Cum poți să-ți ajuți copilul timid fără să îi rănești sentimentele

Alexandra Constantin
copilul timid

Copilul timid este, adesea, greșit catalogat drept un copil cuminte. Însă timiditatea și cumințenia sunt două caracteristici diferite, prima chiar aducând neplăceri celui care se confruntă cu ea.

Copilul tău este mai timid din fire şi de multe ori îi este dificil să se familiarizeze cu persoanele din jur? Ca părinte îl poţi ajuta să treacă peste această barieră, important este să ştii cum să procedezi.

Nu puţini sunt părinţii care consideră că timiditatea celui mic este un obstacol greu de depăşit, având în vedere toate aspectele pe care le presupune. De multe ori, timiditatea este şi un semnal de alarmă, cu atât mai mult cu cât unii specialişti spun că există o legătură directă între această stare şi riscul de a dezvolta tulburări de anxietate la o vârstă mai înaintată. Bine de ştiut este că nevoia părintelui de a proteja şi mai mult un copil timid poate agrava situaţia.

În tot acest timp, psihologii şi specialiştii în dezvoltarea copiilor susţin că părinţii au la îndemână uneltele cu ajutorul cărora îi pot ajuta pe copiii mai timizi din fire. Cea mai bună soluţie, spune Sandee McClowry, psiholog în cadrul Universităţii din New York, este să-l ajuţi pe copil să iasă din zona de confort, dar fără să-i schimbi modul de a gândi sau de a se purta.

Ce spun psihologii despre copilul timid

Timiditatea este definită de psihologi ca fiind tendinţa persoanei de a se simţi incomod atunci când trebuie să interacţioneze cu cei din jur. De multe ori, specialiştii mai numesc timiditatea ca fiind o inhibiţie comportamentală, stare care apare mai ales când copiii au de-a face cu persoane sau cu situaţii noi.

Bine de ştiut este că timiditatea face parte din comportamentul copilului, dar şi că este o trăsătură ce poate să persiste în timp. Mai multe studii au arătat că, dacă cel mic este timid în jurul vârstei de 3-4 ani, el va prefera să evite contactul cu cei din jur şi când va mai creşte. O altă cercetare, realizată în anul 2012, a mai indicat că formele mai accentuate de timiditate pot fi asociate în unele cazuri chiar şi cu riscul de apariţie a stărilor de anxietate pe măsură ce copilul creşte.

Cum îl poți ajuta pe copilul timid

Pentru copiii cu timiditate extremă, specialiştii de la Asociaţia Americană de Psihologie recomandă ajutorul specializat. Ei sunt de părere că un terapeut îl poate ajuta pe cel mic (sau chiar pe adulţi) să descopere strategii prin care să facă faţă stărilor de anxietate pe care le trăieşte atunci când trebuie să socializeze cu o altă persoană. De asemenea, îl poate ajuta să găsească activităţi care să i se potrivească temperamentului.

„Părinţii care au copii timizi şi care sunt foarte protectori fac mai mult rău decât bine. Ei îi pot ajuta pe cei mici dacă îi sprijină în alegerile pe care le fac şi dacă îi încurajează treptat să socializeze, să-şi depăşească temerile, iar pe parcurs ajutorul să fie tot mai redus, astfel încât copilul să devină tot mai independent“, este de părere Sandee McClowry, psiholog în cadrul Universităţii din New York.

Un astfel de exemplu este: dacă celui mic îi este teamă să meargă în tabără sau să petreacă o noapte departe de casă, părintele îl poate ajuta dacă invită în primă fază un prieten să doarmă acasă la el. Ulterior, îl poate ruga pe copil să petreacă o noapte la bunici. Treptat copilul poate scăpa de teama de a dormi în altă parte, mai ales că devine în timp tot mai încrezător în forţele lui.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa