Crește un copil care să vorbească despre orice cu tine

Alexandra Constantin

Ca părinte, te întrebi cum să crești un copil care să vorbească despre orice cu tine, indiferent de situație sau moment. Vestea bună este că există modalități prin care poți să ai o mai bună comunicare cu copilul tău pe măsură ce crește.

De câte ori nu ți s-a întâmplat ca el să tot vorbească cu tine, dar fără să transmită ceva anume? Nu ezita să-l asculți chiar dacă tu atunci ești prinsă cu treburile casnice sau alte sarcini pentru locul de muncă. Doar așa poți să construiești cu pași mici comunicarea dintre voi. În plus, copilul o să vrea să vorbească cu tine doar dacă simte că este ascultat (cu atât mai mult când ajunge adolescent), potrivit www.creativechild.com. Atenția îndreptată către copil, contactul vizual și răspunsurile spuse cu blândețe sunt doar câteva dintre aspectele care îl fac să vrea să vorbească despre orice cu tine.

Lasă-l să comunice așa cum se simte mai bine

De multe ori, ca părinte, îți dorești să ai parte de o discuție calmă cu copilul, el să stea jos, să vă priviți în ochi și să comunicați eficient. Cu toate acestea, copiii tind să discute mai multe și mai bine atunci când se joacă alături de părinte sau chiar când părintele conduce mașina. Deși de multe ori discuțiile față în față sunt mai eficiente, uneori îl pot face pe copil să se inhibe, mai ales când părintele folosește un anumit ton sau face unele gesturi. Copilul o să comunice și mai mult dacă găsești cât mai multe ocazii pentru a avea conversații când sunteți împreună.

Cum să crești un copil care să vorbească despre orice cu tine: încearcă să te abții

Nu de puține ori, tendința părintelui este de a da sfaturi (chiar și atunci când copilul nu cere) sau să critice. Așa că mai bine încearcă să-ți păstrezi gândurile pentru tine când copilul încearcă să-ți vorbească. Cu siguranță nu o să mai vrea să comunice dacă obișnuiești mai tot timpul să-l judeci. Încearcă să eviți predicile și să asculți cu adevărat ce are de spus.

Relația cu copilul, prioritatea ta

O relație puternică părinte-copil este și unul dintre cei mai importanți indicatori care arată că aveți o comunicare bună. Încearcă să te conectezi cu copilul tău în fiecare zi, indiferent cât timp petreceți împreună. Joacă-te cu el, alintă-l, mâncați împreună, citește-i, dansează cu el și bucură-te de timpul acesta prețios. O relație bună cu copilul este și cheia către inima lui. Așa că nu uita că sfaturile și predicile tale nu sunt deloc înțelese dacă el nu se simte conectat cu tine și acceptat.

Cum să crești un copil care să vorbească despre orice cu tine: înțelege-i sentimentele

De multe ori, copilul poate să aibă sentimente puternice când vine vorba de lucrurile mărunte, dar nu considera astfel de momente pierdere de timp. Profită mai mult de ele și încearcă să-ți construiești o mai bună comunicare cu el. De ajutor este să te pui în locul lui și să încerci să-l înțelegi cum gândește. O să vină și o să vorbească cu tine despre orice dacă o să simtă că îi înțelegi sentimentele. În schimb, dacă reacționezi greșit atunci când discută cu tine, o să se rușineze și o să se închidă și mai mult.

Găsește mediul potrivit pentru a comunica

Întrebări de tipul ,,cum a fost la școală?” sau ,,cu cine te-ai mai jucat astăzi?” sunt și cele la care copilul tinde să răspundă folosind cât mai puține cuvinte. Iar tu, ca părinte, poți să te frustrezi și să te simți că ești lăsat pe dinafară. Așa că încearcă să găsești mediul potrivit pentru a avea discuții. Acesta trebuie să fie unul în care să vă puteți conecta, unul în care fiecare respectă pe fiecare, dar și unul plin de căldură. Copilului o să-i vină și mai dificil să spună lucrurile de care se teme dacă simte că nu are atenția sau afecțiunea părintelui.

Cum să crești un copil care să vorbească despre orice cu tine: disponibilitatea este esențială

Contează mult pentru copil ca părintele să fie disponibil pentru a-l asculta, indiferent de moment sau de situație. Câteva minute păstrate doar pentru el în fiecare zi fac diferența. Încearcă să găsești mereu timp pentru puiul tău, asta chiar dacă te simți obosită după serviciu și mai ai de făcut și multe alte treburi prin casă.

Citește și ”Cum să ne păstrăm copiii aproape” sau descarcă acum GRATUIT un capitol din carte și află cum ar trebui să procedăm noi, părinții, pentru a avea o relație bună cu copiii noștri. Acesta este disponibil AICI.

Te-ar mai putea interesa