Cum să fii mama de care are nevoie, nu mama pe care o place

Iulia Mirică
stiluri de parenting
Există 4 stiluri de parenting practicate în majoritatea familiilor/ Shutterstock

S-ar putea să te înmoaie rugămințile copilului tău de servi cartofi prăjiți la cină a doua oară consecutiv într-o săptămână sau încercările amuzante de a nu se spăla pe dinți înainte de a se culca. Însă cum poți fi mama de care are nevoie copilul tău? Doctorul Leonard Sax ne învață să ghidăm acțiunile imature ale copiilor.

Dr. Sax crede că parenting-ul modern a mers prea departe cu nivelul empatiei și că părinții ar trebui să facă un pas înapoi și, atunci când este cazul, să adopte un stil puțin mai autoritar. Dacă vrei să fii mama de care are nevoie, probabil că nu vrei ca cel mic să învețe lecțiile de viață de la Disney, spune Leonard Sax, citat de fatherly.com.

Cum poți fi mama de care are nevoie:

1. Învață-l pe cel mic cum să se comporte acasă și în afara casei, prin stabilirea unor limite rezonabile și respectarea acestora, indiferent de cât de mult îți va spune cel mic că te urăște. Vestea bună este că probabil nu te urăște. Sau că nu te va mai urî după vârsta de 20 de ani.

2. Nu fi mamă pentru a fi iubită, fii mamă pentru că ești mamă. Dacă relația cu cel mic este guvernată de propria dorință de a fi iubită de cel mic, șansele sunt să nu atingi acest obiectiv.

3. Lumea nu îl va învăța să fie o persoană mai bună. Dr. Sax explică faptul că învățământul public este obsedat de o rigoare strictă care omite lecții importante, precum „Nu fi răutăcios”. Așa că mai bine îl înveți tu acest lucru pe piticul tău.

Nu te aștepta să fii populară

Dr. Sax explică faptul că dacă devii un părinte autoritar, nu vei fi popular. Nu printre copiii tăi. Nu printre ceilalți părinți care cred că ești ciudată. Dar treaba unui părinte este de a-i oferi lecții de viață copilului, astfel încât să devină un adult bun, fericit și împlinit. Nu-ți face griji, îți va mulțumi când va crește.

Timpul petrecut împreună cu cei mici este încurajat, mai ales atunci când se află la o vârstă fragedă. Apropierea nu înseamnă să stați împreună în sufragerie, ținându-vă de mâini.  Înseamnă mese în familie, diferite activități și sporturi. Ca să nu mai spunem de tehnologie în timpul excursiilor cu familia. Lasă telefonul cu Pokemon Go instalat acasă și uitați-vă la stele.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa