Copiii și stereotipurile. Cum îi învățăm să nu pună etichete pe oameni

Cristina Călin, redactor-șef

Cum pot părinții zilelor noastre să își educe copiii departe de stereotipuri, mai ales de cele legate de gen și rasă? Din momentul în care merg la școală, diferențele de acest tip încep să devină din ce în ce mai pregnante și interferează cu percepția lor despre viață. Se vede încă din primul an, când fetelor le este greu să se identifice pe ele sau pe colegele lor ca fiind ”foarte, foarte istețe”, potrivit unui studiu realizat recent. O altă cercetare a scos la iveală faptul că de la 3 ani copiii cred că afro-americanii au fețe care exprimă  nervozitate.

Studiu: Stereotipurile despre fete apar de la 6 ani

Aceste stereotipuri sunt mai mult decât niște simple credințe, ajungând să le contureze personalitatea și să le modeleze comportamentul. De exemplu, fetițele de 6-7 ani, în general, nu aleg activități pe care le consideră destinate persoanelor foarte inteligente, ceea ce face ca pe termen lung să le afecteze cunoștințele de matematică și alte științe exacte, potrivit lifehacker.com.

Cum ajung copiii atât de mici să creadă în stereotipuri?  

Mulți părinți tind să prevină apariția stereotipurilor în capul copiilor evitând formulări care generalizează de genul ”băieții sunt buni la matematică” sau ”fetele nu pot fi leaderi”. Nici chiar lucrurile pozitive, de exemplu ”fetele pot fi tot ce își doresc”, nu sunt întotdeauna potrivite, având consecințe negative în dezvoltarea celor mici.

”Ești fată, comportă-te ca atare” și alte expresii pe care să nu le spui fiicei tale

În cazul copiilor mici este important mai degrabă modul în care vorbim, decât ceea ce spunem. Generalizările, chiar dacă transmit informații pozitive sau neutre (de ex: Hispanicii trăiesc în Bronx, Musulmanii mănâncă altfel de mâncare), le comunică doar că putem spune ce îi place cuiva doar dacă îi știm genul, etnia sau religia.

Într-o cercetare publicată în revista de specialitate ”Child Development” se menționează că, deși au doar doi ani, unii copii pot să eticheteze indivizii din anumite grupuri doar după anumite semne și diferențe. Mai mult, unor copii de 5 ani li s-au prezentat alți copii cărora li s-au dat câteva calificative. Indiferent dacă acestea au fost pozitive sau negative, atunci când au vrut să intre în grupul lor, au primit mai puține resurse (creioane, lipici, hârtie).  

http://totuldespremame.ro/copilul-tau/activitate-si-joaca/cumperi-jucarii-pentru-copii-renunta-la-stereotipurile-legate-de-gen

Toate aceste studii arată că atunci când aud mai mereu generalizări, chiar neutre sau pozitive, copiii tind să vadă lumea raportându-se la acestea. Chiar și atunci când nu înțelege exact despre ce este vorba, copilul este afectat de generalizări.

Dacă un copil mic aude de mai multe ori ”musulmanii sunt teroriști”, deși nu știe nici ce sunt musulmanii și nici teroriștii, va înțelege că, orice ar reprezenta, sunt oameni răi. Și, mai grav, în orice circumstanță va asocia musulmanii cu evenimente negative.  

Pentru a evita astfel de probleme, este bine ca părinții să fie specifici. Afirmația ”Hispanicii trăiesc în Bronx” trebuie transformată în ”Familia Varga este de origine hispanică și trăiește în Brox”. Trebuie să îi determinăm să se raporteze la indivizi, nu la grupuri de persoane atunci când ne comunică ceva. Dacă în diferite contexte se referă la un grup de oameni că ar fi într-un anume fel, trebuie să îi întrebăm la cine se gândesc cu exactitate, să le punem întrebări suplimentare pentru a-i ajuta să realizeze că sunt cazuri particulare cele despre care ei vorbesc.

Cum să crești un copil fără prejudecăți. 7 sfaturi utile

Trebuie să ținem cont de faptul că cei mici își construiesc viziunea despre lume discutând cu adulții din viața lor. De aceea, este necesar să ne alegem cu grijă cuvintele. În felul acesta vor ajunge să se vadă ca indivizi și își vor alege drumul în viață indiferent de generalizări și stereotipuri.  

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa