Cum să crești un copil bun, generos și empatic

Iulia Mirică
cum sa cresti un copil bun totul despre mame

9 sfaturi care te pot ajuta să crești un copil bun și generos

Doar pentru că cel mic este bun cu alte persoane acum, în copilărie, nu înseamnă că va avea același comportament pe măsură ce va crește. Pentru a crește un copil bun, grijuliu și empatic, este esențial ca părinții să facă anumite lucruri. De la a-i permite să încerce lucruri noi până la a-l lăsa să-și extindă universul, iată 9 sfaturi pe care fiecare părinte ar trebui să le ia în calcul, pentru crește un copil cumsecade.

Fii busola sa morală

Dacă vrei ca cel mic să fie nu numai politicos, dar și înțelegător și sincer cu alte persoane, trebuie să îi „predai” aceste calități chiar tu. Chiar dacă cel mic nu vine să ceară sfatul tău explicit pentru a lua decizia corectă în fiecare situație, se va ghida după caracteristicile pe care le cultivi și le afișezi tu, integrându-le în propriul comportament.

Lasă-l să experimenteze

Fie că îl înveți pe cel mic cum să-și exprime recunoștința pentru alte persoane sau fie că îl lași să descopere singur moduri independente de a fi de ajutor într-o situație, aceste comportamente bazate pe compasiune vor deveni un obicei și, eventual, o parte importantă a felului lor de a fi.

Extinde-i universul

Este important să-l scoți pe cel mic din propriul univers și să-i arăți și ce se află în afara acestuia, pentru a-l învăța ce înseamnă empatia. Astfel, cel mic va putea începe să vadă și problemele altora, va fi încurajat se gândească la alte persoane și să-și deschidă inima celor apropiați, care au nevoie de ajutor.

Treci la treabă

Pe măsură ce îl încurajezi pe cel mic să fie conștient și empatic, ar fi bine să și acționezi pe măsura observațiilor. Arată-i cum anume îi poate ajuta pe ceilalți și explică-i cu fiecare prilej care sunt consecințele comportamentului vostru asupra celorlalți.

Scoate în evidență bunătatea altora

Dacă vei sublinia că a fost un gest frumos atunci când unul dintre prietenii sau rudele sale a împărțit ceva cu el, cel mic va începe să se gândească la aceste obiceiuri și le va integra în propriul comportament. Nu te teme să scoți în evidență și să discutați despre momentele în care ceilalți au fost buni și generoși: nu îl vei plictisi pe cel mic, ci îi vei preda câteva noțiuni importante de morală.

Stabilește prioritățile

Dacă ești mai preocupată de fericirea copilului tău decât de cum îi tratează pe ceilalți, atunci și el va începe să acorde aceeași prioritate lucrurilor. Este esențial ca piticul tău să știe că nevoile altor persoane sunt la fel de importante ca nevoile sale.

Explorează sentimente și emoții

Prin încurajarea copilului să se gândească și să discute despre propriile emoții îl vei ajuta să recunoască și emoțiile mai subtile ale celor din jur, ceea ce îi va da posibilitatea de a acționa în consecință. Dorința copilului de a încerca să înțeleagă cum și ce se simt alte persoane și abilitatatea de a empatiza vor fi calități apreciate de cei din jur pe măsură ce înaintează în vârstă.

Explică-i puterea cuvântului

Ajută-l pe cel mic să înțeleagă impactul cuvintelor sale asupra altor persoane, făcându-l conștient de importanța alegerii cuvintelor potrivite pentru a se exprima.

Fă-l să se simtă iubit

Afirmațiile zilnice și conexiunea fizică sunt necesare pentru ca cel mic să ajungă un individ cu stimă de sine ridicată. Acest lucru este important, deoarece o persoană trebuie să se iubească pe sine înainte de a-i putea aprecia cu adevărat pe alții.

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți mai facem o recomandare pe gustul tău: Copiii pot să fie nesimțiți!

Citește ”Copilul conștient”, cartea care te învață tehnici care să permită copilului să acorde o atenție mai mare gândurilor, sentimentelor și emoțiilor sale. El se va putea concentra mai bine la școală, va fi mai empatic și mai atent la tot ceea ce i se întâmplă. Aceasta este disponibilă AICI.

Și nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa