Cum îți transformi copilul într-un prieten de cursă lungă

Adriana Moscu
cum-iti-transformi-copilul-in-prieten-totul-despre-mame

Să-l și educi, să-i fii și aproape. Este acest lucru posibil? Află cum să-ți crești copilul ca să-l transformi într-un prieten de cursă lungă.

“Noi doi suntem de-același sânge”, spunea tata când eram copil, citând din “Cartea Junglei”. Dacă l-am simțit ca pe-un părinte? Da. Dacă l-am simțit ca pe cel mai fantastic partener de joacă? Da. Dacă l-am respectat? Da. Totuși, de ce ni se pare atât de greu să fim și părinții, și prietenii copiilor noștri?

Oricât de dificil ne-ar părea, trebuie să facem tot posibilul să găsim drumul de mijloc – drumul ideal – între a fi un părinte cu o autoritate pe care copilul să n-o pună la îndoială atunci când este necesar și a fi un prieten bun, de încredere pentru el. Asta dacă ne dorim ca, atunci când vor crește mari și vor pleca la casele lor, poate în alt oraș, poate în altă țară, să mai primim din când în când câte un telefon de la ei. Și nu doar atunci când au nevoie să stăm cu nepoții când ei merg la film, ci atunci când le este dor de noi și vor să petrecem timp împreună, pentru că se simt bine în compania noastră.

Citește și: Vrei să ai un copil inteligent emoţional?

Cum să dezvolți o astfel de relație de durată? Iată câteva idei numai bune de pus în practică:

Fii părinte în primul rând

Și nu invers. Dacă pui prietenia înaintea autorității parentale, mai ales în perioada dintre clasele primare și liceu, lucrurile ar putea scăpa un pic de sub control. Așadar, până când copilul crește și începe să se maturizeze, cel mai important și sănătos pentru el este să-i fii părinte, unul care stabilește limite, care îi asigură un mediu propice învățării, care știe să mențină rutina fără să apeleze la metode coercitive. Dacă reușești să implementezi acest model de parenting, vei fi uimită să observi cum înflorește relația între tine și copiii tăi. Asta pentru că, ajunși în acest punct, cei mici au înțeles, în sfârșit, de ce i-ai crescut astfel și vor vedea pe pielea lor roadele unei astfel de educații.

Pune în practică ceea ce predici

Încearcă să-ți aliniezi vorbele la fapte! Fie că e vorba de o limită sau de o promisiune. Dacă i-ai promis copilului că în weekend mergeți la escaladă, nu te trezi că ai de făcut mâncare și curat, ori un deadline de recuperat – mergeți la escaladă și rezolvă celelalte lucruri în altă zi. În general, dacă te organizezi din timp, vei putea duce la bun sfârșit tot ce ți-ai propus.

Bineînțeles, vor fi și momente în care o vei da în bară. Trebuie să admiți și să-ți ceri iertare că nu te-ai inut de cuvânt. Integritatea și onestitatea sunt valori care, dacă sunt insuflate de mici, îți vor tranforma copilul într-un adult pe care te poți baza.

Critică-l mai puțin, încurajează-l mai mult

Copilul tău nu trebuie să fie oglinda ta, nu trebuie să aibă temeramentul tău și nici pasiunile tale. Copilul tău nu este un “tu” în miniatură, el este un musafir în viața ta, cel mai prețios musafir, căruia trebuie să-i dăruiești ce ai mai bun în casă. Nu-l exaspera cu notele, nu-l duce la cinci activități extrașcolare diferite pe săptămână, alese de tine, nu-i cere să fie cel mai bun și, mai ales, nu condiționa afecțiunea ta de rezultatele de la școală. Lasă-l să se dezvolte în ritmul său și să aleagă ceea ce simte că este mai bine pentru el. Ghidează-i pașii discret, din umbră și oferă-i sfaturi de încredere, având mereu în minte cum vrei să fie copilul tău peste ani și ani. În caz contrar, vei crește un copil frustrat, anxios, depresiv, care va vrea să plece cât mai departe și să uite de tine imediat ce vârsta i-o va permite. Fii aproape de el atât când va cunoaște succesul, cât și atunci când va greși.

Faceți cât mai multe lucruri împreună

Mergeți la plimbare împreună, luați masa împreună, mergeți în vacanță sau la cumpărături împreună. Uitați-vă la Hobbitul împreună. Citește-le, la culcare, o poveste, sau măcar o jumătate de poveste, dacă iar v-ați băgat prea târziu în pat. Ori, de ce nu, o poezie. Să nu crezi că s-a demodat! Acum două zile, când le-am recitat Luceafărul, ne-am distrat de minune, pentru că Ilinca, fiica mea de 8 ani, mă întrerupea la fiecare strofă să mă-ntrebe ce avrut să spună poetul. Cea mare, însă, a fost atât de captivată că nu-i mai auzeam nici respirația.

Chiar și cele mai mărunte lucruri făcute împreună vă vor apropia și vor suda legătura dintre voi pe termen nelimitat.

Citește și:
10 exerciţii care te ajută să devii un părinte mai bun
12 idei pentru pace în casă
Ca de la copil la mamă: cum vrem să fim crescuţi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa