O mulțime de copii sunt copleșiți când se apropie toamna, pentru că revin fricile legate de școală. Chiar și cei cărora le place să învețe și nu au probleme școlare se tem că nu vor face față, că nu vor fi plăcuți de noii colegi sau că noul profesor va fi mai sever sau pretențios, scrie psychologytoday.com. Ce poți face ca să le alungi aceste temeri?
Doctor Diana Brecher, psiholog la Universitatea Ryerson din Toronto, a dezvoltat niște strategii cu ajutorul cărora poate fi rezolvată această problemă. Astfel, ea le propune părinților trei soluții.
- Abordează marile provocări cu „Cercul lui Zorro”
Când copilul simte că nu poate depăși o provocare mare – o nouă clasă, o nouă școală, hărțuiala noilor vecini – folosește Cercul lui Zorro. Aceasta este o metodă prin care îți propui un țel înalt la atingerea căruia ajungi cu pași mici. Aceste exercițiu poate fi amuzant și-l va face pe copil să se simtă în siguranță. Ai nevoie de o mască și două săbii (reale sau imaginare; sabia trebuie să fie din lemn sau plastic!). Copilul va fi Zorro (sau Zorra), iar tu vei fi faimosul lui profesor, Don Diego. Folosește una dintre săbii ca să trasezi un cerc în nisip (sau pe covor). Dă-i copilului cealaltă sabie și cere-i să stea în centrul cercului. Cu cealaltă sabie în mână, așază-te în fața lui în poziția en garde. Misiunea lui e să apere cercul, stând pe loc, fără să-i depășească marginile. Odată ce se simte confortabil apărând cercul, desenează-i unul si mai mare, unde se poate mișca mai mult. Continuă așa, desenând cercuri din ce în ce mai mari, pentru ca el să fie nevoit să facă mișcări mai complicate, până când micul tău Zorro va realiza că a devenit stăpânul întregii camere doar după ce și-a dezvoltat și folosit anumite calități, ceea ce l-a ajutat să devină încet-încet stăpân pe situație.
2. Schimbă-i obiceiurile cu ajutorul regulii de 20 de secunde
Marea majoritate a oamenilor – inclusiv copiii – au obiceiuri care le alimentează temerile. Când observi că are un astfel de obicei, sugerează-i să încerce regula celor 20 de secunde. Asta înseamnă ca în acest timp să identifice obstacolele care-l împiedică să renunțe la acest obicei. După aceea, poate dărâma aceste obstacole.
Multe familii au ca punct comun agitația de dimineață. Motivul e de cele mai multe ori același: copilul se pregătește prea încet pentru școală. Dacă și al tău face parte dina ceastă categorie, ajută-l să-și pregătească de seara hainele și ghiozdanul, punându-le în locuri accesibile. Dimineața, când se trezește, nu va pierde timp întrebându-se cu ce se îmbracă: își va pune hainele deja pregătite.
Mulți copii se tem că nu vor fi plăcuți de colegi. Dacă al tău este foarte entuziast la gândul că se va apropia imediat de un anumit coleg, cere-i să-și ia un răgaz de 20 de secunde atunci când va fi în fața acelui coleg. În loc să se grăbească să-i atragă atenția (în acest caz ar putea părea agresiv și nerăbdător), ar trebui să respire adânc în timp ce se preface că-și caută creionul, că-și leagă șireturile sau că-și aranjează bluza. Acest exercițiu îl va ajuta să se calmeze înainte să acționeze și va avea numai de câștigat.
Dacă e vorba despre o temă care a fost lăsată până în ultima zi, îndepărtează ceea ce l-a împiedicat pe copil să-o facă la timp. Poate are nevoie de un spațiu personal – un birou în sertarele căruia să găsească tot ce are nevoie (creioane, coli de hârtie, lipici). Asta îl va ajuta să aibă totul la îndemână și să-și dea seama că poate termina tema mult mai repede.
3. Când vine ora de culcare, înlocuiește atitudinea cu… gratitudinea
Copiii anxioși își petrec mult timp gândindu-se cât sunt de triști, de singuri sau de răniți, așa că nu e de mirare că au probleme cu somnul. Ajută-l să schimbe acest lucru, îndemnându-l ca înainte de culcare să nu aibă resentimente, ci să fie recunoscător. Ca parte din rutina dinainte de culcare, cere-i să-ți spună trei lucruri plăcute care i s-au întâmplat în cursul zilei. După ce le înșiră întreabă-l ce rol a avut el? Fă-l să se gândească la asta. Când în jurul nostru se întâmplă lucruri frumoase, într-un fel sau altul am participat și noi, chiar și numai prin simpla prezență.
Ca să exerseze recunoștința, fă-l să se concentreze mai degrabă pe lucrurile pozitive pe care le-a trăit decât pe cele negative. De asemenea, încurajează-l să vadă rolul lui în aceste evenimente. Vei observa că, în scurt timp, va dormi mai bine, va fi mai fericit și mai liniștit. Poate că va dura ceva timp până va ajunge la acest stadiu, dar cu siguranță îți va spune la un moment dat că-i place să facă lucruri frumoase pentru el și pentru cei din jur.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!