Cum poți să-ți protejezi copilul de pericole. Ce trucuri să pui în practică

Alexandra Constantin
protejezi copilul de pericole

Siguranța copilului reprezintă cel mai important lucru pentru părinte, chiar și după ce acesta devine independent. Noi îți spunem ce trucuri să aplici ca să poți să-ți protejezi copilul de pericole.

Să nu dezvălui numele copilului

Una dintre greșelile ce trebuie evitate este să pui numele copilului pe etichetele de pe lucrurile personale, precum rucsac, geacă sau cutia specială pentru mâncarea de prânz, mai ales că persoanele străine nu trebuie să aibă acces la astfel de informații. O persoană necunoscută poate să îi câștige imediat încrederea copilului dacă i se adresează pe nume, iar acest lucru trebuie evitat, arată www.brightside.me. În schimb, este bine să notezi pe etichete numărul tău de telefon, acest lucru fiind util în cazul în care pierde obiectul respectiv sau îi este furat.

Cum poți să-ți protejezi copilul de pericole: să nu urce în mașinile străinilor

Foarte important este să îl înveţi pe copil să nu urce în maşinile persoanelor necunoscute. În plus, îi poţi spune să fugă în direcţia opusă dacă o maşină opreşte în jurul său, iar persoana din interior încearcă să intre în discuţie cu el sau chiar să îl cheme pentru a-i da diferite dulciuri sau cadouri. De asemenea, spune-i că este foarte important să ceară ajutor adulţilor din jur dacă trece prin astfel de situaţii.

Inventează o parolă pentru cei din familie

Cum poţi să-ţi protejezi copilul de pericole? O bună idee este să inventaţi împreună o parolă specială pentru cei din familie, de exemplu ,,care este numele părinţilor mei? (sau o asociere de cuvinte neaşteptată – precum cerul portocaliu)”. Spune-i să ceară parola familiei în cazul în care o persoana străină vine către el şi îi zice că îl duce acasă sau la serviciul părinţilor. Cere copilului să memoreze şi el parola, mai ales că pot apărea situaţii când părinţii nu pot ajunge să îl ia de şcoală şi trimit alte cunoştinţe.

Cum poți să-ți protejezi copilul de pericole: să strige ,,Nu îl/o cunosc”

Chiar dacă pare o situaţie înfricoşătoare – învaţă-l pe copil să se poarte urât (să ţipe, să lovească, să muşte) dacă o persoană străină pune mâna pe el, mai ales că aşa poate să atragă uşor atenţia asupra sa. De asemenea, spune-i că în astfel de situaţii este bine să ţipe cât poate de tare că nu cunoaşte persoana respectivă.

Să nu discute cu străinii şi să păstreze distanţa

Copilul trebuie să ştie încă de mic că nu este obligat să vorbescă cu străinii, aşa că orice conversaţie care durează mai mult trebuie întreruptă, iar el să meargă către un loc sigur. Mai mult, bine este ca micuţul să păstreze distanţa faţă de o persoană străină. Indicat este ca el să facă un pas înapoi dacă un străin se apropie prea mult de el – poţi să îi arăţi acasă copilului cum să facă asta.

Cum poți să-ți protejezi copilul de pericole: să nu meargă cu liftul cu persoane străine

Un alt lucru care îl poţi învăţa pe copil este să nu urce cu persoane străine în lift, chiar dacă acestea îi se par cunoscute sau intră în discuţie cu el şi îi spun că îl poate duce până acasă. Învaţă-l pe copil să spună că îşi aşteaptă părintele, pe unul dintre bunici sau să inventeze orice fel de scuză, de exemplu că nu a verificat cutia poştală. Este foarte important să îi explici că pentru siguranţa lui nu trebuie să intre în cabina liftului decât cu persoane din familie.

Să nu spună străinilor că părinţii nu sunt acasă

Foarte important este să îl înveţi pe copil să nu deschidă uşa atunci când rămâne singur acasă. În primă fază el trebuie să se uite pe vizor, după care să întrebe cine este la uşă. Învaţă-l să nu spună persoanelor care sună la uşă că părinţii nu sunt acasă, chiar dacă acestea pot să pretindă că sunt prieteni de familie, că sunt trimise chiar de către părinţi sau că vin din partea Poliţiei sau a altor instituţii importante. Cea mai bună soluţie este ca micuţul să îşi sune părinţii sau un vecin dacă persoana străină insistă la uşă.

Să nu se întâlnească cu persoane pe care le-a cunoscut pe Internet

Vrei să-ţi protejezi copilul de pericole? Atunci este bine să îi explici de problemele care pot apărea dacă doreşte să se întâlnească cu persoane pe care le-a cunoscut pe Internet. Explică-i că riscurile sunt mari chiar dacă  persoana cunoscută online pretinde că este un prieten, un vecin din aceeaşi clădire sau chiar un cunoscut al familiei. Învaţă-l pe copil să nu spună niciodată persoanelor străine numărul de telefon sau numele lui. De asemenea, el trebuie să ştie că nu este sigur să trimită poze altor persoane pe care le cunoaşte pe Internet, să spună unde stă sau unde îi place să se joace.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa