Cum să întreții pasiunile copilului tău. Și de ce?

Anca Vlad
pasiunile copilului

Tu știi care sunt pasiunile copilului tău?

Este greu să spui exact când devine mai dificil să crești un copil. În general, părinții fac eforturi extraordinare ca să-și îndrume micuțul într-o direcție sau alta și să ajungă la un punct în care să exceleze. Din această cauză, ei pierd partea frumoasă a „meseriei” de părinte și scapă din vedere fericirea copilului.

Unul dintre cele mai importante elemente ale copilăriei, care adeseori este zdrobită în disperarea de a avea un copil-vedetă, este pasiunea. Katie Hurley, psihoterapeut pentru copii și adolescenți, abordează, potrivit Psychology Today, pasiunile copilului.

Pentru a îl ajuta pe copil să își descopere pasiunile poți să îl ajuți să fie mai conștient de sine cu jocurile și exercițiile din cartea Copilul conștient

Pasiunile copilului vin înainte sau după entuziasm?

„Fiul meu în vârstă de șase ani ani este atras de multe lucruri, fiind pasionat în egală măsură de fotbal, pian, memorarea statisticilor din lumea sportului și mașinuțele de jucărie. Poate credeți că din această cauză sunt derutată și că aș fi vrut ca el să apuce o singură cale. Nici vorbă! La urma urmei, pasiunea nu înseamnă că trebuie să ai un singur țel. Pasiunea își face apariția atunci când apare entuziasmul”.

Merriam-Webster definește pasiunea ca fiind încântarea pe care o simți când te gândești să faci ceva anume. Ea nu este o traiectorie pentru succes sau o garanție că vei fi acceptat la o facultate care-ți va asigura un salariu cu multe zerouri. Este o sursă de încântare, diferită de la om la om. În plus, nu este o condamnare pe viață: ea se poate schimba pe măsură ce copilul crește. Pasiunea este cel mai mare dar pe care-l primește un om în timp ce crește și se descoperă.

Nu confundați pasiunile copilului cu excelența

Din păcate, părinții confundă deseori pasiunea cu excelența. În efortul lor de a ști cum să iasă copii lor în evidență în fața celorlalți, ei încearcă să-i ghideze spre anumite „pasiuni” și să-i oblige să i se dedice cu totul. Este o mare greșeală și-și irosesc timpul în care ar trebui să se joace și astfel să se descopere pe sine.

Psihologul și autorul Peter Gray explică: „Acel timp este necesar pentru a-și face prieteni, pentru a trăi experiențe noi, a învăța din greșeli și a descoperi ce-l atrage. Prin definiție, pasiunea este individuală. Ceea ce-mi place mie, nu e obligatoriu să-și placă și ție. Dacă-ți împingi copilul dintr-o direcție în alta în speranța că va găsi „biletul de aur” pentru o viață de vis, nu vei face altceva decât să-l faci să-și piardă încrederea în sine. Dacă-l încurajezi (obligi) să se specializeze într-un anumit domeniu la o vârstă fragedă, limitezi opțiunile pe care i le oferă viața. În cartea mea «Cum să crești un copil fericit într-o lume stresată» încurajez părinții să facă un pas în spate și să-și lase copilul să exploreze. Atunci când este susținut, copilul învață să găsească propria cale către succes și fericire”.

Strategii prin care să cultivi pasiunile copilului

Află ce-l interesează

Deseori, copiii sunt împinși către aceleași sporturi pe care le practică prietenii sau vecinii. Competitivitatea devine acerbă și, din nefericire, mulți copii devin anxioși. În loc să te duci cu turma, fă-ți timp și observă-ți copilul în timp ce se joacă. Așa poți afla ce anume îl interesează. Pune-i întrebări și ascultă-l atunci când îți împărtășește visurile lui.

Păstrează-ți mintea deschisă

Pasiunea există peste tot, nu doar la locul de joacă sau în camera de muzică. Părinții au tendința de a-și îndruma copiii către sport sau alte structuri organizate, fără să-și dea seama că pasiunea poate exista în propria casă. Aici poți construi, tricota, găti sau scrie povestioare.

Atunci când părinții își vor face mai puține griji de „ce va spune lumea” și se vor axa mai mult pe ceea ce le face copilul să înflorească, micuții vor fi fericiți.

Cultivă-i optimismul

Trăim într-o lume competitivă, iar copiii sunt presați să reușească. Pentru cei mai mulți, eșecul înseamnă dezamăgire. Trebuie să le explicați că eșecul face parte din viață și că toți greșim la un moment dat. Important e să mergi mai departe. Copiii optimiști sunt mult mai motivați și mai dispuși să asume riscuri, găsesc mai ușor soluțiile problemelor și leagă prietenii durabile.

Evită să-l judeci

Poate că tu adori fotbalul și abia aștepți ca băiatul tău să ajungă în prima ligă, dar el nu vrea altceva decât să stea în casă și să-și aranjeze colecția de roci. Rezistă tentației de a-i judeca alegerea. Când sunt criticați de părinți, copiii se simt de fapt respinși de oamenii care ar trebui să-i iubească.

E important să lași deoparte propriile dorințe și să-l lași să-și trăiască liber copilăria. Pasiunea pentru roci poate va dispărea în următorii ani și el va descoperi vioara. Nu putem prezice unde vor ajunge copiii noștri și dacă-i împingem pe o anumite cale putem avea rezultate opuse celor pe care le dorim. Așadar, lasă-i libertatea de a alege și vei avea un copil fericit.

Pentru a îl ajuta pe copil să își descopere pasiunile poți să îl ajuți să fie mai conștient de sine cu jocurile și exercițiile din cartea Copilul conștient

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa