Cum să fii un bun părinte vitreg? Recomandările unor părinți încercați și ale psihologilor

Marina Rosenfeld
parinti cu un copil

Cum să fii un bun părinte vitreg? Cred că atunci când îţi iubeşti soţul sau soţia, poţi să-i iubeşti fără strădanie şi pe copiii lui/ei din relaţia sau căsnicia anterioară. Dar asta nu face situaţia mai puţin dificilă. Părinţi vitregi din toată lumea povestesc în articole din reviste de parenting sau de psihologie despre provocările vieţii de părinte vitreg. 

De ce este dificil să fii părinte vitreg?

Karen Young vorbeşte într-un articol amplu despre provocările acestui rol parental.

  • O altă persoană este reponsabilă cu luarea marilor decizii care îţi afectează familia- felul în care copiii sunt crescuţi, weekend-urile, vacanţele, tradiţiile de familie. Deşi ai dreptul la o opinie, nu va fi cea mai importantă.
  • Legatura dintre un  părinte şi copilul său biologic este mai puternică decât cuplul. În familiile biologice ambii părinţi sunt în mod egal resposabili de mari decizii. Dar în familia cu un părinte vitreg, părintelui biologic îi revine rolul educaţiei copilului.
  • Părintele vitreg este un musafir nepoftit. El nu împărtăşeşte amintiri şi experiente comune cu copilul. Dar asta nu înseamnă că noua familie creată nu-şi va contrui propriile amintiri.

Ce experienţe inedite au părinţii vitregi?

Huffington Post a adunat mărturii ale părinţilor vitregi şi a făcut un top al lor. Este vorba despre lucruri pe care părinţii vitregi le-au aflat pe propria piele, experienţe mai degrabă neplăcute despre care nimeni nu i-a avertizat.

Nimeni nu-ţi spune că un copil vitreg îti testează respectul de sine

Copilul te va ignora, oricât de drăguţ ai fi cu el. Majoritatea deciziilor sunt dictate de părintele biologic, iar pe tine toată lumea te consideră un distrugător de căsnicii, chiar dacă ţi-ai cunoscut partenerul după despărţire de fostul său partener de viaţă. Dacă nu eşti sigur pe tine, respectul tău de sine se va diminua, spune un părinte.

Nimeni nu-ţi spune cât de mult fostul partener îţi poate influenţa viaţa

Atâta timp cât există copii la mijloc, ei vor fi educaţi mai ales de părinţii biologic. Fostul partener va avea un cuvânt greu de spus şi îţi va influenţa relaţia şi noua familie în funcţie de ce face sau nu face.

Nimeni nu-ţi spune că parentingul nu e instictiv, spune alt părinte vitreg.

Ceea ce e valabil în cazul copiilor tăi, nu e valabil în ceea ce priveşte copiii partenerului.

Există limite pe care un părinte vitreg nu trebuie niciodată să le încalce în relaţia cu copilul vitreg.

Cum să fii un bun părinte vitreg? Sfaturi de la experți

Patricia Papernow, Ed.D., membru al  National Stepfamily Resource Center şi autor al cărţii „Cum să supravieţuieşti şi să reuşeşti în relaţiile cu copiii vitregi: Ce funcţionează şi ce nu” are câteva sfaturi pentru această categorie de părinţi:

Nu încercaţi să luaţi locul părintelui biologic

Să nu încercaţi niciodată asta, amintiţi-vă că acel copil nu este al Dvs. Să nu aveţi niciodată pretenţia să vi se adreseze cu „mamă” sau „tată”. Copilul vă poate respecta şi chiar iubi în timp, chiar dacă nu vi se adresează folosind aceste apelative.

Nu vă amestecaţi în discuţiile despre creşterea copiilor dintre partenerul Dvs şi fosta lui soţie/soț

Mai ales dacă fosta soţie/soț a partenerului Dvs a suferit în urma divorţului şi are sentimente negative, evitaţi să oferiţi sfaturi nesolicitate.

Nu o vorbiţi de rău pe fostul/a partener/ă 

Abţineţi-vă să faceţi asta, chiar dacă însuşi copilul e în conflict. Trebuie să ascultaţi copilul cu calm şi empatie, dar atât. Nu faceţi comentarii negative la adresa părintelui său.

Îşi va aduce aminte cu siguranţă că i-aţi criticat părintele.

Cum să fii un bun părinte vitreg? Cum poţi deveni un părinte bun pentru copilul partenerului tău?

Tot Karen Young, ea însăşi părinte vitreg, are câteva sfaturi:

Lăsaţi fanteziile deoparte!

Într-o familie cu copii vitregi fiecare vine cu închipuirile sale. În cartea sa, „O familie vitregă” Patricia Papernow vorbeşte despre felul în care fiecare are alte aşteptări: părintele biologic presupune că partenerul său îi va iubi copiii şi că sentimentele vor fi valabile şi în rândul copiilor. Părintele vitreg presupune ca îi va iubi pe copii şi copiii pe el şi că vor fi o familie fericită, iar copiii îsi imaginează că de fapt tatăl şi mama lor biologică se iubesc încă şi că e doar o chestiune de timp până se vor împăca.

Cum să fii un bun părinte vitreg. Înţelegeţi loialitatea copiilor

De cele mai multe ori copiii se tem că dacă îşi acceptă părintele vitreg, îşi trădează celălalt părinte biologic. E nevoie de multă răbdare până vă acceptă copilul. Este nevoie uneori de ani de zile.

Când copilul pare pregătit încercaţi să contruiţi o relaţie cu el

Nu trebuie să replicaţi relaţia pe care copilul o are cu părintele biologic. Aveţi calităţi şi o experienţă de viaţă unică ce-i pot folosi copilului. E nevoie de o perioadă  de acomodare a copilului cu Dvs, dar aveţi răbdare.

Cum să fii un bun părinte vitreg. Alegeţi ce este important

Sunt destule diferenţe într-o familie cu copii vitregi care vă pot îndepărta unii de ceilaţi. Găsiţi punctele comune şi lucrurile ce contează mai mult, cele ce vă unesc. La urma urmei, o familie s-a destrămat şi cei implicaţi au trecut printr-o mare suferinţă, mai ales copiii. 

Apreciaţi lucrurile mărunte

Copilul este confuz şi oricum ar fi nu vă va simpatiza din prima. Dar faptul că nu vă place are mai degrabă de-a face cu situaţia nu cu Dvs.

Respectul se câştigă în timp

Trebuie să aveţi răbdare. Se pare că e nevoie de … 7-10 ani pentru ca o astfel de familie să poată funcţiona armonios. Unele familii se armonizează mai repede, cam în patru ani, pe când altele niciodată.

Fiţi regătiţi să renunţaţi

Există copii care nu ar accepta pe altcineva decât pe părintele biologic, din loialitate chiar pentru părintele biologic. Alţii pur şi simplu nu-şi mai doresc un alt adult în viaţa lor. Nu înseamnă că aţi pierdut, înseamnă doar că ştiţi să luaţi deciziile corecte.

Viaţa de familie este complexă şi dificil de gestionat. Când intervine divorţul, copiii suferă cel mai tare. Lucrurile devin mai insuportabile pentru copii mai ales atunci când unul dintre părinţi o ia de la capăt şi este implicat în construirea unei noi familii. Sentimentele negative şi frustrarea ies la suprafaţă.

Dar asta nu înseamnă că aceşti copii nu pot să o ia şi ei de la capăt alături de noua familie. Cu paşi mărunţi şi cu multă răbdare puteţi stabili cu ei relaţii de respect şi chiar dragoste. Iar astfel de familii pot fi fericite.

Voi cunoaşteţi asemenea familii?

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa