelile, le poţi menţiona pe cele mai simple, astfel încât copilul să nu se simtă singur.

Nu-ţi salva copilul de toate greşelile

Când ne salvăm copiii din toate greşelile, le refuzăm de fapt posibilitatea de a învăţa. Nu vom putea (şi nici nu ar trebui) să ne salvăm copiii de toate dezamăgirile vieţii. Îndrumându-i cum să facă faţă şi cum să înveţe din greşeli este mult mai important decât salvarea lor de fiecare dată.

Mulțumește-i copilului când îşi recunoaşte greşelile

Tuturor ne este greu să ne recunoaştem greşelile. Când observi că cel mic şi-a recunoscut greşeala, mulţumeşte-i pentru că a făcut-o. Acest lucru nu-l va încuraja să facă rău. El nu se va gândi: „Wow, mama m-a apreciat că sunt cinstit. O să-l lovesc din nou cu mingea pe fratele meu!”. Copilul va înţelege că este bine să spună adevărul şi greşit să-şi lovească fratele cu mingea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa